Кохана жінка Ференца Ліста жила у Воронівцях

Кохана жінка Ференца Ліста жила у Воронівцях

У селі Воронівцях Хмільницького району стоїть пам’ятник закоханим. Саме там  зароджувалися почуття та писалися твори двох відомих людей кілька сторіч тому.  Історія кохання угорського композитора, піаніста   та княгині Кароліни Вітгенштейн добре відома жителям цього села.  Тут є пам’ятник закоханим та невеличкий музей. А місцевий краєзнавець, директор Воронівської школи Микола Дорош, на основі   історичної літератури описав романтичну та страждальну  історію їхнього кохання в одній із своїх книг та часто  проводить екскурсії, розповідаючи людям про  перебування Ліста на Вінниччині й закохану пару, яка так і не змогла стати подружжям. 

Успішний відомий композитор, диригент, піаніст Ференц Ліст збирав люд у концертних залах та невтомно працював. У той час, як молода Кароліна, донька великого польського поміщика Петра Івановського вже встигла зазнати розчарування у коханні та сімейному житті. Проти волі батька її віддали   заміж за сина відомого російського фельдмаршала Петра Вітгенштейна  – Миколу. Втім після народження доньки Марії, зрозумівши, що почуття чоловіка до неї згасли, Кароліна змушена була жити від нього окремо  у Воронинцях (таку назву тоді мало село Воронівці), в розкішному маєтку з прислугою, який отримала у спадок від батька. Чоловік Кароліни Микола був офіцером царської армії, служив при дворі імператора, але фактично перебував на грошовому утриманні дружини.
- Доля звела Ліста й Кароліну у День закоханих 14 лютого 1847 року, на одному з концертів композитора у Києві, - згадує у своїх розповідях краєзнавець Микола Дорош. – Гарна зі смуглявим, східного типу обличчям справила враження на митця не лише своєю вродою, а й розумом. Він зупинявся  у її маєтку, писав про красуню листи своїй матері, спілкувався з донькою княгині, а згодом їхав на гастролі і знову повертався до Кароліни. Вона стала не просто коханою жінкою музиканта, а його музою, адже проживаючи у її домі з жовтня 1847 року до кінця січня 1848, в атмосфері любові та спокою Ліст писав п’єси, балади, музику та пісні,  які присвятив коханій, створивши цикл під назвою «Колоски Воронинець». Його відомий «Гімн любові» був написаний у Воронівцях, а також саме тут  Ліст почав працювати над величезним симфонічним твором, пов’язаним з «Божественною комедією»  Данте.
Дуже швидко настав той час, коли закохані вирішили узаконити свої стосунки, але Кароліна  офіційно була заміжньою жінкою, а  дозвіл на розірвання її шлюбу з Миколою Вітгенштейном мав дати цар. 
Парі довелось жити окремо, коли Ліст працював у Веймарі, де згодом став диригентом. Там він завжди мав біля себе  подаровану Кароліною золоту паличку  зі словами: «Краще, якщо Ви будете диригувати, ніж грати на роялі».
Заради коханого княгиня продала один із маєтків у Воронинцях та подалася до Польщі, де мала зустрітися й жити з Лістом. На перешкоді одруженню закоханих ставали як законний чоловік Кароліни, так і вся російська і веймарська аристократія.  Та пара не приховувала свої стосунки і почуття, Кароліна й Ференц навіть оселилися в одному триповерховому будинку у Альтнбурзі.   Княгиня боялася повертатись в Україну, боялась арешту та  розлуки з коханим. Вона продовжувала писати царю Миколі І листи з проханням дати їй розлучення з чоловіком, та розгніваний цар оголосив княгиню вигнаною з Росії, у неї забрали всі маєтки, і цим подіям сприяв все ще законний чоловік княгині Микола Вітгенштейн. Хоч ці маєтки перейшли у спадок доньці княгині Марії, котра на той час уже вийшла заміж та жила в Австрії, Микола Вітгенштейн продав  маєтки у Тарасках, Воронинцях, Петриківцях. А згодом таємно розлучився з княгинею та одружився на іншій жінці, де проживав з нею у будинку, відторгнутому судом у Кароліни. Жінка ж ні  про що не здогадувалась, та ще довго отримувала  від нього принизливі листи. Лише через 13 років, у 1860  році петербурзький митрополит визнав шлюб Кароліни з Миколою недійсним. Після чого закохані визначилися з датою, отримали дозвіл папи у Римі на законний шлюб та підготувалися до весільної церемонії, що мала відбутися на 50-річчя Ференца Ліста. Та напередодні увечері папський легат приніс звістку, що церемонія відкладається за новим проханням Миколи Вітгенштейна. Після чого княгиня у відчаї відмовилася від будь-якого шлюбу в майбутньому та заглибилась у письменницьку діяльність, писала  статті з історії церкви, теології. .. Й після смерті Миколи Вітгенштейна, через декілька років Ліст і Кароліна вже не збирались одружуватися. Композитор  прийняв постриг в духовний сан і переїхав жити до Ватикану й продовжив працювати, гастролювати, писав листи Кароліні до Риму. А в 1886 році внаслідок застуди і хвороби Ліст помер. Через рік пішла з життя і Кароліна. Під час траурної меси поховання княгині у римській церкві Санта-Марія було виконано «Реквієм» Ференца Ліста. 

 
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини