14 липня. Що відзначають в цей день?

14 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 872 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 872 RUSSIAN AGRESSION

14 липня відзначають День хаосу і безладу, Міжнародний день небінарних людей.

У Франції - День взяття Бастилії, в Україні - День рибалки.

Цього дня, 2022 року, збройними силами рф було завдано ракетного удару по Вінниці, по центральній частині міста. Унаслідок удару загинуло щонайменше 27 осіб (зокрема дванадцять жінок, семеро чоловіків, семеро працівників і відвідувачів медичного центру "Нейромед", троє неповнолітніх дітей, і 3 офіцери ЗСУ.

Православна церква - Отців шести соборів; святого апостола Акили.

День хаосу і безладу

Незвичайне свято відзначають 14 липня, завдяки американці Едрієнн Сью Куперсміт, - це День хаосу і безладу. Ще він відомий як Pandemonium Day, або День стовпотворіння.

Слово "Pandemonium" відоме ще з біблійних часів, проте набуло розповсюдження лише в 17 столітті завдяки поемі англійського поета Дж. Мільтона "Загублений рай". У своєму творі автор, який вибудував сюжет на біблійній основі, називає цим словом чертоги скинутого з Небес занепалого янгола, який уособлює собою сили Зла. Буквально ж з латини перекладається як стовпотворіння, сум'яття і безлад.

Заснування подібного свята трактують неоднозначно, і вкладають у пояснення його значення різний сенс. З одного боку, заснування свята, присвяченого хаосу, та ще й із назвою, що побічно асоціюється із силами зла, може викликати настороженість. З іншого боку, звернення до теми хаосу відсилає нас до ще давніх теорій походження світу, створеного з цього самого хаосу або з нічого. Ця ж теорія лежить і в основі християнського віровчення, яке говорить про те, що Господь створив світ із хаосу.

День взяття Бастилії

Щорічно 14 липня вся Франція святкує національне свято Республіки - День взяття Бастилії або День 14 липня, встановлений ще 1880 року.

Історична подія, що стала підставою для заснування свята, сталася під час Великої французької революції - 1789 року повсталі парижани штурмом взяли фортецю-в'язницю Бастилію - символ королівського деспотизму та звільнили сімох ув'язнених. Ця подія вважається початком Великої французької революції, а також символом повалення абсолютизму.

Хоча День взяття Бастилії вважається національним святом Франції, але відзначають його не лише в цій країні. Облога і взяття Бастилії - одна з грандіозних подій в історії людства. Вона стала символом досягнутого революційним шляхом політичного звільнення.

День рибалки в Україні

Рибне господарство України - важливий сектор економіки, сучасний індустріальний комплекс, що дає країні понад 100 найменувань цінних продуктів харчування з океанічної та прісноводної риби та інших дарів моря.

Цей день найчастіше святкують професійні рибалки, однак, сміливо можна стверджувати, що День рибалки - всенародне свято, яке вважають своїм тисячі й тисячі любителів рибного лову, яким це заняття приносить радість і насолоду.

Ще цього дня:

1099 - Учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тисяч осіб), спалили мечеті та синагоги;

1789 - Повсталі парижани взяли штурмом королівську укріплену в'язницю Бастилію. Національне свято Франції;

1894 - У Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова та Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол;

1933 - Вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая;

1945 - Новий уряд Королівства Італія декларує стан війни з Японською імперією;

1969 - Розпочалася футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом;

2000 - Георгій Гонгадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, у якому виклав факти про стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.

Церковне свято

Акила, пам'ять якого звершується цього дня, був апостолом від сімдесяти (так називають безпосередніх учнів Дванадцяти апостолів).

Акила, за походженням юдей, народився в місті Понте, але довго жив у Римі, поки не був вигнаний звідти за велінням імператора Клавдія. Оселившись у Коринті разом із дружиною Прісцилою, Акила познайомився зі святим Павлом. Згодом апостол навернув подружжя до християнства. Акила і Прісцила проводили у своєму домі богослужіння, поширювали християнську віру і багато в чому допомагали апостолу Павлу.

Іменини: Іван, Костянтин, Микола, Петро, Степан, Федір.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини