12 травня. Що відзначають в цей день

12 травня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 78 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 78 RUSSIAN AGRESSION

12 травня у світі відзначається Міжнародний день медичної сестри та День екологічної освіти, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми. Православні християни вшановують пам'ять дев'яти святих мучеників Кізичних. У католицькій церкві День вшанування блаженної Жуани Португальської. А ще сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день медичної сестри

Медичні сестри – це фахівці, які отримали початкову медичну освіту і виконують приписи лікаря або фельдшера щодо догляду за хворими, це обов'язкові помічники лікарів, адже саме вони протягом терміну лікування безпосередньо працюють із пацієнтом. Наразі медичні сестри складають найбільш численну категорію працівників охорони здоров'я, оскільки в лікарській практиці велика частка медичних послуг надається виключно медсестрами.

День екологічної освіти

Свято виникло 1991 року. Його мета – ознайомити жителів планети з екологічними проблемами та залучити людство до їх вирішень.

Уперше питання щодо проблем екології порушували учасники міжнародної Конференції ООН, що проходила в столиці Швеції у 1972 році. Через 20 років його знову обговорювали на подібних зборах у Ріо-де-Жанейро. Учасники ухвалили Декларацію з довкілля та розвитку.

Церковне свято:

У церковному календарі це дата вшанування пам'яті дев'яти святих мучеників Кізичних: Феогніда, Руфа, Антипатра, Феостиха, Артеми, Магна, Феодота, Фавмасія та Філімона.

До кінця III століття в місті Кизик, що в Малій Азії, переважала влада язичників. Християни покидали місто або проводили служби та зустрічі таємно. Одного разу дев'ять істинних християн різного віку та стану зійшлися в Кізику та відкрито виступили проти язичників. Вони стали проповідувати віру в Христа.

За рішенням володаря міста їх заарештували та піддали тортурам. Але вони не відреклися від Ісуса, не принесли жертви ідолам і не зрадили своій вірі. За це їх обезголовили та поховали за межами міста.

Традиції:

Цього дня моляться дев'яти мученикам Кізичним про зцілення від захворювань та позбавлення від епідемій.

Одна із легенд свідчить, що якось Бог написав на піску людський силует. Тієї ж миті з'явився диявол і проткнув у ньому безліч ран-дірочок, кожна з яких означала якусь хворобу. Тоді Бог створив 11 трав і наділив їх силою лікування 77 недуг.

Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми

З 2010 року заходи, присвячені Міжнародному дню запобігання синдрому хронічної втоми тривають регулярно, а його символ — блакитна стрічка.

Синдром хронічної втоми важко виміряти без об'єктивних діагностичних критеріїв. Багато людей навіть не знають, що вони мають саме це захворювання.

Згідно із дослідженнями, синдром хронічної втоми вчетверо частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Середній вік пацієнтів становить 33 роки. Існує постійна втрата сили після навантаження, із затримкою відновлення протягом щонайменше 24 годин. Люди із цим синдромом часто почуваються ізольованими та пригніченими.

Медичного лікування від хронічної втоми немає, подолати його можуть лише зміни способу життя: повноцінний сон, збалансована дієта, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи.

Ще цього дня:

996 – У Києві освячено першу в Київській Руси кам'яну церкву Десятинну;

1364 – У Кракові створено Ягелонський університет;

1926 - Руал Амундсен та Умберто Нобіле здійснили політ на дирижаблі над Північним полюсом;

1929 - У Львові створено організацію письменників Західної України - "Гроно";

1937 – Компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію – церемонію коронації англійського короля Георга VI;

1954 – Україна стала постійним членом ЮНЕСКО;

1993 - Естонію прийняли до Ради Європи;

2004 - В англіканській церкві введено пост вебсвященика, який опікується парафією, що існує виключно в мережі Інтернет.

2007 – Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі "Євробачення".

Іменини: Антипатр, Арсеній, Артемій (Артема), Василь, Діодор, Іван, Магн, Мемнон, Персида, Родопіан, Руф, Фавмасій, Федот, Феогній (Феогнид), Феост, Филимон.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ВІННИЧЧИНІ ШАХРАЇ ВИМАГАЮТЬ КОШТИ ВІД ІМЕНІ КЕРІВНИЦТВА ОВА

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини