Король піаністів та прем`єр-міністр Польщі

Король піаністів та прем`єр-міністр Польщі

   Ігнацій Ян Падеревський - одна з найпомітніших постатей 19 століття, що увійшла до історії світу як унікальна, талановита, багатогранна особистість, про яку неможливо забути… 
  Піаніст, композитор, громадський діяч, політик, спонсор, меценат народився в селі Курилівка Хмільницького району 6 листопада 1860 року. Після народження Ігнація його мати Поліксена Новіцька померла.  Вона похована у Курилівці на старому цвинтарі.

   Падеревський був унікальним ще з раннього дитинства. З трьох років за роялем, з дванадцяти  - давав концерти у Хмільнику та Вінниці. Його діяльність позначилася на теренах Польщі, там він був одним із перших прем’єр-міністрів, хоча лише цією країною Падеревський не обмежився. Граючи на восьми музичних інструментах, давав концерти у Росії, Німеччині, Австрії, Англії, Франції, де глядачі могли аплодувати йому по пів години. Кошти, зароблені на концертах, він спрямовував на благодійність: лікування хворих, допомогу бідним, навчання студентів. У Каліфорнії започаткував виноробство, а вироблені ним вина отримували золоті нагороди на спеціалізованих конкурсах. 
   В 1880 році Ігнацій Падеревський вперше одружився. Проте шлюбу не судилось тривати довго – вже через рік його дружина, Антоніна Корсак, померла, залишивши молодого музиканта з маленьким сином Альфредом.
  Маючи кілька власних виданих творів, молодий Падеревський подався до Берліна вдосконалювати свою композиторську майстерність. Там його навчав відомий німецький композитор Фрідріх Кіль. Пізніше Ігнацій познайомився з Ріхардом Штраусом, Антоном Рубінштейном, Йозефом Йоахімом та багатьма іншими видатними митцями тих часів. 
   Протягом кількох років Падеревський продовжував постійно навчатись, влаштовувати маленькі концерти та писати власні музичні твори. Так він зустрів польську артистку Гелену Моджеєвську, яка захоплювалась його талантом. Завдяки їй молодий композитор отримав змогу поїхати до Відня навчатись у визначного педагога Теодора Лєшетицького. Той спочатку відраджував Ігнація від кар’єри піаніста, мовляв, його техніка була далекою від досконалості. Однак Падеревський не здавався і вирушив на навчання до консерваторії у Страсбурзі. Після того Лєшетицький передумав і прийняв його до свого класу.
В березні 1888 року Ігнацій Падеревський дав свій перший великий концерт у Парижі. З цієї миті почався злет в його музичній кар’єрі. Вже невдовзі він жив у Лондоні, де виступав перед королевою Вікторією. 
   Під час подальших турне різними країнами світу Падеревський здобув загальне визнання. Російська газета «Петербург» так описала один з його концертів: «він зазнав овацій, яких не зазнав жоден із артистів на концертній естраді, його закидали квітами та вінками». Під час першого туру в США американська преса називала його «королем піаністів» та «чаклуном клавіатури». З довгим рудим волоссям, аристократичними манерами та невимушеним стилем спілкування Падеревський став кумиром для багатьох молодих музикантів.
  У 1897 році композитор придбав садибу «Ріон-Боссон» неподалік від міста Морж у Швейцарії. Там він проводив дні відпочинку між концертами. Два роки по тому музикант одружився з Оленою Гурською, яка домоглася заради цього розлучення з першим чоловіком, скрипалем Владиславом Гурським.
В серпні 1940 року Падеревський виїхав до США. 29 червня 1941 року він помер у Нью-Йорку.
   Піаніста поховали на Арлінґтонському кладовищі у Вашингтоні, що було виявом величезної поваги. В 1992 році труну з його прахом перемістили до храму святого Івана Хрестителя у Варшаві.
   За життя він здобув величезну кількість нагород та відзнак. Був почесним громадянином багатьох міст, почесним доктором Львівського, Яґеллонського, Колумбійського, Оксфордського та Кембриджського університетів. Отримав орден Білого орла, великий офіцерський хрест Почесного легіону, орден Британської імперії тощо.
  В наш час пам’ять про Падеревського передається з покоління в покоління. У Львові щорічно відбувається міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського». Студенти філологічного факультету Яґеллонського університету навчаються в будівлі, названій на його честь – «Collegium Paderevianum». А в селі Курилівка, де він народився, та у Хмільнику на костелі  "Парафія Пресвятої Трійці", де немовлям був охрещений, встановили меморіальні дошки на його честь.
   Нащадок роду відомого композитора Евеліна Боровецька заснувала Польський Дім пам’яті І.Падеревського.
Польські делегації відвідують місця, пов’язані з важливими життєвими подіями на Хмільниччині. Його історію вивчає кожне нове покоління українців.
6 листопада виповниться 159 років з дня народження митця.

Юлія Шандра
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини