10 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

10 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

10 жовтня Всесвітній день психічного здоров'я, Всесвітній день боротьби зі смертною карою, Міжнародний день каші, в Україні - День художника і День працівників стандартизації та метрології, День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Сьогодні 10 жовтня в Україні відзначається щорічне свято - День працівників стандартизації та метрології. Він був встановлений Указом Президента № 910/2002 від 8 жовтня 2002 року, з огляду на вагомий внесок працівників сфери стандартизації та метрології у розвиток економіки держави.

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається в світі з 1992 року.

Дата 10 жовтня в світі також відома як Всесвітній день боротьби зі смертною карою. Він був заснований у 2003 році за ініціативи Всесвітньої коаліції щодо заборони смертної кари, з метою скорочення кількості смертних вироків у світі, і відтоді проводиться щороку.

Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги. Філософія хоспісу стверджує, що хоспіс - це не будинок смерті, це будинок життя.

Щороку в жовтні відзначають Міжнародний день каші. Свято не має офіційного статусу, а дата його проведення зазначається різна - 10 або 11 жовтня. Вважають, що свято зародилося у Великій Британії, вперше було проведене в 2009 році з благодійною метою надання допомоги центру, який допомагає голодуючим дітям у бідних країнах.

У церкві 10 жовтня вшановується пам'ять святого Саватія Соловецького, він відомий не лише як преподобний православної церкви, а й як засновник Соловецького монастиря. Свій постриг прийняв у Білозерському монастирі, однак зовсім скоро вирушив на острів Валаам, де жили інші ченці, і там можна було вести більш суворий спосіб життя. Братія здивувалася, яку смиренність і терпіння мав Саватій. Дізнавшись про те, що недалеко, в Білому морі, є острів, Саватій вирішив вирушити туди в супроводі інока Германа, який досі самотньо жив у лісі. Прибувши на острів, старці поставили там хрест, поставили келію. Уже після смерті Саватія там стали селитися інші пустельники, в результаті чого, на цьому острові виник усім відомий Соловецький монастир.

Традиції: Саватій Соловецький є покровителем бджіл, за те і був прозваний людьми Бджільником.

У цей день добігає кінця народне свято Бджолина дев'ятина. Дев'ять днів бджолярі готують вулики до зими. У деяких місцевостях будь-яка інша робота на Саватія вважається гріхом.

У цей день пасічники просять дітей до 12 років помолитися святому покровителю про те, щоб бджоли перенесли зиму без втрат і в наступному році змогли дати хороший збір меду. Це роблять не дорослі тому, що бджільництвом і бортництвом (здобиччю меду диких бджіл, лісовим бджільництвом) можуть опікуватися лише ті, хто володіє духовною чистотою. Діти ж до 12 років визнані безгрішними.

Господині з ранку випікають спеціальне печиво з медом для сніданку, на який збирається вся родина.

Прикмети:

Суха погода 10 жовтня - зима пізно настане.

Гроза на Саватія - зима буде безсніжною, короткою і досить теплою.

Якщо шишок на ялинках і соснах 10 жовтня небагато, то зима не буде суворою.

Хмари 10 жовтня пливуть у напрямку з півдня на північ - погода буде похмурою, і навпаки.

Іменини: Павлина, Франциск, Аристарх, Зінаїда, Гнат, Калістрат, Марк, Саватій.

За інформацією interax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ ВАКЦИНОВАНО БІЛЬШЕ 11 ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини