Чому зайві кілограми загрожують вашій дитині?

Чому зайві кілограми  загрожують вашій дитині?

 Витягнеться, переросте, сяде на дієту у дорослому віці? Ви теж не вбачаєте ризику у повноті своєї дитини, мовляв, має гарний апетит? Насправді ожиріння у дитинстві — це вибухівка сповільненої дії, бо ж вказує на порушення балансу в організмі. І йдеться не про естетику, а про загрозу серцево-судинних хвороб!

З’ясуйте причину надмірної ваги

  Крижопільський школяр Максим вже кілька років перебуває на обласному обліку через ожиріння. У свої 11 він важить 75 кг при зрості 154 см. У домашніх умовах позбутися зайвих кілограмів хлопцеві не вдалося, тож його направили на ендокринологічне обстеження, а далі — до спеціалізованого санаторію, щоб під наглядом фахівців скоригувати вагу.    
  За даними медичного статистичного інформаційно-аналітичного центру Вінницької області, дітей з діагнозом «ожиріння» наразі в регіоні понад 6 тисяч. Естетичний та психологічний дискомфорт таких пацієнтів — лише один з аспектів проблеми. Адже ожирінням вважають хронічне захворювання з нетипово високим накопиченням жирових відкладень. Це негативно впливає на усі системи організму, зокрема на кровообіг. Повноту практично завжди супроводжують артеріальна гіпертензія, задишка, перенапружене виконання фізичних навантажень. 
  - Дитяче ожиріння набуває масштабів соціальної проблеми, бо його наслідки проявляються з часом, — констатує Лариса Мовчан, головна лікарка Вінницького обласного дитячого кардіоревматологічного санаторію. — У дорослому віці такі пацієнти мають високий ризик розвитку цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда або інсульту. 
  Причиною надмірної ваги у дитини можуть бути гормональні зміни перехідного віку, порушення у роботі ендокринної системи та неправильний режим харчування. Тож спочатку зверніться на консультацію до ендокринолога, а далі — до дієтолога, щоб скоригувати щоденне меню.  

Порції зменшуйте, рух — збільшуйте

  З раціону дитини заберіть прості вуглеводи, як-от здобу, солодощі, картоплю, макаронні вироби, фаст-фуд, напівфабрикати, газовані солодкі напої. Енергетичний запас поновлюйте за допомогою складних вуглеводів — гречаної, ячмінної чи вівсяної каші.  
  Краще відмовитися від смажених страв, надавши перевагу відварним, тушкованим, запеченим або приготовленим на пару продуктам. Вживання їжі варто розділити на 4-5 прийомів, при цьому загальна калорійність має складати 1500 – 1600 ккал за добу. 
  - Корисно 2-3 рази на тиждень проводити розвантажувальні дні, зменшивши калорійність до 700-800 ккал, — рекомендує Наталя Кухта, медична сестра з дієтичного харчування  Вінницького обласного дитячого кардіоревматологічного санаторію. — Тоді головний акцент — на овочевих та кисломолочних стравах. Юним пацієнтам санаторію ми пропонуємо рагу, зелений горошок або кабачкову ікру як гарнір.
  Обов’язковою умовою правильного схуднення є регулярна фізична активність. Починати доречно зі швидкої ходьби та силових вправ у комфортному ритмі. Допоможуть також фізіотерапевтичні процедури — електросон, масаж, грязе- та водолікування. 

  Не відкладайте боротьбу із зайвими кілограмами! Зверніться до сімейного лікаря за направленням на додаткові обстеження і підтримуйте дитину психологічно! 

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту "Складова розвитку системи охорони здоров`я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією".
 

 

321
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини