Моя Вінниччина: Могилів-Подільський район

Моя Вінниччина: Могилів-Подільський район

   В останній день літа, 31 серпня, редактори районних видань Вінниччини взяли участь у прес-турі «Моя Вінниччина», який відбувся у мальовничому куточку на Дністрі - Могилів-Подільському районі. 
   У прес-турі взяли участь також заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, голова районної державної адміністрації Олег Китасюк, заступник голови райдержадміністрації Михайло Гоцуляк.
   Програма прес-туру була досить насиченою та продуктивною. Протягом дня усі мали змогу отримати багато позитивних емоцій та максимальну кількість інформації, як про місто, так і про історичні місця району.
   За місяць це  уже другий візит журналістів у цей район. І, відверто кажучи, тут є на що подивитися і чому повчитися. Адже і місто, і Могилів-Подільський район нині потужно розвиваються. В районі будуються дороги, ремонтуються школи та садочки, освітлюються населені пункти та багато іншого. 

   Позитивні зміни  відбуваються завдяки тому, що голові райдержадміністрації  Олегу Китасюку вдалось створити в районі сприятливий інвестиційний клімат. Це дало змогу залучити потужних інвесторів. Зокрема, капітальні інвестиції в сільське господарство району склали  227 мільйонів гривень. 
  На території району діє потужне підприємство ТОВ «Український волоський горіх», яке успішно реалізує інвестиційний  проект  з вирощування  горіхів. В поточному році в рамках проекту розпочинається будівництво заводу з переробки горіха. Це дасть можливість створити близько 400 нових робочих  місць.
 Олегу Івановичу вдалось налагодити співпрацю з керівництвом Новодністровської ГЕС. Завдяки цій співпраці відновлено меліоративну систему, яка розташована на території Козлівської сільської ради. На проведення робіт використано 800 тисяч гривень.
  Протягом 2017 року та першого півріччя цього року на території району у селах Озаринці, Тропова, Хоньківці, Козлів проведено ремонтні роботи на дорогах державного, загального значення, також проведено ремонт комунальних доріг.
 Нині Могилів-Подільський район готується до об’єднання територіальних громад на базі Вендичанської селищної ради. За останніх два роки селище перетворилося на будівельний майданчик. Зокрема, об’єднано два дитячих садочки в один, що дало можливість вивільнене приміщення реконструювати та створити на його базі сучасну амбулаторію сімейної медицини. 
Після проведення ремонту приміщень і дитячий садочок, і амбулаторія стали найкращими та найсучаснішими у Могилів-Подільському районі.  
 Також великих змін зазнала Вендичанська школа-гімназія, яка незабаром стане базовою в Могилів-Подільському районі. В минулому році відбувся капітальний ремонт першого поверху та входу у приміщення, а їдальня з звичайної столової перетворилася на ресторан. В цьому році під час літніх канікул у навчальному закладі провели ремонт системи опалення. За рахунок коштів районного бюджету проведено гідрохімічне  очищення та частковий ремонт системи опалення Вендичанської школи. В минулому році навчальний заклад взяв участь в районному конкурсі розвитку територіальних громад та, здобувши перемогу, поновив шкільний стадіон спортивними спорудами. Спортивна база школи гімназії потребує модернізації, тому наступне над чим працює керівництво школи та районної державної адміністрації – ремонт спортзали та його оснащення.  
  Такий стрімкий та динамічний розвиток свідчить про те, що район, сьогодні очолює людина, яка переймається проблемами регіону, вивчає їх і намагається вирішувати. У спілкуванні з Олегом Китасюком проглядається його щирий характер і  намагання зробити усе можливе, аби очолюваний ним район розвивався, а людям у ньому жилося затишно та комфортно. 
  Після ознайомлення з  соціально-економічним розвитком Могилів-Подільського району учасники прес-туру відвідали один із головних історичних об’єктів - фортифікаційну пам’ятку Могилів-Ямпільського укріпрайону, збудовану ще у далекому 1938-му році в селі Серебрія. Це вписана в пагорб система підземних галерей, бойовим завданням якої було спостереження за переднім краєм укріпрайону та обстріл підходів до нього, а головне - недопущення форсування противником ріки Дністер і прориву у напрямі Бельци-Могилів-Подільський-Вінниця. Він займав смугу оборони протяжністю 140 кілометрів. Могилів-Ямпільський укріпрайон був єдиним на теренах України, що мав велику кількість мінних груп - 23. Найпотужнішими групами були «Серебрія №86» і «Бронниця №112».
  Перш ніж ознайомитись із діяльністю стратегічного об’єкту Вінницької області та України, Могилів-Подільським прикордонним загоном, заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк та голова райдержадміністрації Олег Китасюк поклали квіти до Меморіалу «Слави» та хвилиною мовчання пом’янули загиблих героїв-прикордонників, які виконували бойові завдання з охорони та оборони державного кордону на Сході України.
  Могилів-Подільський прикордонний загін імені Героя України старшого лейтенанта В’ячеслава Семенова охороняє ділянку загальною протяжністю понад 190 кілометрів державного кордону в межах Могилів-Подільського, Ямпільського, Крижопільського та Піщанського районів. Перебуваючи у прикордонному загоні, присутні із цікавістю спостерігали за здійсненням, в установленому порядку, прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів тощо.
  Наступним об’єктом ознайомлення стало духовне надбання Могилів-Подільської землі – музей етнографії та народної творчості імені Марії Руденко. Цю унікальну майстриню витинанки, вишивки, народного розпису, заслуженого працівника культури України знали далеко за межами її малої та великої Батьківщини. Її витинанки - маленькі паперові дива, котрі вона нашвидкуруч вирізала, брала з собою в далекі краї. Всі із великим захопленням вдивлялись у витвори мистецтва, витончені унікальні експозиції.
  Найбільше вразила краса Могилів-Подільських просторів, дивовижна сила річки Дністер, яку змогли відчути, побачити та запам’ятати учасники прес-туру під час екскурсійної подорожі до Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря. За переказом, заснованого 1013 року святим Антонієм Печерським, який повертався з Афону й Царгороду до Києва. Це святе місце розташоване на скельній терасі 90-метрової гори, що височіє над Дністром на його лівому березі, біля села Лядова. 


Учасники прес-туру та Рада редакторів Вінницької області висловлюють щиру подяку заступнику голови облдержадміністрації Олександру Крученюку та голові Могилів-Подільської райдержадміністрації Олегу Китасюку за допомогу  в організації та проведенні прес-туру, а також за цікаву та змістовну презентацію району. 

 

 dsc0206 dsc0187 dsc0329 dsc0170 dsc0221 dsc0226
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини