10 серпня. Що відзначають в цей день?

10 серпня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 899 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 899 RUSSIAN AGRESSION

10 серпня відзначають Всесвітній день лева, Міжнародний день біодизелю, День оновлення біографії, День влогінга.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Лаврентія, архідиякона.

Міжнародний день біодизеля

Дата була обрана не випадково, оскільки саме цього дня у 1893 році почав працювати двигун, заправлений  паливом із арахісового масла.

Метою створення такого Дня є привернення уваги людей до розв’язання проблем забруднення довкілля шляхом створення екологічного  палива.

Зараз біодизель виготовляють з кокосової, касторової та пальмової олії, бобів сої, насіння рапсу. У деяких країнах для виробництва використовують тваринний і риб’ячий жир. Але найбільш перспективним видом екологічного палива є водорості.

Біодизель виділяє при згорянні мінімальну кількість вуглекислого газу, швидко розпадається до простих речовин у воді, не псує ґрунт і не накопичується у рослинних продуктах.

Всесвітній день лева

Дата покликана привернути увагу до загрозливого стану левів на планеті. Загалом у дикій природі їх залишилося не більше 20 тисяч і близько 600 особин мешкають у густонаселеній Індії.

Леви живуть прайдами до 15 особин. Основним обов'язком самців є захист території, в той час, як самки піклуються про потомство і полюють. В Африці основним об'єктом полювання є різноманітні антилопи й зебри, часто полюють на буйволів. Водночас самці, користуючись правом сильного, першими втамовують голод після вдалого полювання, а вже потім до трапези приступають самки з дитинчатами. У день самець з'їдає до 7 кг м'яса, а самка до 5 кг.

Усе життя левиці живуть в рідному прайді, а молодих самців виганяють після досягнення дво-трирічного віку. Вони знаходять або відвойовують собі території у слабших особин і створюють нові прайди.

Ще цього дня:

1793 - Лувр відкрився для публіки;

1819 - Латиноамериканський борець за незалежність від Іспанії Сімон Болівар зайняв столицю Колумбії Боготу;

1821 -Міссурі став 24-м штатом США;

1846 - На гроші, заповідані англійським хіміком і мінералогом Джеймсом Смітсоном, відкрита перша науково-дослідна установа США — Смітсонівський інститут;

1876 - В Онтаріо (Канада) зроблений перший у світі міжміський телефонний дзвінок;

1913 - Друга Балканська війна закінчилася підписанням Бухарестського мирного договору між Болгарією, Румунією, Сербією, Чорногорією і Грецією;

1919 - Запорозька група Армії УНР визволила від більшовиків Вінницю;

1945 - Японія оголосила про свою капітуляцію;

1966 - У США зупинили випуск банкноти 2 долари;

1995 - Українка Інесса Кравець встановила в Гетеборзі світовий рекорд у потрійному стрибку — 15 м 50 см;

2016 — ФСБ Росії заявила про затримання "групи громадян України", які нібито готували теракти в окупованому Криму, об'єктами яких були критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова, а також про загибель одного співробітника ФСБ під час перестрілки. Володимир Путін заявив, що Україна переходить до терору. Петро Порошенко відкинув усі обвинувачення, заявивши, що "ці фантазії — лише привід для чергових військових погроз на адресу України". Наступного для, 11 серпня, Рада Безпеки ООН (за винятком Росії) підтримала Україну. Президент США Обама не прийняв російської версії подій і запропонував Путіну ліпше сконцентруватися на виконанні Росією мінських угод.

Пам'ятні дати:

140 років від дня народження Якова Михайловича Струхманчука (1884-1937), українського художника, графіка, публіциста, пам'яткоохоронця, педагога, громадського діяча.

Церковне свято

Лаврентій був одним із семи дияконів Риму, які служили під керівництвом Папи Сикста II. Він жив у III столітті і загинув мученицькою смертю під час переслідувань християн імператором Валеріаном.

Лаврентій народився в Іспанії, але пізніше переїхав до Риму, де став дияконом. Його завданням було розподіляти милостиню серед бідних і піклуватися про церковні скарби. Він був відомий своєю відданістю і милосердям.

258 року імператор Валеріан видав указ про арешт і страту християнських лідерів. Папа Сикст II був заарештований і страчений разом із кількома іншими дияконами. Лаврентію було доручено передати церковні скарби владі. Він роздав їх бідним і привів до влади жебраків, сиріт та хворих, сказавши: "Ось справжні скарби церкви".

Розлючений імператор наказав катувати Лаврентія. Його прив'язали до металевої решітки і спалили. За легендою, під час катувань Лаврентій зберігав свою віру і навіть жартував зі своїми мучителями, сказавши, що одна сторона його тіла вже приготована, і можна повертати його на іншу.

Іменини: Афанасій, В'ячеслав, Роман.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини