Зганьбився на святині

Зганьбився на святині

Дожились! Матір та вдову загиблих героїв вигнав з кабінету знахабнілий чиновник. 

"СПІЛКА УЧАСНИКІВ АТО вимагає від міського голови публічного вибачення та подати заяву на звільнення.  Повна зневага до членів сімей загиблих, учасників АТО в країні що воює має привернути увагу не лише громадськості але і правоохоронних органів та СБУ. Після того як він наважився вигнати з кабінету маму та вдову загиблих воїнів та голову ГО"Спілка учасників АТО" ( меру було повідомлено що з ним розмовляє не приватна особа а голова Спілки) за те що вони намагались вияснити законність встановлення дошки загиблим захисникам.

P.S.Всім хто стане на захист дій мера пропонуємо виконати свій громадянський обов'язок по захисту Батьківщини".

Таке звернення на сторінці ГО "Спілка учасників АТО" у Фейсбук опублікував голова спілки Валентин Ковальський.
Це звернення набуло широкого резонансу та обговорення у соціальних мережах, його підтримали  і родичі загиблих Героїв-хмільничан. 
Аби роз'яснити ситуацію та розповісти, що спонукало його до написання такої публікації, Валентин Ковальський завітав до редакції нашого видання.

"Ви воювали, ви проливали кров, ви гинули, то беріть та й встановлюйте собі пам'ятник"...

- Зухвале та зневажливе ставлення до всього,  що пов'язано з АТО, відчувається з  боку міського голови постійно. Підтвердженням цьому є неодноразові звернення учасників нашої спілки з проханням встановити пам'ятний знак Героям-хмільничанам, які полягли за звільнення України, але у нього постійно, майже чотири роки це питання було чомусь не на часі. Відмовки були різними: "я не маю коли, я зайнятий, мені не до вас, або взагалі принизливе, - а ви що зробили? - Візьміть та й поставте".  - Ці слова мера я розцінюю як зневагу до всіх, хто пройшов війну, мовляв,  ви воювали, ви проливали кров, ви гинули, то беріть та й встановлюйте собі пам'ятник.
А те, що сталося минулої п'ятниці, мене взагалі шокувало, бо хамству Редчика не було меж. В пориві гніву він вигнав з кабінету мене, маму і дружину загиблих воїнів - Наталію Вінярську та Надію Сівоху. Звинувачуючи нас у всіх гріхах, кричав, що не даємо йому працювати. І це після того, як ми прочекали його майже годину. Після всього, що відбулось, мені здається, що ця людина ненавидить патріотів, а все українське йому чуже і не миле. Мабуть, в душі він ще живе часами Януковича, бо подейкують, що квиток Партії регіонів він зберігає  і до сьогодні. Мабуть, чекає на повернення, тому й не спішить вшановувати Героїв, встановлювати меморіали, а для окозамилювання навішує пам'ятні  таблички, які легко демонтувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО "МУТИТЬ" ВОДУ У ХМІЛЬНИКУ?

"Я вам поверну гроші, тільки зніміть"... - благала згорьована мати

- Почалось усе з того, що минулого четверга біля будьонівця було встановлено пам'ятну дошку, на якій зображені загиблі в АТО хмільничани. Суть у тім, що з родинами загиблих її встановлення ніхто не погоджував і це стало для них повною несподіванкою. Окрім того, рідні Рачка, Іпатова, Вінярського, Муравського  були категорично проти того, щоб портрети загиблих розміщували на дошці.  
У п’ятницю до мене  звернулись Наталія Вінярська - мама загиблого воїна і Надія Сівоха – вдова загиблого з питанням,: хто надав дозвіл на встановлення цієї дошки і за чиї кошти вона встановлена? Відповідь на це запитання ми вирушили шукати у міськраду. До нас приєнались ще члени спілки. 
Як завжди, міського голови на місці не застали, тому попросили секретаря зв’язатися з ним і сказати, що до нього на прийом прийшли учасники  АТО і члени сімей загиблих. Зателефонувавши, секретар  повідомила, що мер скоро буде.  Чекали майже годину.  Хлопці, не дочекавшись, пішли по справах, а я, Надія Сівоха та Наталія Вінярська таки дочекалися.
Зайшли  до нього в кабінет і почали спокійну, мирну розмову. Хотіли з'ясувати, хто дав дозвіл на встановлення пам’ятника і використання персональних даних загиблих героїв. Сказали, що категорично проти встановлення цієї споруди на тому місці. На що мер відповів, що це громадськість так вирішила і, хочуть вони того чи ні, дошку все одно буде встановлено,  бо  кошти на її виготовлення в сумі трьох тисяч гривень він дав зі своєї власної кишені. 
- Яка громадськість, коли навіть нас,  рідних, ніхто не спитав!, - переймались мати і вдова. - Я вам віддам ці гроші, тільки зніміть цю дошку, - благала згорьована мати, - залиште в спокої мою дитину. 
Після цього мер перейшов до повчань, мовляв, ви нічого не розумієте у  державній політиці, а я розуміюсь на ній. Тому буде так, як я сказав.
- Я більше не міг терпіти цієї зверхності, тому втрутився у розмову, намагався пояснити міському голові, що не варто дорікати жінкам, що вони знають, а що не знають. Державна політика повинна не роз’єднувати, а об’єднувати народ. А в даному випадку державної політики немає, є лише його особисте бачення, яке стало проявом зневаги до України та її захисників, а також до рідних загиблих. 
Після цього в нього наче біс вселився, розібрати щось було важко. Кричав, що  ми нічого не розуміємо і заважаємо йому працювати. Лише він один в місті все вирішує  і все робить. А після того, як запитали,  то хто ж все таки дав дозвіл на  встановлення пам’ятника, він розчервонівся  і випалив: "Ніякого рішення у мене немає і воно мені не треба, бо  роблю я так, як вважаю за потрібне". А далі в гніві вигнав нас: «Вийдіть з мого кабінету, я не хочу вас бачити і  з вами говорити!» 

Не дамо принижувати і знущатись над осиротілими батьками своїх загиблих побратимів

Після всього почутого і пережитого в кабінеті градоначальника нам ще дуже довго було погано, а душевний біль не покидає і понині. Біль за те, що пихатий чинуша, який все життя просидів у теплих кабінетах, дозволяє собі ображати матір, яка виростила героя і залишилась без сина, жінку, яка залишилась без чоловіка  -  і робить він це свідомо та цілеспрямовано, бо впевнений у своїй безкарності. Але так не буде, покарання обов'язково настане. Учасники АТО не дадуть принижувати і знущатись над осиротілими батьками своїх загиблих побратимів. 

Чому рідних Героїв не було на відкритті?

- З приводу того, що відбулось, ми провели збори Спілки учасників АТО. На зборах було прийнято рішення не брати участі у проведенні святкового маршу до Дня Незалежності України, організованого міською радою та у відкритті пам'ятного знаку. Замість цього спілкою було організовано альтернативний Марш захисників у Хмільнику. 
На зборах також було прийнято рішення засудити поведінку міського голови, оголосити йому бойкот та ганьбу його діям.
Спілка учасників АТО вимагає від мера публічного вибачення перед родинами загиблих Героїв, а також демонтувати дошку і скласти повноваження міського голови та піти з посади. 
- На думку членів спілки, а також на думку багатьох хмільничан, міський голова Сергій Редчик не виконав своїх обіцянок, задекларованих під час виборчої кампанії. Це значить, що він не справився з взятими на себе обов'язками, посада мера виявилась для нього непідйомною, через це у місті панують хаос та безлад. Його бездумні вчинки породжують постійні конфлікти, так далі бути не може, тому вимагаємо його відставки.
Ми, учасники АТО, вважаємо, що така поведінка міського голови повинна привернути увагу не лише громадськості, а й правохоронних органів та СБУ.

В. Ковальський,
голова ГО "Спілка учасників АТО 
м. Хмільника та Хмільницького району"

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини