ПРОЗОРО, чи не зовсім?

ПРОЗОРО, чи не зовсім?

В газеті «Життєві обрії» за 27 січня 2017 року прочитав матеріал під назвою «PROZORRO» - перші підсумки», автором якої є Віталій Дорох, - голова ради громадської організації «Право».
В матеріалі йшлося про те, що в Україні у 2015 році було запроваджено електронну систему закупівель PROZORRO, мета якої - зробити відкритими та прозорими закупівлі за бюджетні кошти, виключивши корупційну складову. А також про те, що завдяки цій системі у 2016 році було заощаджено певні кошти.
Водночас автор наголошує на тому, що запровадження закупівель через PROZORRO – це лише півсправи. На його думку, потрібно проводити ефективне планування закупівель, бо навіть короткий термін застосування електронної системи довів, що плануються суми, які в кілька разів перевищують реальну вартість товарів.

Цей матеріал мене зацікавив і я вирішив розібратись в даному питанні. Адже я є приватним підприємцем і платником податків, і мені дуже цікаво, як витрачаються наші кошти.
Переглянувши закупівлі, які провів «Хмільниккомунсервіс», мені незрозуміло, як саме проходить процес планування закупівель і чи таке поняття як планування взагалі присутнє.
Наприклад:
"Хмільниккомунсервіс" закупив дорожньо-комунальну машину на шасі «МАЗ – 5550», вартість якої згідно тендерної документації 2 млн. 580 тис.грн. Торги відбулись, техніку закуплено (варто зазначити, що ця закупівля відбувалася без застосування PROZORRO).
Провівши ретельний аналіз та переглянувши тендерну документацію, вирішив перевірити, які ціни на ринку на даний вид техніки. На моє прохання фірма «Будшляхмаш» надала мені комерційну пропозицію на машину дорожню на базі автомобіля "МАЗ – 5550" з піскорозкидальним механізмом, відвалом поворотним, щіткою і поливалкою (саме у цієї фірми «Хмільниккомунсервіс» придбав даний автомобіль), ціна якого складає 84800 доларів США, що в перерахунку на гривню, на момент проведення торгів, становило приблизно 2 млн.120 тис. грн. Нагадую, «Хмільниккомунсервіс» просив у міської ради 3 млн. грн., закуплено за 2 млн. 580 тис. грн., різниця закупівлі виникла приблизно в 450 тис. грн.
А тепер про придбання автогрейдера А-140 з очікуваною вартістю закупівлі 3 млн. 200 тис. грн. (виставлено на торги).
На закупівлю автогрейдера запропоновано витратити 3 млн. 200 тис. грн., а в тій самій комерційній пропозиції від фірми «Будшляхмаш» вартість даної техніки складає 2 млн. 420 тис. грн., в тому числі і ПДВ.
Постає логічне запитання: "Чому різниця між плануванням і ринковою вартістю товару становить 780 тис. грн.?" Дивне планування, чи не так?
Уявімо, що після розголосу закупівля відбудеться за ринковою вартістю, тоді як зазвичай посадовці будуть трубити та звітувати, що заощадили мільйони. Але насправді це не економія! Це просто завищені ціни при плануванні закупівель.
Фірму-продавця техніки зрозуміти можна, їм потрібно якнайдорожче продати свою техніку, чи то будь-яку іншу продукцію, а от чи має право справжній господар так «планувати» власні видатки?
Простіше кажучи, це все виглядає так: ми приходимо до крамниці і просимо у продавця, щоб той продав нам товар не за ринковою вартістю, а вдвічі дорожче - абсурд. Такого ніхто собі не дозволяє.
Подібна ситуація і в дрібних закупівлях. Наприклад, канцтовари для міської ради закупили вдвічі дешевше, ніж запланував замовник. Дивно, правда?
Мені як підприємцю зрозуміло, що відбувається і чому посадовці, причетні до закупівель, зустріли систему «PROZORRO» в "штики".
Думаю, що декому просто «увірвалось»! Але, на жаль, є й такі, котрі і нині хочуть мати свою "долю" в закупівлях. І одним із способів такої наживи є свідоме завищення вартості в надії, що з переможцем можна буде домовитися про "відкат".
Сама система закупівель «PROZORRO» дійсно не є панацеєю, але при належному контролі стає надійним інструментом протидії корупції на всіх рівнях.
В нинішній суспільно-політичній ситуації, в такі важкі для України часи дуже важливо, щоб посадовці усіх рівнів розуміли, що працюють вони на громаду, яка є їх роботодавцем і зарплату отримують з людських податків. Тому ставлення до кожної витраченої гривні повинно бути, як до власної.
 

Юрій ШЕВЧЕНКО,
депутат міської ради від політичної партії "Громадський рух "Народний контроль".

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини