12 травня. Що відзначають в цей день?

12 травня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 443 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 443 RUSSIAN AGRESSION

12 травня відзначають Міжнародний день медичної сестри, День спідометра, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми.

У 996 року в Києві була освячена перша кам'яна церква - Десятинна. У 1954 - Україна стала членом ЮНЕСКО.

У 2004 році в англіканській церкві запроваджено посаду вебсвященика, який опікується приходом, що існує виключно в мережі Інтернет.

У Грузії - День Святого апостола Андрія Первозванного, у Фінляндії - День фінської ідентичності, у Чорногорії - День святого Василя Острозького. У Канаді - фестиваль тюльпанів.

Православна церква вшановує пам'ять дев'яти мучеників Кизичних.

Міжнародний день медичної сестри

Професійне свято медичних сестер відзначається в день народження однієї зі знаменитих англійок, Флоренс Найтінгейл, яка під час Кримської війни (1853-1856) організувала першу у світі службу сестер милосердя.

День спідометра

Прилад для вимірювання кількості обертів колеса був винайдений Вільямом Клейтоном 1847 року.

День пам'яті святого апостола Андрія Первозванного в Грузії

День поминання просвітителя Грузії святого апостола Андрія Первозванного відзначають двічі - 13 грудня, а з 2003 року - ще й 12 травня (цей день оголошено в Грузії вихідним на державному рівні).

Таке рішення було ухвалено постановою Святого Синоду Грузинської православної Церкви від 17 жовтня 2002 року. Як зазначили в Патріархії, продиктоване воно тим особливим значенням, яке має святий апостол для Грузії: саме Андрій Первозванний у 1 столітті був першим проповідником християнства в цій країні.

День фінської ідентичності

12 травня у Фінляндії відзначається День фінської ідентичності або День Снелльмана.

Це день офіційного підняття національного прапора Фінляндії.

Йоган Вільгельм Снелльман (12 травня 1806 - 4 липня 1881) - державний діяч, філософ і журналіст Фінляндії.

Фестиваль тюльпанів у Канаді

Фестиваль тюльпанів у Канаді щорічно стартує в Оттаві у першій половині травня і триває близько двох тижнів.

У Києві освячено першу муровану церкву - Десятинну

Першу на Руси кам'яну церкву було освячено в Києві на честь пресвятої Богородиці 12 травня 996 року, в епоху князювання Володимира Великого. Назва її - Десятинна - пов'язана з тим, що на її зведення і підтримку Володимир Великий виділив десяту частину своїх доходів - десятину. У джерелах Десятинну церкву нерідко називають церквою Богородиці.

У Десятинній церкві знаходилася князівська усипальниця. У ній було поховано християнську дружину Володимира - візантійську царівну Анну, яка померла 1011 року, а потім і самого Володимира, який помер 1015 року. Також сюди було перенесено з Вишгорода останки княгині Ольги. 1044 року Ярослав Мудрий поховав у Десятинній церкві посмертно "охрещених" братів Володимира - Ярополка та Олега Древлянського.

1169 року церкву розграбували війська Андрія Боголюбського, 1203 року - війська Рюрика Ростиславича. Наприкінці 1240 року орди хана Батия, захопили Київ, знищили Десятинну церкву - останній оплот киян. За переказами, Десятинна церква звалилася під вагою народу, що набився до неї і намагався врятуватися від монголів.

Розкопки руїн храму почались у 30-х роках 17 століття за ініціативи митрополита Петра Могили. Пізніше в руїнах було виявлено саркофаг князя і його дружини Анни. Княжий череп поховали в храмі Спаса на Берестові, потім перенесли в Успенський собор Києво-Печерської лаври. Інші останки були поховані в Софійському соборі.

В Англіканській церкві запроваджено посаду вебсвященика

12 травня 2004 року в Англіканській церкві було запроваджено посаду вебсвященика, до обов'язків якого входить опіка нової парафії, що існує виключно в мережі.

Елісон Леслі, чинному священику, було доручено опікуватися інтернет-церквою, громадою вірян з усього світу. Вперше подібна інтернет-спільнота отримала повне визнання Англіканської церкви. Незважаючи на те, що парафіяни нової церкви проживають у різних країнах, церква номінально є частиною єпархії Оксфорда.

Ще цього дня:

1926 - Руал Амундсен і Умберто Нобіле здійснили політ на дирижаблі над Північним полюсом;

1929 - У Львові створено організацію письменників Західної України - "Гроно".

1937 - Компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію (церемонія коронації англійського короля Георга VI);

1954 - УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО;

1993 - Естонію прийняли до Ради Європи;

2007 - Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі "Євробачення-2007", поступившись Марії Шерифович із Сербії.

Церковне свято

Цього дня церква вшановує пам'ять Дев'яти мучеників Кизичних, які в 3 столітті проповідували християнство в місті Кизик у Малій Азії. Місцеві правителі, які були язичниками, наказали їх заарештувати. Дев'ять проповідників були піддані тортурам і прийняли мученицьку смерть. Пізніше мощі святих було перенесено до храму, побудованого на їхню честь, і вони стали шануватися як чудотворні.

Іменини: Арсеній, Артем, Василь, Іван, Федот, Фома.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:--------------- 

ХМІЛЬНИЧАНИ ПОПРОЩАЛИСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ ІГОРЕМ ЗНАМІРОВСЬКИМ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ У БАХМУТСЬКОМУ РАЙОНІ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини