2 тижні хворий на коронавірус контактував з медперсоналом та пацієнтами лікарні у Хмільнику на Вінниччині

2 тижні хворий на коронавірус контактував з медперсоналом та пацієнтами лікарні у Хмільнику на Вінниччині

Першоквітневий ранок сколихнув хмільничан невтішною звісткою. В лікарні виявлено та офіційно підтверджено перший випадок захворювання на коронавірус. 
Хворий 67-річний мешканець міста Хмільника. 
За попередньою інформацією до Хмільницької ЦРЛ він потрапив із пневмонією. Лікувався в терапевтичному відділенні, у палаті з ним також лікувались декілька пацієнтів. Зараз він перебуває в реанімації. 
22 березня чоловікові зробили тест на коронавірус, він захворювання не підтвердив. Позитивний результат, взятих на дослідження аналізів, надійшов 31 березня.
Про ситуацію в лікарні ми запитали у заступника головного лікаря Хмільницької центральної лікарні Андрія Блажка. Він підтвердив факт захворювання та повідомив, що сам зараз  перебуває вдома на самоізоляції. 
- В людей, які були в контакті з хворим будуть взяті аналізи і до  моменту отримання результатів, вони перебуватимуть на самоізоляції, - сказав Андрій Андрійович. – Коли я ввечері 31 березня хотів прийти до лікарні мене не пустили працівники поліції.   
У приміщенні лікарні проходять заходи дезінфекції. Правоохоронці стежать за тим, щоб особи, які перебувають в лікарні не виходили за її територію, а сторонні особи не потрапляли на територію закладу.
- Нашими працівниками проводяться заходи щодо забезпечення публічної безпеки і громадського порядку, - повідомив начальник Хмільницького відділу поліції Валерій Романюк. - Задіяно 33 співробітники поліції стоять по периметру лікарні та стежать за тим, щоб на територію ніхто не заходив і не виходив.  
Вірус вже є в місті. З ким ще крім медперсоналу контактував хворий не відомо, також не повідомляється, де можуть бути основні джерела інфікування. 
Зі слів Хмільницького міського голови Сергія Редчика,  заходи дезінфекції проводяться, але все місто ще не оброблене дезінфікуючими засобами. До того ж, як зазначив мер, вони є досить затратними, а ситуація з коштами в бюджеті не дуже втішна. 
 -  Заходи дезінфекції проведено вже в мікрорайоні Вугринівка та почали проводитись на вулиці Столярчука, - розповів Сергій Редчик. –  Проводимо пробні варіанти по дорозі магістральній нашій,  закуповуємо рідину  для дезінфекції і будемо також поливати по вулицях. Щоб ви розуміли, одна така дезінфекція обходиться місту в 58 тисяч гривень. Всього було виділено понад 150 тисяч, але цих коштів мало, будемо знімати з інших заходів і довиділяти. Коштів нема, бюджет не виконується вже, минулого місяця недобрало 4 мільйони загальних коштів, через це будемо обмежувати зараз виділення коштів на  капітальні видатки та інші заходи і направляти на боротьбу з цим респіраторним захворюванням. Дезінфекцію проводить ліцензійна структура ТОВ «Дезінфекція», з якою в нас підписаний  договір, працює  група з 8 осіб.  Також ми закупляємо для комунгоспу установку  на напівпричепі, щоб його працівники могли самостійно проводити заходи дезінфекції  тротуарів, зупинок, вулиць і, в разі потреби, джерел інфікування. 
На питання, як проводилось та проводитиметься інформування населення задля уникнення розповсюдження захворювання Сергій Редчик відповів:
- Кожного дня по 5-6 разів по гучномовцю сповіщаються відповідні записи, інформація повідомляється на офіційному сайті міської ради, в інформаційному бюлетні, також замовлено на 6000 гривень брошури для розповсюдження населенню, - зазначив Сергій Борисович. –  За фактом виявлення захворювання коронавірусу у Хмільнику ми максимально збираємо інформацію і будемо спільно спеціальною комісією приймати рішення щодо подальших дій для уникнення його розповсюдження.

Поки  рішення приймаються, лікарня потребує засобів захисту для медпрацівників і просить допомоги у всіх небайдужих. Зокрема Андрій Блажко написав у Фейсбук: «Шановні земляки! КНП Хмільницька ЦРЛ гостро потребує: костюми біозахисту одноразові, халати ізоляційні, маски одноразові, респіратори FFP2, та FFP3, щитки захисні, окуляри захисні, одноразові та багаторазові, антисептики. Будемо щиро вдячні за посильну допомогу. Пам'ятайте, що найбільший тягар в боротьбі з ГРЗ, викликаним COVID-19 лягає все таки на лікарню».

      Задля уникнення розповсюдження захворювання та власної безпеки хмільничанам слід  дотримуватись правил карантину не виходити без нагальних потреб з дому, користуватись засобами дезінфекції та носити маски. В разі виникнення захворювань, зважаючи на ситуацію в лікарні, до лікарів звертатись, телефонуючи на лінію 103. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГОЛОВА ХМІЛЬНИЦЬКОЇ РДА ЗВЕРНУВСЯ ДО ХМІЛЬНИЧАН З ПРИВОДУ ПІДТВЕРДЖЕНОГО ВИПАДКУ ЗАХВОРЮВАННЯ НА КОРОНАВІРУС В МІСТІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИКУ НА ВІННИЧЧИНІ ЗАФІКСОВАНО ПЕРШИЙ ВИПАДОК ЗАХВОРЮВАННЯ НА КОРОНАВІРУС

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини