11 серпня. Що відзначають в цей день

11 серпня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 169 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 169 RUSSIAN AGRESSION

Цього дня в Японії відзначають молоде і красиве свято - День гір. У цей же день уперше в історії пролунав сигнал SOS і з'явилися на екранах радянські стрічки "Сімнадцять миттєвостей весни" і "Доживемо до понеділка". А ще 11 серпня народилися Фрідріх Ян, "батько гімнастики", засновник таких снарядів, як перекладина і бруси, рекордсменка-фрі-дайвер Одрі Местре, радянський психотерапевт Анатолій Кашпіровський і знаменитий "Тор", Кріс Хемсворт.

У Вірменії, 11 серпня, традиційно відзначають Навасард - День національної ідентичності. У 2009 році це свято стало державним, а відзначають його з давніх часів, коли, згідно літописів, 11 серпня 2492 року до Різдва Христового прабатько вірмен, родоначальник царської династії Айк Наапет розбив військо ассірійців і заклав основу майбутньої вірменського держави.

Республіка Чад 11 серпня відзначає День незалежності. Святкується з 1960 року, коли Чад здобув незалежність від Франції, чиєю колонією був упродовж майже півстоліття.

В Японії віднедавна 11 серпня відзначають День гір. Це одне з наймолодших свят Країни висхідного сонця, його почали святкувати з ініціативи туристичних і природоохоронних організацій у 2014 році. За задумом авторів свята цей день повинен "ближче знайомити людей з горами".

Православна церква 11 серпня відзначає день святителя Миколая Чудотворця. Свято Миколая прийшло в Україну в 1088 році, за часів князя Всеволода Ярославича. На честь святого княгиня Ольга побудувала один із перших храмів Київської Русі в середині IX століття - над могилою Аскольда в Києві. Найдавнішу збережену українську ікону святого Миколая датують початком XIV століття.

Католики святкують День Святої Клари Ассизької, яку у 1958 році папа Пій XII оголосив покровителькою телебачення - незадовго до своєї смерті вона була прикута до ліжка і не могла брати участі в месах, у неї були видіння: вона ясно бачила месу на стіні своєї кімнати, немов у телевізорі.

Визначні події

У 480 році до н.е. - за деякими даними, у вересні, але інші джерела вказують на серпень - відбулася відома битва при Фермопілах, коли проти перської армії, яка налічувала близько 200 тисяч воїнів вийшли 5-7 тисяч греків. Три дні вони успішно відбивали атаки персів, але через зраду місцевого жителя армії Ксеркса вдалося оточити і знищити грецькі сили.

У 1767 році в Англії востаннє спалили людину.

У 1804 році Франц II, останній імператор Священної Римської імперії, проголосив створення Австрійської імперії, а себе - першим австрійським імператором. Зроблено це було на противагу Наполеону Бонапарту, який раніше проголосив імперію у Франції.

У 1909 році американський пароплав "Арапаое" ліг у дрейф дорогою з Нью-Йорка в Джексонвілл і вперше в світовій історії подав зі свого борту сигнал SOS (три крапки, три тире, три крапки). Сигнал прийняли на острові Хаттерас у Північній Кароліні і переданий судноплавній компанії.

У 1922 році гімном Німеччини затверджено перший куплет віршів "Дойчланд, Дойчланд юбер аллес", написаних у 1848 році професором Августом Генріхом Гофманом Фон Фаллерслебеном. Музикою гімну стала мелодія, написана Йозефом Гайдном у 1797 році як гімн Австрійської імперії. Після Другої світової війни гімн скасували, але в 1950 році знову відновили зі словами третього куплету. Нині це гімн об'єднаної Німеччини.

У 1973 році Центральне телебачення СРСР розпочинає показ художнього телефільму Тетяни Ліознової "Сімнадцять миттєвостей весни", знятого за однойменною повістю Юліана Семенова.

Хто народився

У 1778 році народився німецький педагог і політик Фрідріх Людвіг Ян. Упродовж свого життя заснував кілька спортивних співтовариств, де викладав гімнастику. Завдяки йому в цій спортивній дисципліні стали використовуватися такі снаряди як бруси, колода, кінь і гімнастичні кільця. Вважається батьком сучасної гімнастики.

У 1858 році народився голландський лікар Християн Екман. Саме він, досліджуючи тогочасну хворобу бері-бері (авітаміноз B1), з'ясував, що причина захворювання - неправильний раціон. Це призвело до відкриття вітамінів, а Ейкман отримав Нобелівську премію з фізіології і медицині.

У 1932 році народився іспанський кінорежисер Фернандо Аррабаль. Автор понад 100 п'єс, 14 романів, зняв сім повнометражних кінофільмів, але прославився як автор відомого "Листа генералу Франко" - книги про життя іспанського диктатора.

У 1974 році народилася Одрі Местре - відома французька фрідайвер. Їй належить кілька національних і світових рекордів із занурення, останнім з них стало занурення на глибину 130 метрів за 1 хвилину 57 секунд. Загинула під час спроби встановити абсолютний рекорд занурення на 171 метр через несправність обладнання.

У 1983 році народився австралійський актор Кріс Хемсворт. Світові відомий як Тор у кінематографічному всесвіті Marvel.

Цього дня свій день народження святкують, співзасновник компанії Apple, українець за походженням Стів Возняк, а також американська актриса і продюсер Віола Девіс.

Народні прикмети на 11 серпня:

Туман до гарного врожаю ячменю і вівса, але до поганого збору меду.

Немає заморозків - початок осені буде теплим.

Овес зазеленіє вдруге - осінь буде дощовою.

Сік калини вранці має потужні цілющі властивості для шкіри - ним вмиваються.

Якщо притулитися до стовбура калини, можна забезпечити себе здоров'ям і уберегтися від застуд. Не можна ламати гілки і занадто сильно трусити крону.

Що не рекомендується робити 11 серпня:

Працювати на городі.

Працювати з голками і спицями.

Лаятися і сваритися.

Прибирати в будинку і прати

Іменини: Олексій, Кузьма, Костянтин, Михайло, Микола, Роман.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ВІННИЧЧИНІ БУДЕ ЧУТНО ВИБУХИ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини