ЗМІНИ ДО СТАТУТУ З ПОРУШЕННЯМ СТАТУТУ

ЗМІНИ ДО СТАТУТУ  З ПОРУШЕННЯМ СТАТУТУ

4 вересня відбулась сесія Хмільницької міської ради. Ось що про одне з прийнятих рішень повідомляється на сайті Громадської організації «ПРАВО»:
«Сьогодні Хмільницька міська рада прийняла рішення про внесення змін та доповнень до Статуту територіальної громади щодо подання електронних петицій. Але зробила це з порушенням вимог самого Статуту територіальної громади, а також встановивши занадто велику кількість підписів членів територіальної громади, необхідних для підтримки електронної петиції.

В Статуті територіальної громади міста Хмільника є норма, яка встановлює, що для того, щоб внести зміни та доповнення до Статуту територіальної громади, потрібно, щоб за це проголосувало не менше, ніж 2/3 депутатів від загального складу ради. Процитуємо цю норму Статуту:
Стаття 13.
"Внесення змін і доповнень до Статуту здійснюється міською радою від імені та в інтересах територіальної громади міста.
Рішення міської ради про внесення змін і доповнень до Статуту приймаються не менше, ніж  2/3 голосів депутатів від загального складу членів ради".
Тобто, якщо міська рада налічує 34 депутати, то внесення змін та доповнень до Статуту має бути підтримано не менше, як 22 голосами депутатів.
Але сьогодні за такі зміни проголосувало всього лише 19 міських обранців, тому є сумніви щодо легітимності такого рішення міської ради.
Більше того, депутати встановили, що для підтримки електронної петиції потрібно зібрати не менше 250 підписів громадян протягом 60 календарних днів із дня оприлюднення петиції. На думку експертів громадської організації ПРАВО», така кількість підписів є занадто великою (під час проведення консультацій з громадськістю обговорювалася майже вдвічі менша цифра – 100 підписів). Це може призвести до того, що електронні петиції для хмільничан виявляться «мертвонародженим дитям», тому що зібрати таку кількість підписів буде занадто важко.
Для довідки: у Вінниці для підтримки електронної петиції потрібно зібрати 350 підписів, але й кількість населення у Вінниці складає 369 839 осіб, а в Хмільнику кількість населення складає 28 120 осіб і для підтримки електронної петиції потрібно аж 250 підписів!
Зважаючи на ситуацію, що склалася, громадська організація "ПРАВО"звертається до Хмільницького міського голови з пропозицією накласти «вето» на рішення депутатів, провести додаткові консультації з представниками громадськості щодо кількості підписів, необхідних для підтримки електронної петиції і, за умови, що депутати не подолають «вето» міського голови – винести відкоригований проект рішення на наступну сесію Хмільницької міської ради».
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини