10 червня. Що відзначають в цей день

10 червня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 107 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 107 RUSSIAN AGRESSION

10 червня – Всесвітній день стилю модерн, Міжнародний день геральдики, Всесвітній день морозива, День народження кулькової ручки.

У православному календарі День пам'яті преподобного Микити сповідника, єпископа Халкідонського.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день морозива

10 червня у світі відзначають День морозива. В цей день воно з'явилося у масовому продажу.

На думку істориків, перше морозиво винайшли понад п'ять тисяч років тому у Стародавньому Китаї. До його складу входило молоко, фрукти, лід і сік. У вафельному стаканчику морозиво почали подавати з 1896 року, раніше його подавали на паперових тарілочках.

Всесвітній день модерну

Всесвітній день модерну — щорічне свято, яке відзначається 10 червня. Створене для пропаганди мистецтва високого стилю модерну в архітектурі, живопису, поезії, музиці, а також збереження його спадщини.

Міжнародний день геральдики

Свято присвячене історичній дисципліні, яка вивчає герби та все, що з ними пов'язано. Вперше його відзначали у 2013 році.

День народження кулькової ручки

Угорський журналіст Ласло Біро – людина, завдяки якій у світі з'явилася кулькова ручка. Біро доводилося багато писати звичайним пером, яке вимагало чорнильниці та залишало ляпки. Тому йому на думку спала ідея створити кулькову ручку, яку він запатентував 10 червня 1943 року. Винахід здавався перспективним і фінансово.

Майже одразу патент викупили ВПС Великої Британії для своїх пілотів. Їм було вкрай незручно вовтузитися з пір'яними ручками в повітрі. Опинившись незабаром в Аргентині, Біро перереєстрував свій патент і з великою вигодою продав його за $1 млн компанії Eversharp. Аргентинська компанія налагодила перше у світі масове виробництво кулькових ручок. Торгівля всередині країни йшла чудово: дешевизна та практичність нового приладу залучили безліч покупців.

Однак, коли Eversharp почала розмірковувати про захоплення світового ринку, трапилася велика неприємність, викликана недосконалістю тодішньої патентної системи. Ручка була запатентована автором лише в Угорщині та Аргентині. Щоб не допустити плагіату, йому потрібно було запатентувати винахід у всіх країнах світу. А оскільки зробити це було нереально, ідею кулькової ручки у Біро та Eversharp вкрали.

У 1943 році американський комівояжер Мілтон Рейнолдс запатентував таку ручку в США та налагодив її масове виробництво. Ручки розходилися величезними партіями. Лише за один день в одному нью-йоркському магазині їх продали 10 тисяч. Автор винаходу спробував відстояти своє право на патент в американському суді, але програв.

Ще цього дня:

1907 - Брати Люм'єр винайшли спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для кольорового кіно;

1909 - Пасажирський корабель "Славонія", що зазнав аварії біля Азорських островів, уперше в світі використав сигнал SOS;

1943 - Угорець Ласло Біро винайшов кулькову ручку;

1964 - У Москві відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку;

1967 - СРСР розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем (були відновлені лише 1991);

1984 - Американці провели перше успішне випробування протиракетної системи в космосі;

2003 - Дует "Modern Talking" знову розпався.

Іменини: Ігнат, Денис, Дмитро, Захар, Микита, Микола, Макар, Павло.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

КОМПАНІЯ ІЛОНА МАСКА SPACEX ВЖЕ СКОРО ПОЧНЕ АКТИВНУ РОБОТУ В УКРАЇНІ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини