Медицина з присмаком політики

Медицина з присмаком політики

  Минулої п’ятниці на базі Хмільницької центральної районної лікарні відбулося виїзне засідання госпітальної ради Північного госпітального округу. 
  Завдання госпітальної ради – розробити проект п’ятирічного плану розвитку госпітального округу. А отже – визначити, які інвестиції потрібні для того, щоб вивести лікарні на сучасний рівень. До  її складу входять фахівці, головні лікарі та депутати місцевих рад. 

Довідково:

   Північний госпітальний округ найбільший. До його складу входять всі заклади охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної медичної допомоги населенню, розміщені на території міст Вінниці, Хмільника, а також Вінницького, Жмеринського, Іллінецького, Калинівського, Козятинського, Липовецького, Літинського, Немирівського, Оратівського, Погребищенського, Тиврівського та Хмільницького районів. 

   Члени госпітальної ради прибули до Хмільника, аби об’єктивно оцінити готовність медичного закладу до роботи. Зацікавленість госпітальної ради нашою лікарнею була ще й в тому, щоб на власні очі побачити настрої медичного персоналу стосовно поширення між людьми недостовірної інформації щодо закриття лікарні. Як повідомлялося в попередніх номерах газети «Життєві обрії», жодних намірів та приводів закрити лікарню у влади не було й не буде, а поширення такої інформації розцінюється як брудна політична гра проти діяльності головного лікаря Василя Залецького. 
   На засіданні були присутні керівник госпітальної ради, заступниця міського голови Вінницької міської ради Галина Якубович, голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич та заступник голови райдержадміністрації Микола Чикотун.
   На початку засідання присутніх привітала голова районної ради Зоя Бонсевич, побажавши  усім плідної праці та гарних вражень від побаченого, після чого до членів госпітальної ради звернувся головний лікар центральної районної лікарні Василь Залецький. За допомогою слайдів Василь Анатолійович провів презентацію закладу, поінформував про основні принципи роботи лікарні, стан матеріально-технічної бази, кадрове забезпечення, ознайомив присутніх з передовим досвідом фахівців, демографічною ситуацією в місті та районі, розповів про надходження і використання лікарнею коштів тощо. 
   Хмільницька центральна районна лікарня є комунальною власністю районної ради і фінансується через субвенції. Хмільницька ЦРЛ заснована в 1914 році. Нині в закладі працює 517 осіб, з них 93 лікаря, 210 - середній медичний персонал.  Лікарів працездатного віку 59 осіб, лікарів передпенсійного віку – 12 осіб, а лікарів-пенсіонерів двадцять два.  Зважаючи на таку статистику, керівництво лікарні взяло активний напрямок на те, щоб до медичного закладу залучати більше молодих спеціалістів, які б набиралися професійного досвіду та з часом могли замінити своїх старших колег. За минулий рік медичною установою було використано понад 42 мільйона гривень, сюди входять витрати на медикаменти, продукти харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв тощо. На 2018-й рік затверджено понад 45 мільйонів гривень. В 2017 році за рахунок інвестиційних коштів з державного бюджету було придбано обладнання на загальну суму понад один мільйон гривень, а саме гастроскоп, апарат штучної вентиляції легень, набори хірургічних інструментів і штативів та інше. За останні роки було проведено капітальний ремонт дитячого відділення із заміною частини віконних блоків на металопластикові, власними силами було проведено поточні ремонти дитячого відділення, в терапевтичному корпусі, відкрито рентген-кабінет. 
   На території лікарні, в різних корпусах  було п’ять фізіотерапевтичних кабінетів, нині для зручності пацієнтів ці кабінети розташовані в одному корпусі.
   На даний час йде заміна теплотраси в терапевтичному корпусі, також тривають завершальні роботи з підведення водовідведення за рахунок власної свердловини. На думку головного лікаря Василя Залецького, приймальне відділення не повністю відповідає нормативам, а тому нині йде капітальний ремонт приміщення, в якому згодом буде знаходитися відділення екстреної невідкладної допомоги. В ньому будуть розташовані чоловічі та жіночі оглядові кімнати, маніпуляційна, протишокова, травмпункт, стоматологічний кабінет, мала операційна та інше. Також планується розмістити в цьому відділенні кабінет комп’ютерної томографії. Це буде сучасне відділення з широким спектром екстренної невідкладної медичної допомоги.
   Переведення лікарняних гаражів з поліклініки до стаціонару дало змогу економити кілометраж і пальне.  
  Позитивних змін зазнала і  Уланівська лікарня, там було об’єднано поліклінічне відділення зі стаціонаром, а також зроблено ремонт на першому поверсі терапевтичного відділення. Після встановлення лічильників у лікарні значно зменшилися витрати на енергоносії. 
  По завершенні презентації головний лікар відповів на усі питання, які йому задали члени госпітальної ради, після чого усі присутні оглянули хірургічне, неврологічне, гінекологічне, пологове, реанімаційне, інфекційне відділення, а також поспілкувались з медичним персоналом та побачили на власні очі реальний стан справ у лікарні. 
   У дитячому відділенні завідуюча відділенням Ніна Шумигора розповіла про повне забезпечення медикаментами.
  - Цього року ми забезпечені медикаментами на невідкладну допомогу. Завдяки районній владі ми повністю забезпечені меблями, всі вікна у відділенні металопластикові. Також влада Хмільницького району виділила кошти на м’який інвентар, ми повністю забезпечуємо хворих постіллю, - розповіла Ніна Броніславівна. 
  Загалом членам госпітальної ради сподобалися відділення  лікарні, але вони були вражені великими приміщеннями, які важко опалювати. Після огляду лікарні відбулося підбиття підсумків, де голова госпітальної ради Галина Якубович розповіла всім присутнім про свої враження від медичного закладу:
   - Хмільницька лікарня має великий потенціал. Останнім часом тут багато зроблено і це лише початок. Лікарня велика, потребує значних затрат, тому потрібно оптимізовуватись, шукати шляхи, які дали б можливість зекономити кошти та покращили б надання медичної допомоги.
   Але мені дуже прикро, що деякі лікарі замішані у політиці, поширюють неправдиву інформацію, яка вводить в оману людей, породжує різні склоки про закриття лікарні чи її відділень. Наприклад, коли я чую від керівника відділення, що хочуть закрити пологове відділення, а ця інформація  не є правдивою, то в мене складається враження, що саме цей керівник і прагне закриття. Завідуючі відділеннями перші мають боротися за своїх пацієнтів. А якщо керівництво лікарні хоче об’єднати жіночу консультацію, гінекологію і пологове відділення – це правильно.  Адже тоді жінки зможуть отримувати весь комплекс медичних  послуг в одному місці. 
   На жаль, сьогодні Хмільницька медицина з присмаком політики. А це аж ніяк не на користь медицини,  тому раджу керівникам відділень та лікарям об'єднатись навколо спільної справи і разом з головним лікарем розвивати Хмільницьку лікарню. Політика і медицина - не сумісні речі, тому потрібно розмежувати ці поняття. Зрозумійте, політичні війни можуть згубити вашу медицину.

 

 dsc0180 dsc0149 dsc0130 dsc0128
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини