14 грудня. Що відзначають у цей день та прикмети

14 грудня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у світі – День мавп. У США – день штату Алабама, смажених каштанів, марсельської юшки та безкоштовної доставки, у Японії День пам'яті 47 ронінів, а в Індії – День енергозбереження.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Наума та День пам'яті праведного Філарета Милостивого. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні в Україні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 14 грудня 1986 року було прийнято акт про здачу всіх захисних споруд над зруйнованим 4-м енергоблоком. Саркофаг був зданий кількома днями раніше. День встановлено указом Президента від 10 листопада 2006 року.

Міжнародний день мавп

Святкування Дня мавп 14 грудня розпочиналося як студентський жарт. У 2000 році Кейсі Сорроу, на той час студентка Університету штату Мічиган, зробила позначку в календарі - "День мавп". Його святкували у колі студентів університету. Свято набуло популярності, коли Кейсі Сорроу стала авторкою коміксів і її щотижнева серія коміксів жахів Fetus-X прославила День мавп — як на папері, так і в Інтернеті.

День мавп популярний у США, Канаді, Мексиці, Німеччині та Великій Британії. Щороку активісти організовують різноманітні заходи, присвячені мавпам: карнавали, різноманітні змагання, аукціони та освітні семінари, покликані привернути увагу до прав тварин, медичних досліджень і захисту мавп.

Гиші Сай або Фестиваль самураїв

Гиші Сай або Фестиваль самураїв у Японії проводиться щороку, 14 грудня, у храмі Сенгакудзі. Цей фестиваль відомий також як "Вендетта 47-ми ронінів" і пов'язаний з історичною подією, початок якої датується 1701 роком. "Помста Ако", "Сорок сім ронінів", "Сорок сім самураїв", "Мандрівні самураї з Ако" - такі назви дав японський народ цій історичній драмі, яка не тільки увійшла в історію Японії, а також стала сюжетом для багатьох фільмів, серіалів, спектаклів та оповідань.

Ця реальна історія розповідає про те, як 47 ронінів помстилися за смерть свого господаря, вбивши його ворога. Ронін - самурай, який втратив заступництво сюзерена, або не зміг уберегти його від смерті. Він стає мандрівником чи вільним воїном і робить усе, що заманеться. Ронінам, які опинилися без засобів для існування через втрату господаря, найчастіше нічого не залишалося, як добувати їх неправедним шляхом.

У храмі Сенгакудзі знаходяться могила феодала, який зробив собі харакірі, у зв'язку з тим, що його ім'я зганьбили, і сорока шести самураїв, які помстилися за його смерть. Тут також є Меморіальний Музей, відкритий у 2001 році, за 300 років після смерті феодала та початку драматичних подій.

Щороку, 14-го грудня, який відповідає річниці помсти, велика кількість людей з усього світу приїжджають до невеликого буддійського храму Сенгакудзі, який знаходиться в Токіо в районі Мінато, щоб вшанувати пам'ять самураїв. У храмі запалюють пахощі і люди шанобливо ставлять палички на згадку про ті драматичні події.

Церковне свято

Православна церква 14 грудня вшановує пам'ять святого пророка Наума. Святий Наум вважається одним із 12 малих біблійних пророків. Саме він написав Книгу пророка Наума - сьому серед книг "малих пророків". Його книга пророкує загибель ассирійської Ніневії за злочини, хулу ассирійського царя Сеннахіріма на Бога і за руйнування Ізраїльського царства.

Традиції:

За народними переказами, Наум - покровитель знання, розуму та чесноти. Люди вірять, якщо розпочати навчання у цей день, то наука проходитиме легше та ефективніше. За традицією, на Наума, 14 грудня, розпочиналися заняття у дореволюційній школі. Кожен учень приносив до школи горщик каші і мав пригостити вчителя. Вчителю, звісно, важко було з'їсти стільки каші, тому їли всім класом.

У цей день:

1900 - День народження квантової механіки. Макс Планк виступив із доповіддю у Німецькому фізичному товаристві про сформульований ним закон випромінення;

1901 - У Лондоні відбувся перший турнір з настільного тенісу;

1903 - У Кіті Хоук (штат Північна Кароліна) брати Райт зробили першу спробу піднятися в повітря на сконструйованому ними літаку. Проте конструкція впала ще під час зльоту;

1911 - Норвезький мандрівник-дослідник Руаль Амундсен вперше підкорив Південний полюс. Його експедиція на їздових собаках досягла точки, де, за розрахунками, мав лежати полюс. Через 35 днів цієї точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта;

1918 - Гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР;

1935 - Прем'єрою оперети І. Штрауса "Летюча миша" відкрився Київський театр оперети;

1939 - У зв'язку з нападом на Фінляндію, СРСР виключили з Ліги Націй;

1944 - Президія Верховної Ради РРФСР своїм указом замінила назви 11 районів і відповідних районних центрів Кримської АРСР з кримськотатарських і німецьких на російські;

1949 - Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю;

1950 - Засновано Управління Верховного комісара ООН у справах біженців;

1960 - У Парижі схвалена Конвенція про заснування Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР);

1962 - Американська автоматична міжпланетна станція "Марінер-2" стала першим апаратом, який долетів до Венери;

1994 - Першим досвідом безпосереднього супутникового мовлення з території колишнього СРСР стала експериментальна трансляція з території України "Міжнародного "Слов'янського Каналу";

2004 - На півдні Франції відкрито найвищий міст-віадук Мійо;

2009 - У центрі Стокгольма відбувся запуск в експлуатацію першої у світі мобільної мережі на базі технології Long Term Evolution.

Іменини: Дмитро, Наум, Порфирій, Анастасія, Єлисей.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ ПЕРЕХОДИТЬ У "ЖОВТУ" ЗОНУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини