«Майбутнє великої громади»

«Майбутнє великої громади»

   Про завершення процесу об’єднання громад  говорили в Уланові
  Дванадцятого листопада в Уланівському сільському Будинку культури відбувся захід «Майбутнє великої громади», на якому були присутні заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк, голова районної ради Зоя Бонсевич, перший заступник голови райдержадміністрації Павло Горбатюк і заступник голови районної ради Анатолій Войцещук. Захід було організовано для обговорення об’єднання територіальних громад. В обговоренні взяли участь сільські голови, представники культури, освіти, медицини, аграрії та активні громадяни. Захід відбувся у формі діалогу.

   На початку заходу до присутніх звернулася голова районної ради Зоя Бонсевич, яка повідомила, що згідно реформи децентралізації до 20 грудня цього року потрібно внести зміни до перспективних планів громад. Далі вона представила  директора Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олега Левченка, який ознайомив усіх із процесом початку об’єднання громад. Він наголосив на тому, що для початку потрібно створити робочу групу, а також те, що передумовою об’єднання є формування плану соціально-економічного розвитку. 


 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ЗАВЖДИ ХАЙ БУДЕ ГАРНИМ УРОЖАЙ, ЖИТТЮ РАДІТИМУТЬ АГРАРІЇ НЕХАЙ


   Експерти Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов та Віталій Швець розповіли про реальний стан об’єднання територіальних громад у Вінницькій області та Уланівської зокрема. Нині у Вінницькій області є 42-і об’єднані територіальні громади. Експерти наголосили, що після успішного об’єднавчого процесу об’єднана громада стане таким собі невеликим районом, і дуже важливо, щоб він міг надавати всі необхідні послуги громадянам, щоб громада могла бути спроможною забезпечувати все те, що на неї покладе держава. А те, як це буде, уже буде залежати від прагнення робочої групи працювати на благо свого населення і вміння домовлятися між собою: з представниками влади, бізнесу та громади. Фінансова та інституційна спроможність громад напряму залежить від тих коштів, які будуть осідати в ОТГ, а для цього потрібно добре налаштувати також і податкову систему. Експерти центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов і Віталій Швець нагадали, що в Уланівську територіальну громаду повинно входити 14 громад (села неподалік Уланова), а оскільки об’єднана громада так і не була сформована, за п’ять років реформи децентралізації громада втратила 44 мільйони державних коштів. А це немало, адже якщо врахувати сучасний стан сільських доріг та інші проблемні питання, які турбують громадян, за цей період можна було зробити багато у сфері їх покращення. Для прикладу експерти розповіли, що у Вінницькій області уже 36 громад здійснюють управління освітою, у 18 ОТГ створено 21 опорну школу, функціонує 19 центрів первинної медико-санітарної допомоги, і по 10 ОТГ вже мають свої служби в справах дітей та центри надання соціальних послуг тощо. 
  В ході діалогового заходу усі присутні були сформовані по групах, де разом обговорили та визначили учасників робочої групи та назвали найголовніші риси, якими вони повинні володіти. По завершенні заходу сільські голови, представники освіти, культури, бізнесу, медицини та активні громадяни активно обговорили питання децентралізації та майбутні рішення. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЩЕПЛЕНЬ СТВОРЕНО МОБІЛЬНІ БРИГАДИ


 

 dsc0033 dsc0011 dsc0002
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини