13 травня. Що відзначають у цей день

13 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 79 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 79 RUSSIAN AGRESSION

13 травня у світі відзначається Міжнародний день техніки для майбутнього і Всесвітній день кульбаби. На Фіджі – День острова Ротума, в Колумбії – День святої Марії, День проголошення незалежності в Еквадорі, у Ботсвані – День матері, а в Бразилії – День мулата. У США – День яблучного пирога і День хумусу. Православні християни вшановують пам'ять апостола Якова Зеведеїва.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день техніки для майбутнього

Ключовим завданням Всесвітнього дня техніки для майбутнього є сприяння розвитку технологій у різних галузях.

Уперше свято відзначили у 1999 році. Відтоді Рада з розвитку технологій TDB - офіційний орган Департаменту науки і технологій Центру - відзначає технологічні інновації, які зробили внесок у національне зростання. Щороку Рада організовує захід, на якому президент Індії вручає нагороди вченим за їх внесок. Також проводяться різні семінари та майстер-класи. Рада щорічно визначає тему Національного дня технологій. Тема цього року – комплексний підхід у науці та технологіях для сталого майбутнього.

День народження Панаса Мирного

Афанасій Рудченко, більш відомий як Панас Мирний, народився 13 травня 1849 року у сім'ї дрібного миргородського чиновника.

Великий вплив на творчість Панаса Мирного справили твори Тараса Шевченка. Будучи службовцем Полтавської казенної палати, Опанасу Яковичу Рудченку, завдяки літературному псевдоніму, вдалося обдурити жандармів, які влаштували справжнє полювання на борця за справедливість, не підозрюючи, що дійсний статський радник та кавалер урядових нагород перебуває біля них. А в цей час з-під пера українського творця-реаліста Панаса Мирного виходили повісті, оповідання та романи, серед яких: "Лихий поплутав", "Казка про Правду та Кривду", "Повія", "Морозенко", Лимерівна".

Помер український письменник у 1920 році, не маючи сумніву, що його літературні твори допоможуть донести до прогресивного людства справжні цінності.

Всесвітній день кульбаби

Звичні нам квіти, з яких навесні плетуть вінки, а садівники намагаються із корінцем вирвати, адже для них він – злісний бур'ян, у багатьох країнах спеціально вирощують. Величезні плантації засаджують ним, і не для краси. З кульбаб варять варення, роблять всілякі настойки, мазі, сиропи, ліки і салати!

За цілющі властивості кульбабу прозвали життєвим еліксиром. З його допомогою лікують різні хвороби: він допомагає позбутися безсоння, покращує травлення, знижує тиск, а якщо раптом тебе вкусить оса або бджола – ттреба намазати місце соком кульбаби - пухлина і біль пройдуть.

Міжнародний день хумусу

Хумус –найпопулярніший в країнах Близького Сходу заїдок із нутового пюре. Останнім часом він стає більш популярним і в інших країнах, особливо серед вегетаріанців та прихильників безглютенової дієти.

Міжнародний день хумусу був заснований молодим підприємцем Беном Ленгом, який вирішив придумати свято, яке об'єднало б мешканців Близького Сходу і сприяло створенню позитивного іміджу Ізраїлю. Хумус як символ свята був обраний тому, що він дуже популярний на всьому Близькому Сході.

У світі існують навіть ресторани, де подають лише його. Наприклад, це ресторан "Дізенгоф" у Філадельфії, США, який пропонує гостям лише свіжий хумус у чотирьох варіаціях, і більше нічого.

Ще цього дня:

1918 – У США надруковано поштові марки із перевернутим зображенням літаків, що стали колекційною рідкістю;

1927 – У Німеччині відбувся крах фінансового та економічного ринку – настала перша в історії "чорна п'ятниця".

1958 – Алжирська війна: початок путчу в Алжирі, який завершився падінням Четвертої республіки у Франції та приходом до влади Шарля де Голля;

1991 – У Києві пройшов I Конгрес поляків, які проживають в Україні;

1992 – Верховна Рада України скасувала незалежність Криму;

1992 - Американські космонавти перебували у відкритому космосі 8 годин 29 хвилин (світовий рекорд), вперше в космос вийшли одразу три космонавти;

2003 – Шаолінський монастир уперше сплатив податки. Монастир отримав гроші від однієї кінематографічної компанії за використання своєї торговельної марки. Це перший дохід монастиря після того, як настоятель вирішив узятися за захист інтелектуальної власності;

2014 - Проросійські бойовики під час боїв за Слов'янськ влаштували засідку на околицях села Маячка. У результаті нападу бойовиків на колону 95-ї окремої аеромобільної бригади загинули 7 українських десантників.

Церковне свято

Цього дня православна церква згадує апостола Якова Зеведеїва – одного з дванадцяти апостолів, найближчого учня Ісуса Христа. Яків– єдиний апостол, про чию смерть можна прочитати у Новому Завіті.

До того як Якова та його брата Іоанна (майбутнього євангеліста, прозваного Богословом) Господь обрав до дванадцяти учнів, вони займалися рибальством. Яків став свідком воскресіння Христом дочки Яїра, перетворення Господнього на горі Фавор, перебував із Ісусом у Гетсиманському саду.

Яків, будучи апостолом, проповідував віру Христову в Іспанії та інших країнах, пізніше повернувся до Єрусалиму. Яскравий епізод у його житті – перемога в суперечці з філософом-волхвом Гермогеном, після якої Гермоген та його учень Філіт звернулися до християнської віри. Вони спалили свої книги і стали творити чудеса ім'ям Ісуса Христа. Увірував у Христа і Йосія, який доніс на апостола Якова, а пізніше прийняв мученицьку смерть разом із ним.

Мощі апостола Якова знаходяться в Іспанії.

Іменини: Максим, Василь, Ігнат, Микита, Яків.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

НА ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ УРЯД СПРОСТИВ ПРОЦЕДУРУ ОТРИМАННЯ ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини