1 вересня. Що відзначають в цей день?

1 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 921 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 921 RUSSIAN AGRESSION

1 вересня в Україні відзначають День знань і День підприємця.

Ще сьогодні у Словаччині - День Конституції, День незалежності в Узбекистані, Всесвітній день відбитків пальців, у Німеччині - День миру і День вітчизни, у Польщі - День ветеранів, Всесвітній день молитви за творіння, Всесвітній день написання листів, Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера.

Православна церква - початок церковного року; святого преподобного Симеона Стовпника і матері його.

День знань

Це свято символізує початок нового навчального року і має особливе значення для учнів, студентів, вчителів та батьків.

День знань в Україні було офіційно встановлено 1999 року законом "Про загальну середню освіту".

Першокласники у цей день відзначають "Свято Першого дзвоника".

На території Київської Русі першу школу відкрив князь Володимир Великий. Сталося це 988 року. А перший вищий навчальний заклад в Україні, Острозьку школу-академію, було відкрито 1576 року.

День підприємця

Засновано 1998 року указом президента Леоніда Кучми, із урахуванням ролі підприємництва у здійсненні економічних реформ, вирішенні соціально-економічних проблем України. Тим самим визнано вплив підприємництва на формування, становлення та розвиток національної економіки. День підприємця відзначається в Україні щорічно в першу неділю вересня.

Всесвітній день обізнаності про хворобу Альцгеймера

Сьогодні на хворобу Альцгеймера хворіє понад 50 мільйонів чоловіків і жінок у всьому світі. Це найбільш відома форма деменції, яка є хронічним синдромом, що прогресує, спричиненим дисфункцією мозку.

Деменція супроводжується більш вираженим порушенням пам'яті, мовлення, орієнтації.

Всесвітній день написання листів

10 років тому це свято запровадив Річард Симпкін. Історія листування налічує тисячоліття. Перші листи писали і відправляли військові. Вони були дуже поширені в Єгипті та Персії. Раніше передавали листи завдяки пішим і кінним гінцям. Сьогодні їх ми називаємо кур'єрами.

Всесвітній день миру в Німеччині

День присвячений вшануванню пам'яті мільйонів жертв нацизму і фашизму в Німеччині та інших країнах світу.

Цього дня:

1919 - У ніч із 31 серпня на 1 вересня внаслідок тактичних прорахунків командування (генерал Кравс) столицю України було здано денікінцям під керівництвом генерала Бредова;

1923 - Великий кантоський землетрус у Східній Японії;

1939 - Нападом Німеччини на Польщу почалася Друга світова війна в Європі;

1964 - У Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр "Україна";

1983 - Збиття рейсу Korean Air 007;

1996 - В Україні введено національну валюту - гривню;

2001 - Покарання смертною карою в українському судочинстві замінено довічним ув'язненням;

2006 - У Криму почав працювати перший у світі справжній кримськотатарський телеканал ATR;

2008 - Прем'єрний показ українського телевізійного мультсеріалу "Легенди України".

2014 - Вихід українських сил із Луганського аеропорту під час війни на сході України.

Пам'ятні дати:

283 роки від дня народження Жана-Бенуа Шерера (Йоганн-Бенедикт) (1741-1824), французького та німецького історика, автора першої в Західноєвропейській науці монографії з історії України (Літопис Малоросії, або історія козаків-запорожців та козаків України або Малоросії). В Україні ця праця опублікована в 1944 році;

168 років від дня народження Сергія Виноградського, французького мікробіолога, еколога та ґрунтознавця українського походження (1856-1953);

125 років від дня народження Ольги Басараб (1889-1924), української громадської та політичної діячки, організаторки 1-ї жіночої чоти Легіону УСС, розвідниці, активістки УВО, зв'язкової полковника Євгена Коновальця;

99 років від дня народження Ігоря Юхновського (1925-2024), українського вченого, політика, Героя України;

87 років від дня народження Миколи Сядристого (1937 р.н.), українського майстра мікромініатюри, майстра спорту СРСР, абсолютного чемпіона України з підводного спорту, заслуженого майстра народної творчості України, народного художника України.

Церковне свято

Симеон Стовпник - християнський святий, преподобний, засновник нової аскези - стовпництва, аскет.

Відомий тим, що провів на стовпі 37 років у пості та молитві, а також іншими аскетичними подвигами. Був проповідником, згідно з житіями, отримав від Бога дар зцілювати душевні й тілесні хвороби, передбачати майбутнє.

Новоліття (початок церковного року)

Початок церковного року на 1 вересня було встановлено у Візантійській імперії.

Це було пов'язано з початком нового адміністративного року в Римській і Візантійській імперіях, а також із давньоєврейською традицією, яка визначала вересень як початок нового року. У той час цей день також збігався з початком збору врожаю, що мало важливе значення для аграрного суспільства.

У церковному контексті Новоліття символізує оновлення, початок нового часу для духовного життя та благословення на майбутній рік. Цього дня в церквах звершується особлива молитва з проханням до Бога про благословення на новий рік, мир і здоров'я для вірян. Новоліття не є великим двунадесятим святом, але відзначається особливим богослужінням. На утрені та літургії читаються молитви, в яких віряни дякують Богові за минулий рік і просять благословення на новий. У деяких храмах може також відбуватися чин водоосвячення.

Новоліття також нагадує про необхідність щороку духовно переосмислювати своє життя, задля зростання у вірі та благочесті. Це час для роздумів про минулі досягнення і невдачі, для встановлення нових духовних цілей і молитовного настрою на рік, що настає.

Іменини: Семен, Марфа, Наталя, Тетяна.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини