Фестивалем «Пізнай ліс» розпочався лісівничий тиждень

Фестивалем «Пізнай ліс»  розпочався лісівничий тиждень

   З 9 по 15 вересня по всій Україні проводився лісівничий тиждень з нагоди професійного свята - Дня працівника лісу. 
   На святі працівники ДП "Хмільницький лісгосп" презентували свої досягнення, головним з яких є найбільша чисельність популяції зубрів 
в Україні.

   Приурочений до свята третій обласний лісівничо-просвітницький фестиваль відбувся на Фонтанній площі Центрального парку культури і відпочинку міста Вінниці. Саме там із виставковими наметами,  роботами учнівських лісництв, стендами про переможців обласних конкурсів на краще лісництво, кращого лісничого та майстра лісу зібрались колективи лісових господарств усієї Вінниччини. Жителі та гості обласного центру активно долучались до фестивалю та дізнавались багато нової, цікавої інформації про рослинництво й тваринництво лісів Вінниччини. 
   На початку заходу  начальник Вінницького обласного управління  лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар разом з членами колегії ВОУЛМГ оглянули кожен намет і виставку й привітали працівників лісу та представників учнівських лісництв. Відвідали ярмарок «Солодка лісова галявина» із домашніми смаколиками на лісову тематику. 
  Зі сцени Анатолій Омелянович звернувся до всіх присутніх:
  - Перший фестиваль «Пізнай ліс» було проведено минулого року на цій же площі, другий   відбувся в  у театрі ім.М.Садовського, він був приурочений до 100-річчя  утворення Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, сьогодні третій лісівничо-просвітницький фестиваль, - наголосив Анатолій Бондар. -  Мета наша незмінна - популяризувати знання про ліс. Працівниками лісових та мисливських господарств проводиться колосальна робота, про яку не знає населення області й України в цілому. Переважна більшість людей, можливо, вважає, що ліс росте сам, але це не так. Він  потребує професійних знань. Ліс - це як дитина, що починає життя з насінини, з лісового розсадника, і  до віку зрілості лісові насадження постійно потребують догляду. Цю благородну місію – зрощування лісу, виконують лісівники. Нажаль не вистачає одного, двох, а інколи трьох і більше поколінь, щоб від початку вирощування були  готові результати роботи, це справа тривалого часу, довгих років.  Тому дозвольте мені низько вклонитися усім професіоналам лісової галузі, особливо ветеранам праці. Адже в насадження, яким сьогодні по 100 років, закладали свої знання і досвід попередні покоління, а нам доводиться сьогодні працювати на 50-100 років наперед. Ми приділяємо особливу увагу проведенню наукової роботи. І переконані, що  навіть в умовах глобального потепління, коли всихають хвойні породи в лісах, парках, населених пунктах,  завдячуючи праці лісівників, наша Вінниччина і через 50, і через 100 років не буде пустелею. Це буде екологічно збалансована оаза. 
   Керівникам лісових господарств, лісівникам, лісничим учнівських лісництв Анатолій Бондар вручив подяки, нагороди та подарунки. 
   Досягнення свого лісового та мисливського господарства достойно презентував колектив ДП «Хмільницький лісгосп». 
   - Особливість нашого лісового господарства – це найбільша популяція зубрів в Україні, - наголошує директор ДП «Хмільницький лісгосп» Тарас Ющинський. – У нас їх близько ста голів. Всього в Україні близько трьохсот, тобто третина зубрів проживає в наших лісових угіддях. Ми пишаємося тим, що ця чисельність збільшується і ми можемо їх продавати в інші регіони України. У нас посилена охорона від браконьєрів, забезпечення належного харчування для тварин. З обласного бюджету виділяються кошти на корм, а також ми заготовляємо його власними силами. Є службові автомобілі та постійно виділяється пальне для того, щоб єгері могли контролювати безпеку зубрів у будь-яку пору доби. Крім цього в наших угіддях є косулі, олені, дикі кабани... За рахунок інтенсивного контролю мисливське господарство у нас дуже добре розвинене та росте чисельність популяцій тварин. Близько 40 голів дикого кабана в нас перебуває у вольєрах. Плануємо закупити в угіддя ще плямистого оленя,  для того, щоб збільшити чисельність цих тварин. 
   До виставкового намету ДП «Хмільницький лісгосп» постійно стояла черга. Дорослі й діти цікавились долею зубрів, їх кількістю та особливостями, про що їм розповіли працівники лісу. А також учасники фестивалю з захопленням розглядали авторські фото та слухали розповіді колишнього голови Хмільницької РО УТМР  Антона Кащеєва про птахів і тварин, що проживають у заказнику «Сандрацький».
   Виставку своїх напрацювань продемонстрували й представники Широкогребельського учнівського лісництва «Джерело здоров’я».
  - У нас представлені колекції насіння лісових дерев, що ростуть в нашому хмільницькому лісництві, колекції пагонів дерев, зокрема хвойних дерев, - розповів вчитель біології Широкогребельської ЗОШ Геннадій Цимбалюк. – Учнівське лісництво, що діє при школі, єдине в районі. У нас діти, переважно старших класів, досліджують ліс та навчаються охороняти природу, долучаючись до різних заходів та конкурсів, висаджують та прополюють дерева в лісі, збирають насіння дерев, зокрема жолуді червоного та звичайного дуба для посадки у розсадниках лісового господарства.
   Вироби з підручних матеріалів, живописні картини  та  боді-арт на лісову тематику у виставкових наметах підкреслювали цінність лісів у житті людини й передавали  її суть для наймолодших поколінь - діток, котрі раділи побаченому й новим знанням про ліс і його скарби. 
   Таким чином лісівники Вінниччини змалечку навчають любити й цінувати ліс – легені нашої природи. 
 

 dsc0260 dsc0182 dsc0136 dsc0068 dsc0067
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини