12 вересня. Що відзначають в цей день?

12 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 932 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 931 RUSSIAN AGRESSION

12 вересня відзначають Міжнародний день в'язання гачком, Міжнародний день боротьби з мігренню, День співпраці Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй.

В Україні - День фахівця радіоелектронної боротьби ЗСУ.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Автонома.

День фахівця радіоелектронної боротьби ЗСУ

Встановлено наказом Міністра оборони України від 12 січня 2006 року. Однак у 2012 році його скасували разом із багатьма іншими професійними святами.

Згодом, 2021 року, наказом Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного, свято було відновлено.

Війська радіоелектронної боротьби відіграють важливу роль у захисті стратегічних систем управління військами та зброєю від перешкод ворога.

Міжнародний день в'язання гачком

Для любителів в'язання, як початківців, так і досвідчених, день 12 вересня став датою, коли можна, беручи участь у присвячених до цього свята заходах, продемонструвати своє вміння і результати творчості. Найчастіше відзначається проведенням флешмобів, майстер-класів, демонстраційних показів, виставок, а також просто обміном фотографіями через соціальні мережі.

Ця техніка в'язання вважається простішою, ніж в'язання на спицях, чим забезпечує собі на сьогодні найбільшу популярність. Більш доступне в плані навчання, в'язання гачком завоювало і більше поширення.

Існує думка, що ця техніка в'язання має давню історію, але документально підтверджується те, що вона з'явилася і набула поширення тільки на початку 19 століття.

Популярність в'язання гачком завоювало одразу в усіх верствах суспільства. В'язанням захоплювалися як представники заможних верств суспільства, так і бідняки. Згодом це захоплення не обійшло стороною навіть представниць королівських родин.

Різниця полягала в тому, що користувалися вихідці з різних соціальних верств різними за якістю матеріалами та пристосуваннями. Хтось користувався простими гнутими голками в коркових або дерев'яних ручках, а ті, хто багатший, могли собі дозволити гачки зі срібними або зробленими зі слонової кістки ручками. Це ж стосувалося і якості використовуваних ниток.

Вперше ж про Міжнародний день в'язання гачком заговорили в інтернеті 2007 року, завдяки ініціативі одного американського блогера, який захоплювався виготовленням гачків для в'язання.

Міжнародний день боротьби з мігренню

Мігренню (головний біль, що охоплює половину голови) заведено позначати періодичні напади пульсуючого головного болю середньої та високої інтенсивності тривалістю від кількох годин до 2-3 днів, які можуть посилюватися під час фізичної активності. Також часто вони супроводжуються нудотою, блювотою, гіперчутливістю до світла, звуків і запахів.

За статистикою медичних організацій, мігрень - третє за поширеністю захворювання у світі (за даними ВООЗ, кожна сьома людина на Землі хоча б раз у житті зазнавала нападу мігрені), одна з найчастіших причин непрацездатності для людей у віці до 50 років, а втрачені робочі дні, з огляду на цю недугу, наносять економіці держав відчутної шкоди. Цю хворобу ставлять в один ряд із судинними захворюваннями головного мозку, розсіяним склерозом та епілепсією.

День співробітництва Південь-Південь ООН

День співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй - один із міжнародних днів ООН, який відзначають щорічно 12 вересня.

Цього дня 1978 року в столиці Аргентини, місті Буенос-Айресі, делегації 138 держав ухвалили План дій з розвитку та здійснення технічного співробітництва між країнами, що розвиваються.

Співпраця Південь-Південь є одним із важливих елементів міжнародного співробітництва з метою розвитку і відкриває перед країнами, що розвиваються, та країнами з перехідною економікою реальні можливості щодо забезпечення на основі індивідуальних і колективних зусиль поступального економічного зростання та сталого розвитку.

23 грудня 2003 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію 58/220, в якій постановила проголосити 19 грудня Днем співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй. Оскільки цього дня Генеральна Асамблея схвалила План дій з розвитку та здійснення технічного співробітництва між країнами, що розвиваються, ухвалений у Буенос-Айресі. А 22 грудня 2011 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила нову резолюцію, в якій йшлося про те, що, починаючи з 2012 року, День співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй, вирішено відзначати 12 вересня на честь ухвалення цього дня 1978 року Плану дій у Буенос-Айресі.

Цього дня:

1934 - Утворено політичний союз Латвії, Литви та Естонії (т. зв. Балтійська Антанта);

1940 - Поблизу селища Монтіньяк (Франція) чотири місцеві підлітки знайшли печеру-грот із настінними малюнками віком 15-17 тисяч років, які зараз є однією з найкращих колекцій доісторичного живопису періоду раннього палеоліту;

1944 - На територію Німеччини вступили перші американські війська;

1958 - У компанії Texas Instruments створили першу мікросхему;

1990 - Підписано договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини;

1991 - У Києві демонтували монумент на честь Жовтневого перевороту на Майдані Незалежності;

2008 - У Харкові відбувся перший в Україні концерт гурту "Queen", який відвідало близько 350 тисяч глядачів.

Цього дня народилися:

1554 - Януш Острозький - волинський воєвода (1584-1593), краківський каштелян (1593-1620), білоцерківський, черкаський, канівський, переяславський (1594-1620) і володимирський староста (1604-11620). Засновник Острозького майорату;

1825 - Карл Доплер, угорський віртуоз, флейтист, диригент, музичний керівник, композитор, який народився у Львові, молодший брат композитора Франца Доплера і батько композитора Арпада Доплера;

1875 - Олександр Кошиць, український композитор, диригент, етнограф;

1892 - Юрій Корпанюк, гуцульський народний майстер дерев'яного різьблення;

1965 - Євген Аліпов, український хокеїст і тренер;

1994 - Еліна Світоліна, українська тенісистка.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує пам'ять священномученика Автонома, який у 4 столітті служив єпископом в Італії. Проповідник навернув до християнства стільки язичників, що утворилася велика громада, для якої він побудував і освятив храм. Імператор Діоклетіан, який заохочував гоніння на християн, велів схопити Автонома, але святитель зумів сховатися. Надалі він продовжував проповідувати. Одного разу його новонавернені зруйнували ідольське капище, а язичники, побажавши помститися християнам, напали на храм і вбили святого Автонома.

Іменини: Данило, Іван, Микола, Олексій, Семен.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини