Хто винен, що люди майже дві доби були без газу

Хто винен,  що люди майже  дві доби були без газу

18 жовтня через відключення газопостачання мешканці однієї з багатоповерхівок на вулиці Монастирській зібрались на збори.

Люди обурилися. Газ, на їхню думку, вимкнули начебто через виявлений витік, а потім відмовились вмикати, бо власники квартир не підписали договір на обслуговування внутрішньобудинкових газових систем з газовим господарством.

Хто винен у тому, що люди майже дві доби були без газу, читайте у матеріалі.

- За кілька днів до відключення було попередження про те, що 17 жовтня газу не буде з 8-ї години ранку до 17.00 у зв’язку з проведенням ремонтних робіт, - розповіли мешканці багатоповерхівки. – Проте протягом дня газ був, а в 17.00 його перекрили і не вмикали майже дві доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЖЕК ОБДУРЮЄ, МЕР КРИЧИТЬ" - ЛЮДИ В РОЗПАЧІ

- Нам пояснили, що все почалось  ніби-то з моєї квартири, - каже мешканець будинку Микола Галка. – Проте я не розумію, чому.  Дружина йшла в місто, і виходячи з квартири, почула запах газу. В дворі побачила працівників газової служби, і повідомила їм про це. Вони прийшли з якимось приладом до нашого будинку і сказали, що це з нашої квартири йде витік газу. Після чого перекрили газопостачання в усьому будинку. Але в нас цього не може бути, тому що газова плита і котел мають газ-контроль, і якщо навіть є десь витік газу, він одразу перекривається. Тому дружина викликала поліцію, а поліція – працівників газової служби. Ті прийшли, зайшли в квартиру, подивились, сказали - витоку немає.

Мешканці будинку розповіли, що в розмові з представниками газової служби їм повідомили, що доки не буде проведено технічне обслуговування всієї газової мережі, а також не буде підписаний договір, газ не ввімкнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО "МУТИТЬ" ВОДУ У ХМІЛЬНИКУ?

На збори приїхав міський голова Сергій Редчик. Своє звернення він почав з обурення, чому люди викликали його на збори, адже ні він, ані міська рада не має до цього жодного відношення.

- Я покинув Вінницю, Київ і приїхав до вас, - наголосив мер. - Чим я можу вам допомогти? Я не президент, щоб вирішувати такі питання.  Ви з газовою службою заключали договір, чи міською радою, з Редчиком? Чому я зараз стою тут, а того, хто має до цього відношення, немає?

Ви б знали, на яких нервах, з якими матюками і киданням трубки вчора була розмова з керівником газового господарства. (Хай мене вибачать жінки). Я йому телефоную зараз – він трубки не бере…

Після бурхливої дискусії до людей звернувся   мешканець будинку Олександр Шкрабалюк, котрий попередньо мав розмову з керівником Хмільницького відділення газового господарства.

Він повідомив, що за законом, з 1 травня 2019 року обслуговування внутрішньобудинкових газових систем здійснюється тільки на підставі укладених договорів. Власники, балансоутримувачі або орендарі житла повинні самостійно вибрати компанію, яка буде здійснювати технічне обслуговування газових приладів і внутрішньобудинкових мереж. Оскільки в жителів будинку договір з газовим господарством не укладений, - відповідно й обслуговувати багатоповерхівку вона не має права.  Тому в ході обговорення, люди вирішили укласти договір з Хмільницьким міжрайонним управлінням газового господарства, аби їм відновили газопостачання.

Керівник Хмільницького відділення АТ «Вінницягаз» Ігор Квік пояснив:

- Припинення газопостачання відбулося внаслідок виникнення аварійної ситуації, а саме через витік газу у під’їзді зазначеного будинку. У зв’язку з цим працівниками Хмільницького відділення АТ «Вінницягаз» було невідкладно вжито заходи і проведено роботи, спрямовані на усунення аварійної ситуації. Поряд з цим з’ясувалось, що у мешканців багатоповерхівки відсутній договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж, що відповідно до чинних нормативних документів перешкоджало відновленню газопостачання даного будинку, оскільки у даному випадку мова йде про безпеку газопостачання, адже невиконання ПБСГ ставить під загрозу життя та здоров’я споживачів природного газу та членів їхніх родин.

У зв’язку з цим з мешканцями багатоповерхівки було проведено переговори, роз’яснено вимоги чинних нормативних документів та запропоновано підписати договір.

Внаслідок переговорів з мешканцями багатоповерхівки було підписано відповідний договір,  після чого проведено технічне обслуговування системи газопостачання багатоповерхівки та відновлено газопостачання будинку.

Звертаюсь до мешканців багатоповерхівок, аби уникнути подібних  проблем з газопостачанням дотримуйтесь чинного законодавства. А договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж це перш за все ваша безпека.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини