«Урок живої історії»

«Урок живої історії»

   Цікавою та ще й досі незвіданою є для нас історія рідної держави. Завдяки невтомній праці ентузіастів, дослідницькій роботі істориків ми дізнаємось про події, які за часів радянського минулого суворо замовчувались.
   І стосується це багатьох періодів життя української нації та формування її в незалежну унітарну державу. Період, який зараз підлягає особливо ретельному дослідженню відноситься до 1917-1921 років – це «Українська революція». 
   Саме до її 100-річчя 23 квітня в Уланівській школі з ініціативи заступника голови облдержадміністрації Олександра Крученюка було проведено «Урок живої історії» - своєрідний візуальний екскурс в події сторічної давнини, які є для учнів, студентів та, навіть, викладачів гуманіатрних дисциплін цікавим моментом пізнання минулого країни. Окрім учнів та вчителів на "Урок живої історії" до Уланівської школи завітали заступник голови райдержадміністрації Павло Горбатюк,  заступник голови районної ради Анатолій Войцещук та Уланівський сільський голова Сергій Голубенко.

  Увазі школярів, вчителів та всіх присутніх була представлена надзвичайно цікава лекція-історичний екскурс із циклу «Жива історія», яку підготували учасники громадської організації  «Вінницьке історичне товариство» та міського КП «Центр історії Вінниці», які очолює відомий історик та дослідник Олександр Федоришен.
  Учасники історичного клубу детально і в наглядній формі розповіли підліткам про історичні військові баталії періоду 1917-1921 років, чітко, як кажуть, «розклали по полицях» усі історичні та політичні передумови військової приналежності того періоду до армій Німеччини, Великобританії, України й Російської імперії, адже той час для нас є одним із найсуперечливих, заплутаних і незвіданих.
  Історики продемонстрували дослідницький короткометражний фільм, створений на подіях історичних реконструкцій у Вінниці та інших містах України, достеменно розповіли про військове вбрання тих часів, озброєння та військову службу, продемонстрували зразки озброєння та військового устаткування. До речі, деякі з них є оригінальними екземплярами.
  Апогеєм лекції стала виставка бойової техніки від «Центру історії Вінниці» - його учасники доставили до Уланова справжній броньований автомобіль, артилерійську гармату, з якої тричі було здійснено гарматний залп… звісно, «холостий». Діти були у захваті, і не лише від побаченого і почутого, а й від смакування справжньою солдатською кашею, якою частували вже сучасні військові Національної гвардії України, що люб`язно погодились також прибути до Уланова на запрошення керівництва району, відділу освіти, керівництва школи.
  Ну і, звісно, на честь вояків Армії УНР-УПА пролунала урочиста сальва, яка символізувала собою єдність думок та прагнень поколінь, єдність історії і сучасності, прагнень нинішніх молодих українців берегти міць країни, пам`ять про те, що 100 років тому саме за єдність України віддали своє життя такі ж молоді українці, мріючи про вільну квітучу державу.
 

 dsc0654 dsc0637 dsc0643 dsc0600 dsc0579 dsc0500 dsc0541
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини