11 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

11 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

Сьогодні у світі відзначають День дівчаток, а ще - міжнародний день боротьби з ожирінням, день вдихання осіннього повітря і всесвітній день боротьби проти болю. У США - день піци з ковбасою і днь вечірок, в Японії - день фізкультури, в Канаді - день подяки, а в Німеччині сьогодні вітають бабусь.

Дівчата мають особливі права, підтверджує Генасамблея ООН і у 2012 році засновує День дівчаток - на знак визнання їх унікальних прав. Йдеться про ранні шлюби і раннє народження дітей. Згідно зі статистикою, у світі майже кожна третя жінка вперше вийшла заміж до свого 18-річчя. Третя частина з них стали дружинами, не досягнувши п'ятнадцяти. Ось в ООН і придумали свято, яке захищає права дівчаток на дитинство.

Сьогодні у світі від ожиріння страждає більше людей, ніж від голоду. Неоднозначний факт. Щоб боротися з проблемою ефективніше, Всесвітня організації охорони здоров'я заснувала День боротьби з ожирінням і регулярно публікує тривожну статистику. Адже якщо нічого не змінювати, до 2030 року половина населення Землі матиме зайву вагу.

У середньому за хвилину ми робимо 15-16 вдихів і споживаємо 8 літрів повітря. Сьогодні, в День вдихання осіннього повітря, після роботи пропонуємо вийти в ліс, щоб подихати на повні груди.

День подяки - свято подяки за все найкраще з пережитого в році що минає - національне свято в Канаді і США. Сутність і сенс його є загальними для всіх північних американців, хоча дати святкування помітно рознесені за часом: у Канаді це другий понеділок жовтня.

Щосекунди в США з'їдають приблизно 350 шматків піци. Зовсім не дивно, що саме американці придумали відзначати День піци з ковбасою, та ще й поєднали його з Днем вечірок.

Бадьора і життєрадісна пісня-гімн "Токіо Горін Ондо", написана в 1963 році на честь майбутніх літніх Олімпійських ігор у Токіо, супроводжувала не лише Олімпіаду, але й стала багаторічним спортивним гімном. А державне свято День фізкультури в Японії - це світлий спогад японців про Токійську Олімпіаду 1964 року.

У Німеччині сьогодні День бабусь. Свято придумали члени берлінського союзу літніх людей у 2010 році. До речі, за статистикою саме німецькі бабусі найбільше люблять ходити на вечірки і пити пиво.

У цей день:

1887 - Едісон запатентував першу електричну машинку для підрахунку голосів на виборах. Пристрій мав дві кнопки з написами "за" і "проти", на які повинні були натискати конгресмени, під час ухвалення важливих рішень. До речі, Едісон - один із найбільш плідних винахідників усіх часів. Йому належать патенти на 1093 винаходи в США і близько трьох тисяч в інших країнах світу.

1919 - Вперше авіакомпанія "Хендлі Пейдж Тренспорт", запропонувала своїм пасажирам харчування на борту. Кошик із "другим сніданком" коштував 3 шилінги за порцію. Але на ті часи за 5 шилінгів на тиждень можна було зняти трикімнатну квартиру в Лондоні.

1921 - На Всеукраїнському православному Синоді в Києві була створена незалежна від російської православної церкви Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ).

11 жовтня православна церква вшановує пам'ять преподобного Харитона Сповідника. Майбутній святий багато страждань переніс за часів гонінь на християн. Дивним чином уникнувши смерті, Харитон заснував церкву, навколо якої згодом був зведений чоловічий православний монастир - Фаранська лавра.

Ще цього дня вшановували Іллю Муромця - одного з головних героїв давньоруського билинного епосу. Цей богатир був втіленням народного ідеалу героя-воїна. Прообразом билинного персонажа є Ілля Печерський - силач на назвисько "Чобіток", який був родом з Мурома і прийняв чернецтво в Києво-Печерській лаврі.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Антон, Опанас, Валентин, Василь, В'ячеслав, Григорій, Єфрем, Іван, Ілля, Кирило, Лавр, Лука, Марія, Марк, Матвій, Нестор, Микола, Семен, Сергій, Степан, Уляна, Федір.

За інформацією interax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ НОЧІ СТАНУТЬ ТЕПЛІШИМИ, ПРОТЕ ДОЩИТИМЕ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини