13 жовтня. Що відзначають в цей день

13 жовтня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 232 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 232 RUSSIAN AGRESSION

13 жовтня відзначають Всесвітній день зору, Міжнародний день зменшення небезпеки лих, Всесвітній день зомбі, Міжнародний день костюма, Всесвітній день без бюстгалтера.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Всесвітній день зору

Всесвітній день зору відзначається у другій четвер жовтня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Ця дата позначена у календарі для привернення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору та реабілітації людей із порушенням зору. У Всесвітньому дні зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою.

Сліпота – це нездатність бачити. Головні причини хронічної сліпоти це катаракта, глаукома, вікова дегенерація жовтої плями, помутніння рогівки, трахома та захворювання очей у дітей (наприклад, викликані дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом.

За даними ВООЗ, близько 2,2 мільярда людей у всьому світі сліпі або живуть із порушеннями зору. Хвороби очей вражають понад 19 млн дітей. До того ж 82% всіх людей із порушеннями зору – це люди віком 50 років і старші. А оскільки останніми роками кількість людей похилого віку збільшується в багатьох країнах, то й більше людей буде схильне до ризику вікових порушень зору. Тим не менш, більшість випадків сліпоти можна було б уникнути у разі своєчасного лікування.

Міжнародний день зниження ризику лих

Міжнародний день зниження ризику лих щорічно відзначається 13 жовтня. Цього дня ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями щодо зниження небезпеки лих.

Уперше він був відзначений згідно з резолюцією Генасамблеї ООН від 22 грудня 1989 року, як Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, у рамках Міжнародного десятиліття зменшення небезпеки стихійних лих (1990-199).

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення продовжувати щорічно відзначати цю дату як Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих у другу середу жовтня як один із інструментів, котрі сприяють формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включно із запобіганням стихійним лихам, готовності до них.

Ще цього дня:

1927 - За ініціативи Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення;

1947 - ЦК КП(б)У схвалив рішення про створення семи спеціальних оперативних груп НКВС для ліквідації керівників "бандуугруповань" Української РСР, членів Центрального та крайового проводів ОУН;

1948 - Рада міністрів СРСР ухвалила постанову про виселення сімей "бандитських і націоналістичних елементів";

1948 – Завершено будівництво газопроводу Дашава-Київ;

1987 - У Перській затоці американський флот уперше у світі використав дельфінів у військових цілях;

1992 – На посаді прем'єр-міністра України затверджено Леоніда Кучму;

1996 – У Криму створено Південноукраїнську економічну спілку;

1998 – НАТО надав Союзній республіці Югославія ультиматум з вимогою вивести війська з Косова.

Церковне свято

У цей день відзначається пам'ять святого Михаїла, першого митрополита Київського. За переказами, наприкінці 10 століття константинопольський патріарх Микола II відправив Михаїла до Корсуні, щоб хрестити князя Володимира. Пізніше святитель вирушив до Києва, де звертав місцевих жителів до християнської віри. Мощі святого Михаїла зберігаються у Києво-Печерській лаврі

Іменини: Олександр, Олександра, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Поліна, Семен.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ОКУПАНТИ АТАКУВАЛИ ВІННИЦЬКУ ОБЛАСТЬ ДРОНАМИ-КАМІКАДЗЕ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини