13 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

13 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

13 листопада у світі говорять про важливість добра, проблеми сліпих, у Грузії день пам'яті 100 тисяч мучеників, у Панамі відзначають день журналіста, а в Аргентині день освіти. Православна церква вшановує пам'ять преподобних Спиридона та Никодима.

Всесвітній день доброти відзначається 13 листопада. Коріння цього свята сягає Японії: 1997 року там створили волонтерський "Всесвітній рух за доброту", активісти якого допомагали людям у різних життєвих ситуаціях.

Символом дня вважається серце. Як кажуть вчені, добрі люди менше хворіють, живуть довше і при цьому відчувають своє життя більш гармонійним. Про важливість доброти багато говорять зараз, у пандемію коронавірусу. Сотні тисяч людей, незалежно від приналежності до того чи іншого волонтерського руху, допомагають своїм ближнім: приносять літнім сусідам продукти чи ліки, беруть собак на "перетримку", доки господар перебуває у лікарні та й просто підтримують добрим словом.

А ще сьогодні у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Ця дата покликана нагадати про проблеми людей, що частково чи повністю втратили можливість бачити.

Згідно з опитуваннями багатьох дослідників, страх осліпнути посідає чи не найперше місце в рейтингу побоювань про своє здоров'я. За оцінкою ВООЗ, близько 1,3 млрд людей у світі живуть із різними вадами зору.

День був заснований 1984 року ВООЗ на згадку про знаменитого французького викладача Валентина Гаюї. Саме він одним із перших у світі заснував освітній заклад та низку підприємств для незрячих людей. Крім цього, його вважають одним із видатних тифлопедагогів (розділ педагогіки, який відповідає за освіту людей з порушеннями зору).

У 1784 році Гаюї розпочав розробку шрифту для незрячих, яким хворі користувалися аж до появи шеститочкового шрифту, винайденого співвітчизником Гаюї Луї Брайлем.

13 листопада виповнюється 78 років українському політику Мустафі Джемілєву, радянському правозахиснику та дисиденту, у 1991-2013 голові Меджлісу кримськотатарського народу.

За свої політичні погляди та антирадянську діяльність Джемілєв був виключений з вишу і сім разів поставав перед судом. Загалом він провів у місцях позбавлення волі п'ятнадцять років. Один із засновників та член Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР.

Після проголошення незалежності України Джемільов включився до її політичного життя. З 1998 року – народний депутат України семи скликань, автор кількох десятків законопроектів, член комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин (з 1998 року), голова підкомітету з питань депортованих народів, національних меншин та жертв політичних репресій (2003—2007), голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій (з грудня 2012 року).

Церковні свята

Щороку, 13 листопада, Грузинська Церква вшановує пам'ять святих мучеників Тбіліських, закатованих і вбитих персами і монголами у XIII столітті. Імена цих героїв невідомі, як невідома точно і кількість вірян, які в один день стали святими. Історики стверджують, що їх було сто тисяч.

13 листопада православна церква вшановує пам'ять преподобних Спиридона та Никодима, просфорників Печерських. За переказами, двоє святих, які жили у ХІІ столітті у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, протягом 30 років виконували свій послух - пекли просфори. Преподобний Спиридон прийшов у монастир за ігумена Пимена вже немолодою людиною. Подвижник супроводжував свою працю невпинною молитвою і співом псалмів. Святий Никодим працював поруч із преподобним Спиридоном і вів таке ж строге життя.

У цей день:

1862 - Льюїс Керрол стримує обіцянку, яку раніше дав Алісі Лідделл, записуючи у своєму щоденнику: "Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва";

1940 – Компанія Willis Motor Co. випробовує перший позашляховик;

1943 – Завершення Київської наступальної операції;

1971 – Відбулося виведення на орбіту навколо Марса першого міжпланетного космічного апарату; перший штучний супутник Марса ("Марінер-9", США);

1980 – Американський космічний апарат "Вояджер-1" передав на Землю перші фотографії Сатурна крупним планом;

2015 – Терористичні акти в Парижі, Франція;

Легенда оповідає про диво, здійснене святими: одного разу піч загорілася, але вони змогли загасити вогонь, залишившись неушкодженими. Напевно, тому у народі Никодима та Спиридона шанували як охоронців будинку від пожежі. Також святі оберігали родини від інших нещасть.

Іменини: Всеволод, Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Герман, Іван, Кузьма, Микола, Роман, Сергій, Степан, Федір.

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ ПОЧАТКІВЦІ ПІДУТЬ ДО ШКОЛИ, СЕРЕДНІ ТА СТАРШІ КЛАСИ - ЗАЛИШАЮТЬСЯ НА "ДИСТАНЦІЙЦІ"

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини