Зібрати дитину до школи влітає у копієчку…

Зібрати дитину до школи  влітає у копієчку…

   Вже розпочався новий навчальний рік, але збори до школи почалися ще задовго до кінця літа.  Це влітає нашим турботливим батькам «у копієчку», адже щоб закупити для учня необхідні канцтовари та одяг, потрібно віддати щонайменше чотири тисячі гривень. А якщо школярик у родині не один?  
   - Хоч ще не придбала синові всі необхідні речі, а вже витратила на покупки зо дві тисячі гривень. Рюкзак за 600 гривень, на канцтовари у нас пішло від трьохсот до чотирьохсот гривень. А ще ж рубашечки, штанці, ті ж самі джинси коштують не менше трьохсот. Шкільна форма зараз коштує від семиста і вище, це моя подруга купувала своєму синові. А я ще маю купити спортивний костюм, кросівки… Загалом перед тим, як зібрати сина в школу, відкладаю декілька зарплат, - розповіла хмільничанка Яна, мама третьокласника Павлика.
   - Стосовно зборів до школи, то лише зошити, обгортки, пенал, щоденник обійшлися нам у 700 грн. Це ми ще в той пенал нічого не поклали. Крім того, ще нема у продажу атласів та конкурсних карт за новою програмою. Та й рюкзак минулорічний, - розповіла хмільничанка Алла, мама десятикласника Олексія.
   - Моя донька ходить в школу,  дотримуючись дрес-коду, тому купуємо спідниці, блузи, брюки. Купили три спідниці за 375 грн, 280 грн і 150 грн. Брюки – 565 грн. Блузи – 250 грн, 230 грн, 325 грн, 140 грн. Три штуки колгот по 120 грн, але буду ще докупляти. Придбала спортивні штани – 265 грн, футболку будемо носити ту, яка є. Дві пари туфель – 320 грн і 340 грн. Канцтовари ще не купували, але думаю, що в гривень 300-400 вкладемось. Щоденник купували по акції в Сільпо за десять гривень. Підрахувала – 3600 гривень на одяг і взуття. А  ще потрібна буде курточка, шапочка, взуття на осінь, а далі зима…, - розповіла Лариса, мама третьокласниці Лізи. Крім того, у Лариси є ще й син-студент, на якого потрібні ще більші витрати. 
   Мама восьмикласника Максима Світлана тішиться, що цьогоріч не довелося витрачати багато грошей, адже з минулого року залишилися і піджак, і рубашки… На все, що придбали в минулому році, пішло більше трьох тисяч. Цьогоріч придбали тільки взуття і канцтовари, а це трохи більше тисячі гривень. Світлана не любить затягувати з покупками до кінця літа, бо має гіркий досвід: щось не підійшло по розміру, та й метушитися в пошуках необхідних речей в останній тиждень перед навчанням не любить.
   - Якщо потихенько скуповуватися впродовж літа, тоді й ціни не так б’ють по кишенях, - підсумувала Світлана.
   Мама п'ятикласниці Ані Марія теж витратила чимало коштів на свою школярку, крім того, цьогоріч у неї ще й син Андрійко пішов у перший клас, тож батькам довелося затягти паски і потратитися вдвічі більше.  
   - Навіть одразу не можу сказати, скільки потратили, але точно більше п'яти тисяч. Лише на канцтовари дітям витратили до тисячі гривень, а ще ж кофтинки, рубашечки. Рюкзаки дітям брали по 400 гривень, форма для Ані обійшлася у 800 гривень, для Андрія дешевше - 400 гривень. Туфлі для сина - 350 грн., брюки 300 гривень... Спортивні костюми, кросівки, це теж до тисячі гривень, але це ще не все. Андрієві ще потрібен одяг на осінь, ще будуть витрати, - сказала Марія.
   Отже, щоб відправити дитину в школу, потрібно відкладати гроші заздалегідь, бо ж для середньостатистичного українця теперішні ціни досить-таки кусючі. Але попри все шкільна наука необхідна, аби після отриманих знань молоде покоління опанувало майбутню професію. 

Алла Корнієнко, 
«Життєві обрії».  
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини