10 серпня. Що відзначають в цей день?

10 серпня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 168 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 168 RUSSIAN AGRESSION

10 серпня, важливе для планети свято - Міжнародний день біодизеля, Всесвітній день лева; міжнародний день влогінга; день попутного вітру; день довгих проводів; мусульманський Новий рік; день коригуючої білизни у США Цього дня, в 1893 році, був запущений двигун, який працює на паливі, базисом якого стало арахісова олія.

Біодизель - екологічно чисте паливо для дизельних двигунів, яке отримується шляхом хімічної обробки рослинних або тваринних жирів, а також продуктів їх переетерифікації.

Для виробництва біодизеля використовуються сільськогосподарські культури, в Європі частіше - ріпак, у США і Африці - соя, в Азії - кокосова або пальмова олія. Також застосовуються відпрацьована рослинна олія, тваринні жири, касторова олія, риб'ячий жир тощо. А перспективним джерелом сировини для виробництва біодизеля вважаються водорості.

Екологічність біодизеля в тому, що під час його використання знижується виділення вуглекислого газу і кількість кіптяви. Також він не завдає шкоди тваринам і рослинам, а при попаданні в грунт і воду переробляється мікроорганізмами. Термін його практично повного біорозпаду в грунті або у воді - місяць, що дозволяє говорити про мінімізацію забруднення довкілля.

Наразі застосовується на автотранспорті в чистому вигляді і у вигляді різних сумішей з дизельним паливом. Виробництво "чистої" енергії біологічного типу вже нормативно закріпили і активно розвивають 48 країн, серед яких - США, Бразилія, Японія, Китай, Індія, Канада.

У країнах Євросоюзу біодизель із сільгоспсировини почали виробляти у 1992 році, і за 10 років тут вже працювали 245 заводів з виробництва біодизеля сумарною потужністю 22 млн. тонн. Багато країн розробили програми щодо часткового заміщення нафтових моторних палив різними видами біопалива, зокрема, біодизеля.

Також 10 серпня відзначають: день лінощів у США; день ветеранів в Індонезії; день десерту "Смор" у США; день вогню в Латвії; день фізкультурника в Таджикистані; карнавальний вівторок у Гренаді; день подяки хмарочосам у США; день незалежності Еквадору; день військово-повітряних сил у Аргентині; день штату Коннектикут у США.

Православна церква 10 серпня вшановує пам'ять двох апостолів Ісуса Христа - Пармена і Прохора. У народі день назвали Прохоровим. Існувало повір'я: "На Прохора і Пармена не затівай міни". Зазвичай цього дня намагалися нічим не мінятися, оскільки вигоди все одно не буде - річ загубиться чи зламається.

У католицьких країнах 10 серпня - День святого Лаврентія – віряни вшановують пам'ять архідиякона римської християнської громади Лаврентія Римського, страченого імператором Валеріаном. День схвалено вважати найспекотнішим у році. За переказами, святий Лаврентій прийняв мученицьку смерть на розпеченій решітці, тому він став покровителем людей, професія яких пов'язана з вогнем (пожежних, прасувальників, кухарів), а також і бібліотекарів, оскільки Лаврентію, як церковному вчителю, довірили зберігання священних книг. Цього дня дарують дітям книги.

Народні прикмети:

Багато роси - день буде сонячним; уранці туман водою стелиться - до гарної погоди; дощ без вітру - до негоди; хмари пливуть високо - до сухої і ясної погоди.

10 серпня не варто брати і позичати гроші в борг, а також відправлятися за покупками.

Іменинисьогодні святкують Василь, Іван, Микола, Остап, Павло, Олена, Анастасія, Антоніна, Олена, Ілона, Ірина.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У КРИМУ ПРОЛУНАЛИ ВИБУХИ В РАЙОНІ ВІЙСЬКОВОГО АЕРОДРОМУ. У ПРОПАГАНДИСТІВ ІСТЕРИКА

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини