"ЖЕК обдурює, мер кричить" - люди в розпачі

"ЖЕК обдурює,  мер кричить" - люди в розпачі

   До редакції нашого видання звернувся мешканець дев’ятиповерхівки вулиці Декабристів, 15 Ігор Машталір. Він вважає, що КП "Хмільницька ЖЕК" обдурює людей.  Внаслідок цього обману виник конфлікт між жителями та комунальним підприємством.

   - В серпні минулого року в нас мали відбутись збори жителів будинку та представників ЖЕКу, - розповів Ігор Михайлович. – Попри те, що вони не відбулись, у фіктивному протоколі зборів зазначено перелік послуг, частина яких не надається, і ми б їх не обрали, бо   не згодні за них платити. Також без нашого відома обрано уповноваженим на підписання договору з ЖЕКом людину, яка взагалі не проживає у нашому будинку, більше того, обманним шляхом отримано підписи жителів будинку й підроблено підписи людей, котрих вже давно немає в живих.  У нас в будинку 68 квартир, за прийняті рішення у протоколі мала б бути зібрана половина підписів. Тож працівники ЖЕКу їх почали збирати, обдурюючи людей. Я особисто спілкувався з жителями будинку й запитував, хто до них приходив і під чим вони підписувались. Мешканці будинку по-різному мені розповідали: хтось казав, що приходили люди і просили поставити підпис за те, щоб у під’їзді зробили безкоштовний ремонт. Хтось розповів, що запитували: «Ви хочете, щоб ЖЕК вивозив вам сміття, чи комунгосп?» - люди відповідали, наприклад, ЖЕК, а їм казали: «То розпишіться за це». Таким чином 70%  підписів отримані обманом, ще частина – підроблені, а кілька відсотків людей розписались, бо їм сказали, що треба розписатися, вони погодились, не розуміючи навіщо. Ні про послуги, ні про тарифи, ані про інші рішення люди нічого не знали. Їм ніхто про це не повідомляв. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗГАНЬБИВСЯ НА СВЯТИНІ

Щодо послуг ЖЕКу для нашого будинку є багато спірних питань. Наприклад, така послуга, як прибирання прибудинкової території. - Для того, щоб прибрати, потрібно мати план, де вона починається і де закінчується. У дворі три багатоповерхівки, межі нашої прибудинкової території не визначені, тож не зрозуміло, як формуються тарифи за цю послугу.  Незрозуміла й плата за обслуговування систем водопостачання, адже в нас тільки холодна вода, там нема що обслуговувати. Також в переліку послуг є обслуговування систем пожежної сигналізації, але у нас в будинку її нема.  Чому ж ми маємо платити за послуги, які не отримуємо? 
   Я неодноразово питав у керівника ЖЕКу Юрія Прокоповича, що саме його спеціалісти обслуговують, коли я їх жодного разу не бачив. Тарифи на послуги з нами не погоджують, а про підняті ціни ми дізнаємось, коли бачимо себе у списках боржників. 
   Ця чергова афера вже просто нестерпна. Тож я почав звертатись до мера. Звертався, щоб провели збори, аби розібратись у цій ситуації, неодноразово, просив. Був навіть у мера в кабінеті, і дуже швидко роззчарувався, бо зрозумів, що правди тут шукати дарма. Поводив міський голова себе зверхньо, не хотів мене слухати. Незважаючи на те, що я набагато старший за нього, а мені 72 роки, таку зневагу і приниження довелось пережити вперше, він на мене кричав: «Ви самі у всьому винні! Я не можу вас зібрати! Ви заважаєте мені працювати!». Звинувачував мене у всіх гріхах, розібрати щось взагалі  було важко. А потім додав, що до ЖЕКу і до цієї проблеми жодного відношення не має. А хто ж тоді має?..  Ми посперечалися з ним, я сказав, що він не має права підвищувати голос на мене, бо ми, люди, обрали його на цю посаду, делегували йому повноваження міського голови,  тому і йдемо до нього з проблемами і  заслуговуємо на повагу.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО "МУТИТЬ" ВОДУ У ХМІЛЬНИКУ?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛЬЩА, ФРАНЦІЯ, НІДЕРЛАНДИ, КАНАДА. ЧОГО ВИ ТУДИ ЇЗДИТЕ?

 Коли я почав наполягати, звертатись у всі інстанції, збори все ж таки відбулись. Ми з людьми прийшли до міської ради. Була напружена дискусія, але проблема так і не вирішилась. Продовження розмови відклали на потім, бо кожен з посадовців поспішав кудись у своїх справах…  Мені довелось підключати депутатів міської ради, телефонувати на Урядову лінію, після чого все знову почало повертатись по колу, до тих же самих спеціалістів і мені стали приходити відписки з пропозиціями створити ОСББ або обрати іншого управителя. Але в нас немає людини, яка могла б вирішувати усі питання щодо управління будинком, люди не мають часу, або належних знань для цього. Пропонували, щоб я цим зайнявся, але у мене не той вік, щоб за це братись. Згодом у поліції було порушено кримінальне провадження за фактом підробки документів, фіктивні підписи передали у Вінницю на графологічну експертизу. Вже рік ми не можемо добитись правди. Тому багато власників квартир на знак протесту навмисно не платять за послуги, бо ми їх не погоджували. 
   - Напроти мого прізвища в протоколі стоїть підпис, але ні я, ані дружина підписів не ставили, - наголошує власник однієї з квартир Костянтин Щерба. – Що це за безпрєдєл такий?
   Керівник КП «Хмільницька ЖЕК» Юрій Прокопович переконує, що збори жителів будинку були і він особисто їх проводив. 
   - Під час зборів мешканці будинку були не всі, зібралось близько 10-ти осіб, - каже Юрій Іванович. – Тому, згідно закону ми мали провести опитування жителів будинку. Для цього я провів нараду, де наголосив своїм спеціалістам, що жоден підпис не має бути підроблений, усі підписи повинні бути зібрані за згодою людей. Опитування проводили наші спеціалісти, приходили до квартир, запитували в людей, чи згодні вони, що ЖЕК буде управителем, зазначали, які послуги надаватимуться. Деякі квартири здаються в оренду, тож замість власників підписались квартиранти, закон це дозволяє, якщо це за згодою господарів. Підробки підписів не було. Є певний перелік послуг, які ми повинні забезпечувати для того, щоб підтримувати будинок в санітарно-гігієнічному стані, згідно постанови 869 Кабінету міністрів України. Це 12 послуг, від яких не можна відмовитись. Є постанова, нею ми керуємось, відповідно до неї й робили розрахунки. Особа, уповноважена на підписання договору з управителем, має декілька помешкань, квартиру і будинок в селі, його дружина була на зборах, вона платить за послуги. Це сім’я. Як можна не платити за послуги, коли ми в будинку і дах зробили, і освітлення в підвалі, і в під’їздах перейшли на економне  освітлення, і прибираємо, й косимо, проводимо дезінфекцію, замінюємо труби, виконуємо роботи з сантехніки, каналізацію чистимо.  Водопровід, електрика, ліфти – усе в нас на обслуговуванні. Тому по максимуму, ми виконуємо все. 
   За фактом підробки підписів Хмільницьким райвідділом поліції  порушено кримінальне провадження, триває розслідування.  
12 грудня 2018 року до Хмільницького відділу поліції надійшла заява від депутата Хмільницької міської ради Юрія Шевченка з приводу того, що жителями  м. Хмільника, вулиці Декабристів, 15 виявлено підробку протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку, а саме підробку підписів мешканців будинку працівниками КП «Хмільницька ЖЕК» у даному протоколі, що спрямований на підвищення цін на комунальні послуги.
   На підставі вказаної заяви було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, - повідомив Слідчий Хмільницького відділення поліції, старший лейтенант  поліції Сергій Галка. -  Наразі вживаються заходи, направлені на отримання експериментальних та вільних зразків підписів жителів будинку, підписи яких відображені у протоколі з метою проведення відповідних експертиз, а також планується проведення інших слідчих дій та заходів щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження.
   За результатами проведення вказаних слідчих дій буде прийнято законне кінцеве рішення та інформовано заявника в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки.

 dsc0711 dsc0003 dsc0696
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини