12 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

12 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

12 вересня в Україні - День танкіста і День працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості. У світі відзначають День пам'яті жертв фашизму, День захисників у США; День Батьківщини в Німеччині, День народної революції в Ефіопії. Також сьогодні Міжнародний день в'язання гачком і День журавля; День сім'ї в Казахстані; День "Обійміть свого собаку" в США; День кави в Коста-Ріці; День шоколадно-молочного коктейлю в США; День дідусів і бабусь у США, Канаді та Естонії; День батька в Латвії; День відеоігор у США; День жінок-поліцейських у США; День екологічно сталого будинку в Австралії; Воздвиження Хреста Господнього (Хачверац) у Вірменії; День фіорду в Данії; День заохочення у США; День кіно в Ірані.

День пам'яті жертв фашизму -день пам'яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один із одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, в концтаборах, від хвороб і від голоду.

У 1962 році було схвалено рішення вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам'яті жертв фашизму, основною метою якого є боротьба з ідеологією відродження фашизму.

Дата проведення Дня була вибрана не випадково, оскільки на вересень припадають дві пов'язані з Другою світовою війною дати - день її початку і її повного завершення.

У другу неділю вересня танкісти України відзначають своє професійне свято.

День танкіста заснований у серпні 1997 року Указом Президента на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, з огляду на їх заслуги у роки Великої Вітчизняної війни і з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України на кращих традиціях попередніх поколінь.

Нині на озброєнні танкових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України є бойові танки різних модифікацій, бронетранспортери, бойові машини піхоти та інше озброєння.

День працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості відзначається в Україні щороку у другу неділю вересня, згідно з Указом Президента №302/93 від 12 серпня 1993 року. Промисловий видобуток нафти в Україні почався ще в 18 столітті, і вже в 1909 році на Прикарпатті видобувалося 2 мільйони тонн нафти. Газова промисловість бере свій початок з введення в експлуатацію Дашавського газового родовища і будівництва першого газопроводу Дашава - Стрий у 1924 році.

Інтенсивний розвиток нафтової і газової промисловості пов'язаний з відкриттям у післявоєнний період значних запасів нафти і газу в регіоні Дніпровсько-Донецької впадини, на Прикарпатті та в Причорноморсько-Кримській газоносній області.

З території України почалися і перші в світі експортні поставки природного газу - вони почали здійснюватися до Польщі з 1945 року. Зараз Україна володіє складною трубопровідною транспортною системою, протяжністю майже 37 тис. км. Через територію країни проходить низка важливих магістральних трубопроводів стратегічного значення, довжина яких 4,7 тисячі кілометрів.

12 вересня відзначають "творче" свято - Міжнародний день в'язання гачком

Ця техніка в'язання з'явилась і набула поширення на початку 19 століття. До того ж, в'язання гачком стало популярним як серед представників заможних верств суспільства, так і серед бідноти. Згодом це захоплення не обійшло стороною навіть представниць королівських родин.

Уперше ж про Міжнародний день в'язання гачком заговорили в інтернеті в 2007 році, завдяки ініціативі американського блогера, який захоплювався виготовленням гачків для в'язання. Чи то жартома, чи то всерйоз, але він написав у своєму блозі щодо проведення міжнародного свята, присвяченого в'язанню гачком. Ідея, завдяки популярності техніки в'язання, була моментально підтримана, і відтоді кожного 12 вересня багато шанувальників в'язання гачком почали організовувати різноманітні заходи, присвячені цьому цікавому для тисяч людей хобі.

У цей день:

1 504 - Христофор Колумб під час четвертого, останнього, плавання вирушив з Америки до Іспанії.

1934 - Створено політичний союз Латвії, Литви і Естонії (Балтійська Антанта).

1958 - Компанія Texas Instruments створила першу мікросхему.

1991 - У Києві демонтували пам'ятник на честь Жовтневої революції на Майдані Незалежності.

Іменини: Гаврило, Гнат, Григорій, Данило, Денис, Іван, Леонід, Олександр, Олексій, Павло, Петро, Федір, Єлизавета, Євгенія.

Православна церква вшановує пам'ять Олександра, Патріарха Константинопольського, преподобного Олександра Свірського і великого князя Олександра Невського.

Традиції:

У народі день називали Олександр Ситник. За звичаєм, запрошували гостей, накривали багаті столи і пригощалися досхочу. Обов'язковою стравою цього дня була ячмінна каша на молоці, а також - хліб, спечений із борошна нового врожаю.

Прикмети:

Зоряна ніч - наступний рік буде врожайним.

Їжаки риють нори на узліссі - до теплої зими. Якщо забираються вглиб лісу, то зима буде холодною і вітряною.

Теплий вечір - до врожаю озимих.

Сильний зорепад - до голоду, неврожаю та епідемій.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ ВІДБУЛИСЯ СПОРТИВНІ МАЙСТЕР-КЛАСИ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини