11 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

11 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

11 вересня відзначають День українського кіно, День фізичної культури і спорту. Православні вшановують пам'ять святого Іоанна Хрестителя. Сьогодні ефіопський Новий рік і День вчителя в Аргентині, а також Свято ласкавого звернення.

День українського кіно

Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлено Указом Президента в 1996 році і відзначається щороку в другу суботу вересня.

Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів, а в грудні він же влаштував перший кіносеанс у Харківському оперному театрі.

У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О. Довженка). У 1930 р в Україні створено перший звуковий фільм - "Симфонія Донбасу", документальну стрічку режисера Д. Вертова.

Українська кіношкола відома у всьому світі. У пам'яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка та Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука та багатьох їхніх талановитих творчих послідовників. Упродовж останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців.

Також у другу суботу вересня відзначають День фізичної культури і спорту України (указ Президента № 340/94 від 29 червня 1994 року). Його головна мета - залучення населення України до занять спортом і фізкультурою, а також - пропаганда активного здорового способу життя.

Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба, почали поширюватися в Україні з кінця 19 століття. Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР. Легендами українського спорту є: стрибун Сергій Бубка, футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відмічені "золотим м'ячем" як кращі футболісти Європи.

Всього українськими спортсменами було завойовано понад чотирьохсот олімпійських медалей. І сьогодні нове покоління продовжує успішно виступати на світових спортивних аренах.

В українських навчальних закладах у цей день, або напередодні, організовуються всілякі конкурси і змагання з фізичної культури і спорту. Ще одна з традицій даного свята - вшанування ветеранів українського спорту.

Свято ласкавого звернення

11 вересня - найвдаліший привід подарувати близькій людині трохи ніжності і тепла "просто так". Цього дня вітальні звернення і дружня бесіда можуть стати початком для нових, більш теплих відносин. Річ у тім, що 11 вересня вважається святом ласкавого звернення. Тому можна сміливо використовувати в розмові ласкаві і ніжні слова, не боячись виявити свою симпатію. Також потрібно просто проявити трохи більше терпимості до тих, хто тебе оточує.

Свято ласкавого звернення - це привід прожити в комфортній атмосфері на один день більше, ніж іноді дозволяють обставини. Для закоханих свято є днем вільних проявів ніжності, коли можна злегка "знехтувати" умовностями і не соромитися існуючих відносин.

Церковне свято сьогодні

Усікновення глави Іоанна Предтечі. Християнська церква згадує, як загинув великий пророк - людина, яка хрестила самого Ісуса Христа. На згадку усікновення глави святого Іоанна Хрестителя Церквою встановлене свято і суворий піст, як вираз скорботи християн про насильницьку смерть великого Пророка. У цей день також вшановують покійних воїнів.

Цього дня діють дуже суворі заборони, які не можна порушувати зважаючи на релігійне свято: не можна брати до рук гострих предметів, оскільки це нагадує про мученицьку смерть святого; різати круглі за формою продукти: кавун, капусту, круглий хліб, так само як і продукти червоного кольору; грати весілля, проводити вінчання і хрестини; не можна веселитися, танцювати.

Традиції:

У цей день вважалося, що справжнє літо закінчилося. Віряни дотримуються суворого посту.

З 11 вересня зазвичай починається "бабине літо", яке триває до 22 вересня.

Сьогодні збирають коренеплоди.

Прикмети:

Якщо болить голова, то необхідно помолитись Іоанну Предтечі, і біль відступить.

Іван Пісний прийшов, літо червоне забрав.

Лебідь летить до снігу, а гусак до дощу.

Гуся побачити в небі - до дощу, лебедя - до снігу.

Шпаки довго не відлітають - до сухої осені.

Багато граків - сонячна погода триватиме ще довгий час.

Іменини: Ян, Іван, Іоанн, Ісакій.

У цей день:

1888 - На відкритті промислової виставки в Торонто вперше у світі зробили звукозаписзапис людського голосу;

1930 - Агата Крісті вийшла заміж за археолога Макса Малловена;

1962 - "Бітлз" завершили запис першого синглу Love Me Do / P.S I Love You;

1986 - У Польщі оголошено про звільнення всіх політв'язнів;

1988 - Естонська мова проголошена державною в Естонії;

1990 - Президент США Джордж Буш-старший у своєму телевізійному виступі з приводу Кувейтської кризи вперше після закінчення холодної війни використовує термін "Новий світовий порядок";

1993 - У Києві відкрили пам'ятний знак жертвам Голодомору;

1997 - На референдумі більшість жителів Шотландії схвалила ідею створення шотландського парламенту, незалежного від Лондона;

2001 - терористична атака в США на Всесвітній торговий центр і Пентагон. Окрім 19 терористів-самогубців, у результаті атак загинули 2977 осіб, ще 24 були оголошені зниклими безвісти.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В ХМІЛЬНИКУ НА ВІННИЧЧИНІ ВІДЗНАЧИЛИ СПОРТСМЕНІВ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини