5 міфів про високий артеріальний тиск

5 міфів про високий артеріальний тиск

   Здоровий спосіб життя — краща профілактика гіпертонічної хвороби! Як би просто і банально це не звучало. Відмова від алкоголю і щоденних цигарок, емоційне розвантаження і правильне схуднення — фактори, на які ви самі можете вплинути, передбачивши збільшення тиску на судини. Міфи щодо профілактики артеріальної гіпертензії розвінчує кардіологиня відділення для хворих на інфаркт міокарда Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології 
 

Альона Данильчук.

Міф 1. 
Тютюн шкодить легеням, а не серцю 

  Насправді паління стоїть першим у списку чинників, які збільшують ризик артеріальної гіпертензії, саме завдяки прямому впливу на судини. Оксид вуглецю та смоли, котрі містяться у сигаретах, збільшують частоту серцевих скорочень. Серце курця щодоби робить до 15 тисяч «холостих» ударів, фактично вичерпуючи свій ресурс. Спазм судин після кожної цигарки триває 30-40 хвилин. Тому кров циркулює по організму, долаючи значне додаткове навантаження.  
Міф 2. 
Алкоголь розширює судини і полегшує їхню роботу

  За початковим розширенням судин настає їхнє поступове звуження. Воно може тривати до кількох діб. У цей період виникає дисбаланс електролітів в організмі, розвивається аритмія. Тому наслідком похмільного синдрому часто стають інсульти. А так звані «алкогольні інфаркти» — один із найскладніших варіантів серцевої катастрофи! Надмірне вживання алкогольних напоїв веде до кардіопатії — зниження скоротливої здатності органу. Іншими словами, у людини формується так зване «винне» або «пивне» серце, коли серцевий м’яз патологічно збільшується в об’ємі.

Міф 3
Дієта без ліків — марна

  У багатьох випадках зменшення ваги тіла автоматично призводить до зниження тиску без ліків. Але схуднення мусить бути здоровим. Якщо Ваша професія пов’язана з мінімальною руховою активністю, вживайте до 1500 ккал замість 3000. Візьміть за правило рахувати калорії і уважно читати склад продукту на упаковці. Уникайте великого вмісту жирів та вуглеводів. Обмежуйте кількість солі, маринованих страв і квашенини: вони утримують рідину в організмі, що заважає нормальній роботі серця. У практиці вінницьких кардіологів є чимало випадків, коли за рахунок лише схуднення пацієнтові вдалося вирішити проблеми з тиском.    

Міф 4. 
Позитивні хвилювання корисні

  Стрес — це надмірна емоція, що супроводжується викидом адреналіну у кров, а отже, підвищенням тиску. Вплив на судини однаковий як для негативних, так і для позитивних переживань. Тому навіть радісні події інколи супроводжуються загостренням хвороби. У період емоційних навантажень частіше перемикайте увагу на творчість, прогулянки, спорт, домашніх улюбленців. Не соромтеся звернутися до психотерапевта, якщо не можете взяти себе в руки.     

Міф 5. 
Денний відпочинок компенсує нічний сон
  У нормі зниження артеріального тиску та частоти пульсу у здорової людини відбувається вночі. Якщо ж режим сну порушено або ви регулярно працюєте у нічні зміни, організм не встигає повноцінно розслабитися. Денний сон не дає рівнозначного ефекту. Тривале нервове збудження, перевтома та концентрація уваги на робочих процесах посилюють ризик артеріальної гіпертензії. 

  Отже, зміна стилю життя, звичок, моделі харчування та режиму сну — найпростіша профілактика гіпертонічної хвороби. Вона здатна у рази збільшити Ваші шанси обійтися без ліків і подовжити активне життя! 

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

 * Життєві історії у статті реальні, але імена пацієнтів з етичних міркувань змінені.

1 %282%292 %282%29
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини