13 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

13 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 49 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 49 RUSSIAN AGRESSION

13 квітня – у світі відзначають День рок-н-ролу, у Польщі вшановують пам'ять жертв Катині, у Таїланді та Лаосі розпочинається триденний Новорічний фестиваль Сонгкран, в Індії – Камада Екадаші, а у православ'ї вшановується пам'ять священномученика Іпатія Чудотворця.

Всесвітній день рок-н-ролу

Всесвітнім днем рок-н-ролу давно заведено вважати саме 13 квітня.

На першу пісню в жанрі рок-н-рол, серед інших, претендує композиція Rock Around the Clock, записана Білом Гейлі та його групою The Comets у 1954 році. Пісня була записана у квітні на студії Pythian Temple у Нью-Йорку – саме до цієї події і приурочене святкування Всесвітнього дня рок-н-ролу.

На платівці Rock Around the Clock вийшов у тираж у травні 1954 року, а оскільки тоді ще не існувало терміна "рок-н-рол", її жанр був позначений як фокстрот. Незважаючи на активну ротацію на радіо, справжня популярність до пісні прийшла, коли її використали у заставці фільму "Шкільні джунглі", що вийшов у 1955 році.

9 липня 1955 року композиція стала першою піснею в жанрі рок-н-рол, що піднялася на 1 місце в поп-чарті журналу Billboard, де протрималася цілих вісім тижнів. А згодом вона увійшла до найбільш продаваних в історії музики.

Одним із ранніх різновидів рок-н-ролу була музика рокабіллі – жанр, заснований на музиці кантрі, який популяризували переважно білі музиканти – Елвіс Преслі, Карл Перкінс, Джонні Кеш. Протягом кількох років рокабіллі був найбільш комерційно успішним різновидом рок-н-ролу і вплинув не лише на американську, а й британську поп-музику – аж до легендарних "Бітлз".

Кажуть, що вже рок-н-ролу немає. Мовляв, пішов зі сцени Літл Річард, який вирішив стати проповідником, Елвіс Преслі подався в солдати, Джеррі Лі Льюїс опинився в центрі скандалу, одружившись із 13-річною троюрідною племінницею, Чак Беррі був засуджений до ув'язнення, а Бадді Голлі, Біг Бопер і Річі Валенс загинули в авіакатастрофі Але чи можна назвати мертвим стиль, який послужив не лише початком року, зокрема і важкого, а й нині активно виконується музикантами?

Всесвітній день пам'яті жертв Катині

13 квітня 1943 року з'явилися перші німецькі повідомлення про трагедію в Катині, де навесні 1940 року було розстріляно близько 15 тисяч польських військовослужбовців та 7 тисяч цивільних осіб (за даними польської сторони).

5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), що перебували в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, які утримувалися у в’язницях західних областей України та Білорусі.

Підставою для рішення Політбюро стала записка наркома внутрішніх справ СРСР Берії в ЦК ВКП(б) Сталіна, в якій йшлося, що всі військовополонені є "затятими і невиправними ворогами радянської влади".

Термін "катинський злочин" означає розстріл у квітні-травні 1940 майже 22 тисяч польських громадян, які утримувалися в тюрмах і таборах НКВС СРСР. Переважна більшість поляків – понад 14 тисяч, були захоплені у полон Червоною армією у вересні 1939 року, офіцери та поліцейські. Їх розстріляли та поховали у Катинському лісі неподалік Смоленська. Іншу частину військовополонених розстрілювали в інших місцях, зокрема у Харкові – 3820 в'язнів Старобільського табору.

Сонгкран - тайський Новий рік

Сонгкран – тайський новий рік. Як і в інших країнах Сходу, у Таїланді святкують і європейський Новий рік 1 січня, і національний Новий рік – Сонгкран. Святкування Сонгкрана триває кілька днів. Офіційно Сонгкран святкують у Таїланді з 13 до 15 квітня, але в окремих містах дата святкування змінюється від 11 до 18 квітня.

Історично Сонгкран –свято любові та поваги, день, який тайці прагнуть зустріти всією родиною. Ранок Сонгкрана починається з походу в храм, де ченцям подають приготовані заздалегідь вишукані домашні частування, виявляючи тим самим свою повагу до них як до вчителів і наставників.

Церковне свято:

13 квітня православна церква відзначає пам'ять священномученика Іпатія, єпископа Гангрського. Цей день у народному календарі називався Вогнище.

Священномученик Іпатій, єпископ Гангрський, народився в III столітті. Про його життя до прийняття сану практично нічого не відомо, а знають його як одного з учасників Нікейського собору 325 року. У 325 році, коли єпископ Іпатій саме повертався додому з собору, його в пустельному місці вбили аріани.

У житіях сказано, що єретики поранили Іпатія мечами та кілками, а потім скинули його з високого берега в болото. При цьому смертельний удар єпископу було завдано каменем у голову. Жінка, яка зробила це, тієї ж миті втратила свідомість і почала бити каменем вже себе. А пізніше вона зцілилася на могилі Іпатія, де надалі відбувалися й інші чудеса.

У результаті святого Іпатія назвали Чудотворцем. Іпатій Чудотворець шанувався як помічник безплідним жінкам, до нього молилися про потомство, легку вагітність, при важких пологах. Також зверталися до Святого за допомогою, якщо у матері не вистачало молока для немовляти.

Ще цього дня:

1923 – Відбулося урочисте відкриття у Лондоні стадіону Вемблі;

1928 – У Києві відбулася прем'єра фільму Олександра Довженка "Звенигора";

1934 – Завершено операцію порятунку екіпажу та учасників експедиції пароплава "Челюскін";

1941 – Підписання радянсько-японського Пакту про ненапад;

1960 – Проведення Францією випробування ядерної бомби у пустелі Сахара. Франція стає четвертою ядерною державою світу;

1967 – Пісня Something Stupid, записана Френком Сінатрою у дуеті зі своєю дочкою Ненсі очолила чарт США;

1967 – Перший виступ Rolling Stones за "залізною завісою", у радянській Варшаві;

1990 – Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за вбивство у Катинському лісі у 1940 році кількох тисяч польських офіцерів. У цьому злочині раніше СРСР обвинувачував нацистів;

1991 – гурт Londonbeat очолив американський чарт, на вершину хіт-параду піднялася їхня пісня I've Been Thinking About You.

Іменини: Веніамін, Інокентій, Іона, Іпатій, Марія, Мартін.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ВІННИЧЧИНА ПРИХИСТИЛА НАЙБІЛЬШЕ БІЖЕНЦІВ СЕРЕД РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини