5 листопада. Що відзначають в цей день?

5 листопада. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 620 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 620 RUSSIAN AGRESSION

5 листопада в Україні відзначають День працівника соціальної сфери.

У світі - День поширення інформації про проблему цунамі, Ніч Гая Фокса в Англії.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Галактіона та Єпистими.

Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі

Встановлений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2015 року за ініціативою представників Японії. Ця країна, що розташована в сейсмонебезпечному регіоні, накопичила значний досвід попередження та ліквідації наслідків від цунамі.

Засновуючи подібний день, ООН переслідувала кілька цілей. Одна - підвищення обізнаності громадян і представників державних структур про особливості такого стихійного лиха, як цунамі. Інша - вироблення практичних кроків на шляху запобігання можливим руйнівним і згубним наслідкам від цього стихійного лиха. Цей напрям, пов'язаний з угодою про зменшення небезпеки від стихійних лих, став активно розвиватися в ООН 2005 року після страшного цунамі 2004 року.

Дата проведення Дня - 5 листопада - також була обрана з ініціативи японської делегації. Цей вибір пов'язаний з історією "Інамура-но-хі" про селянина, який 5 листопада 1854 року пожертвував своїм майном, щоб врятувати жителів свого села. Він підпалив свій урожай, попередивши про небезпеку жителів села, завдяки чому вони врятувалися. Після цунамі він взяв найактивнішу участь у відновленні села.

День працівника соціальної сфери

У першу неділю листопада відзначають День працівника соціальної сфери України, встановлений Указом Президента країни № 374/99 від 13 квітня 1999 року.

Це професійне свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати та безпеки праці, трудових відносин.

Ніч Гая Фокса в Англії

Ніч Гая Фокса, також відома як Ніч багать - це одне з найбільш галасливих свят в Англії. Його відзначають щороку 5 листопада.

Свято присвячене одній історичній події, що сталася 5 листопада 1605 року, коли зловмисники спланували змову проти короля Якова I і членів Парламенту.

Католики покладали великі надії на короля, вони вважали, що він скасує штрафи й обмеження, накладені на них за часів королеви Єлизавети I, але їхні надії не виправдалися. Тоді група змовників зважилася на екстрений крок, відомий в історії як "Порохова Змова". Роберт Кейтсбі запропонував підірвати будівлю Парламенту під час щорічної церемонії відкриття засідання Палати Лордів.

Метою передбачуваного вибуху було вбивство короля, зміна влади в країні і воцаріння на престолі короля-католика. Для здійснення підриву вони придбали 36 бочок із порохом і склали їх у підвалі під Палатою Лордів.

Але змова була несподівано зірвана. Напередодні запланованого вибуху один із учасників надіслав своєму другові лорду Монтіглу лист, у якому він просив його не відвідувати Парламент 5 листопада. Кількома годинами пізніше лист опинився в руках самого короля. Яків I наказав обшукати підвали Парламенту, де було виявлено 36 бочок із порохом і Гая Фокса, який мав намір з хвилини на хвилину підпалити гніт, що вів до наповненого порохом підвалу під Палатою Лордів.

Після нелюдських тортур і знущань Гай Фокс видав усі імена зловмисників. Усіх змовників публічно стратили, а Гая Фокса четвертували. Лондонці на знак подяки за позбавлення короля від смерті стали палити на вулицях багаття. Згодом ця традиція переросла в більш грандіозну подію, і на вогнищах почали спалювати опудала Гая Фокса, символи "Порохової змови", до того ж її доповнили феєрверками та петардами, які вибухали, такою вона дійшла до нашого часу.

Ще цього дня:

1913 - Велика Британія анексувала Кіпр і разом із Французькою республікою оголосила війну Османській Імперії;

1914 - Під час Першої світової війни російські війська почали другу облогу Перемишльської фортеці;

1916 - Імператори Німеччини та Австро-Угорщини проголосили створення Королівства Польща;

1935 - Випущено настільну гру "Монополія".

1953 - У Києві офіційно відкрили міст імені Євгена Патона - першу у світі суцільнозварну конструкцію (зроблену за допомогою зварювання, без використання сполучних матеріалів);

1963 - Відкрито станції київського метрополітену "Політехнічний інститут" і "Завод "Більшовик"" (тепер "Шулявська");

1964 - Відкриття тролейбусного руху в Чернігові;

1965 - Відкрито станції київського метрополітену "Гідропарк", "Лівобережна" і "Дарниця", а також електродепо "Дарниця";

1968 - Василь Макух вчинив на Хрещатику самоспалення на знак протесту проти колоніального становища Української РСР та окупації Чехословацької Соціалістичної Республіки;

1971 - Відкрито станції київського метрополітену "Святошин", "Нивки" та "Жовтнева" (зараз "Берестейська");

2015 - В Україні започатковано Національну програму з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge.

Церковне свято

Святі Галактіон і Єпистимія були нареченим і нареченою. Жили вони в III столітті, за часів страшних гонінь на християн. Святий Галактіон народився у Фінікійському місті Емес. Батьки його - Клітофон і Левкіппія - були багатими і знатними людьми, довгий час не мали дітей. Багато золота віддали вони язичницьким жерцям, але це не приносило жодних плодів.

У той час старець, на ім'я Онуфрій, який приховував під лахміттям жебрака те, що він чернець, ходив у Ємесі від хати до хати і просив милостиню. Скрізь, де можна було відвернути людей від омани язичницької, він проповідував християнську віру. Одного разу він прийшов і в будинок Левкіппії. Приймаючи від неї милостиню, Онуфрій відчув, що жінка перебуває в глибокому смутку, і запитав, чому вона так сумує. Левкіппія розповіла старцю про своє горе. Онуфрій втішив її і розповів їй про Єдиного Істинного Бога, про Його всемогутність і милість, про те, що Він завжди дає прохане тим, хто з вірою звертається до Нього. Після таких слів душа Левкіппії наповнилася надією, вона увірувала і хрестилася. Незабаром після цього їй було відкрито уві сні, що в неї народиться син, який буде істинним послідовником Христа. Перший час Левкіппія приховувала це від чоловіка, але коли немовля народилося, вона розповіла чоловікові свою таємницю і переконала його хреститися. Немовляті дали ім'я Галактіон.

Хлопець виховувався в християнській вірі й здобув прекрасну освіту. Він міг би зробити блискучу кар'єру, але душа його завжди прагнула до чернечого життя, до усамітнення і молитви. Коли Галактіону було 24 роки, батько знайшов йому наречену - красиву і знатну дівчину на ім'я Єпистимія. Галактіон не перечив волі батька, але весілля відклали на деякий час. Галактіон часто відвідував свою наречену і навернув її в християнство, і сам таємно її хрестив. Разом із Єпистимією прийняв святе хрещення і її раб, на ім'я Євтолмій. Новонавернені вирішили, за прикладом Галактіона, присвятити себе чернечому життю. Вони покинули місто і вирушили на гору Публіон, де розташовувалися чоловічий і жіночий таємні монастирі. Кілька років вони проводили тут своє чернече життя в трудах, пості та молитвах.

Але язичники дізналися про існування монастирів і послали в гори загін, щоб схопити насельників. Галактіон не захотів ховатися і залишився в келії читати Святе Письмо. Побачивши, що Галактіона схоплено, Єпистимія також покинула своє укриття, бо хотіла прийняти муки за Христа разом із ним. Святі перенесли страшні тортури, молячись і прославляючи Господа. Суддя наказав четвертувати їх. Євтолмій, колишній раб Єпистимії, таємно поховав їхні понівечені тіла і згодом написав їхнє житіє.

Іменини: Гавриїл, Григорій, Тимофій.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ ПОПРОЩАЛИСЯ З ЗАГИБЛИМ НА ЗАПОРІЖЧИНІ ГЕРОЄМ ІВАНОМ МИРОНЧУКОМ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини