12 жовтня. Що відзначають в цей день?

12 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 962 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 962 RUSSIAN AGRESSION

12 жовтня відзначають Всесвітній день економіста і День економіста в Україні, Всесвітній день птахів, що мігрують, День військового капелана, День вільнодумства, Міжнародний день астрономії, День Колумба, Всесвітній день хоспісів і паліативної допомоги.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Прова, Тараха і Андроніка; святого преподобного Косми.

Всесвітній день птахів, що мігрують

Відзначається щорічно в другу суботу травня і другу суботу жовтня. Заснований у 2006 р. Секретаріатом Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водоплавних птахів у співпраці з Секретаріатом Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція, CMS).

День військового капелана

Відзначається щорічно, заснований на честь святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником і покровителем військового духовенства.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Службу військового капеланства" від 30.11.2021 р. №4626, а 25.10.2022 р. в Україні було видано перші 83 мандати на право здійснення військової капеланської діяльності.

Всесвітній день музики

Всесвітній день музики відзначається кожної другої суботи жовтня, магію музики вшановують в усіх її формах.

День вільнодумства

День вільнодумства - це щорічне свято, яке відзначають 12 жовтня, присвячене просуванню незалежного мислення, секуляризму та свободи ставити під сумнів свої переконання і кидати виклик владі.

День Колумба

12 жовтня жовтня в США і деяких інших країнах святкують День Колумба. Приурочене це свято річниці відкриття Колумбом Америки, яке відбулося саме 12 жовтня 1492 року.

Міжнародний день африканських пінгвінів

Міжнародний день африканських пінгвінів також називають Днем обізнаності про пінгвінів і відзначають у другу суботу жовтня.

У південній півкулі мешкають 17 різновидів пінгвінів, до того ж в Африці - тільки один вид.

Всесвітній день економіста 

Дата святкування Всесвітнього дня економіста припадає на 12 жовтня, але це неофіційна подія.

Просто найчастіше в середині жовтня видатних працівників галузі нагороджують премією Шведського банку Sveriges Riksbank з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля. Цього ж дня неофіційно відзначається і День економіста.

Всесвітній день боротьби з артритом

Із 1996 року, 12 жовтня за ідеєю ВООЗ проводять Міжнародний день боротьби з артритом.

Артрит - узагальнена назва захворювань суглобів, які мають запальну природу.

Ще цього дня:

1905 - Норвегія розірвала унію зі Швецією і стала незалежним королівством;

1917 - Екіпаж міноносця "Завидний" підняв Український прапор і відмовився його спускати;

1920 - У Ризі було підписано Договір про перемир'я і прелімінарні умови миру, за яким припинялися бойові дії, визначалася лінія кордону в Україні: Сарни-Рівне-Радивилів-р. Збруч. Польська республіка зобов'язалася припинити підтримку збройних формувань УНР і Добровольчої армії. Східна Галичина, Західна Волинь, Холмщина, Західне Полісся і Підляшшя залишалися за Польською республікою;

1924 - У складі Української РСР засновано Молдавську АРСР;

1939 - Народні Збори Західної України під тиском більшовиків ухвалили декларації, спрямовані на входження краю до складу УРСР;

1947 - У західних областях Української РСР почалася наймасовіша за повоєнний період депортація українців;

1956 - Створено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ);

1965 - На урочистій церемонії в Букінгемському палаці члени групи The Beatles стали кавалерами Ордена Британської імперії;

1966 - З конвеєра заводу "Комунар" зійшли перші моделі "ЗАЗ-966";

1994 - У місті Ваді-Араба на йордансько-ізраїльському кордоні підписано повномасштабний договір про мир між Ізраїлем і Йорданією;

2010 - Унаслідок зіткнення локомотива з пасажирським автобусом у Нікопольському районі загинуло 45 осіб.

Цього дня народилися:

90 років від дня народження Юрія Миколайовича Щербака (1934), українського письменника, публіциста, сценариста, дипломата, лікаря-епідеміолога, громадсько-політичного діяча, одного із засновників і голови Української екологічної асоціації "Зелений світ".

Церковне свято:

День пам'яті святих мучеників Прова, Тараха і Андроніка

Пров був християнином, який жив у Римі. Його вшановували за благочестя і чесноту. За часів переслідувань християн він сміливо сповідував свою віру, що призвело до його арешту і смертної кари.

Тарах також був римським християнином, який потрапив під пресинг держави через свої переконання. Його муки, як і муки Прова, стали свідченням незламності віри. Андронік міг бути одним із супутників Прова і Тараха. Він теж постраждав за свою віру. Подробиці його життя і мученицької смерті часто переплітаються з життями інших мучеників, що свідчить про спільність їхньої долі.

Іменини: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Макар, Микола, Остап, Тарас.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини