14 травня. Що відзначають у цей день

14 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 80 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 80 RUSSIAN AGRESSION

14 травня православна церква вшановує пам'ять пророка Єремії, у світі відзначається День народження вазеліну. В Ізраїлі – День незалежності, на Філіппінах – День Конституції, а в Грузії – День пам'яті цариці Тамари.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День народження вазеліну

14 травня вазелін став запатентованою торговельною маркою. А почалося все з американських нафтовиків. Вони першими помітили чарівні властивості певної субстанції, яка налипала на рухомі частини бурильної установки та заважала насосам відкачувати нафту. Однак ця в'язка речовина миттєво пом'якшувала натруджені руки нафтовидобувників і допомагала упорядкувати шкіру, що огрубіла від вітру і пилу.

Винахідник вазеліну, англійський хімік Роберт Чезбро використав це мастило для створення нової лікувальної мазі. Він довго намагався продавати її в аптеках під назвою "Нафтове мастило", але покупці з недовірою ставилися до такого продукту. І тоді Чезбро вигадав геніальний хід: він назвав свій новий продукт вазеліном – від латинської назви води та оливкової олії. Найменування прижилося, і винахід став популярним.

Ще цього дня:

1900 - У Парижі відкрили II Олімпійські ігри;

1914 - Відбувся перший політ поплавкового варіанта літака "Ілля Муромець" авіаконструктора Ігоря Сікорського;

1915 - Після 9 місяців російської окупації австро-угорські війська вступили до Дрогобича (Галиція).

1940 - Голландія капітулювала перед вермахтом у перший рік Другої світової війни;

1948 - У Тель-Авіві прем'єр-міністр Давид Бен-Гуріон публічно виголосив Декларацію незалежності Ізраїлю;

1955 - У Варшаві підписали договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу соціалістичних країн (Варшавський договір) і створили об'єднане командування збройними силами.

1975 - Футболісти "Динамо" (Київ) вперше здобули Кубок Володарів Кубків.

Церковне свято

Православна церква цього дня згадує пророка Єремія, одного з чотирьох великих старозавітних пророків. Жив святий за шість століть до Різдва Христового.

За переказами, ще в п'ятнадцятирічному віці Єремію закликав Господь до пророчого служіння, яке випало на найважчий період юдейської історії. Протягом довгих років він викривав юдеїв за поклоніння ідолам і відступ від істинного Бога, пророкуючи їм війну та лиха. Зображуючи юдеям майбутнє вавилонське рабство, Єремія на свою шию одягнув спочатку дерев'яне, а потім залізне ярмо і ходив із ним серед народу.

Неодноразово Єремія був облаяний, побитий і кинутий у в'язницю. Але пророцтва святого справдилися за його життя. Єрусалим був пограбований і зруйнований військами Навуходоносора, частина жителів була вбита, а інших узяли в полон. А Єремія на руїнах Єрусалиму оплакував лихо свого народу.

У Єгипті пророк спочатку опинився у більшій пошані, тому що своєю молитвою зміг позбавити населення крокодилів та інших гадів. Але коли він передбачив, що цар Вавилон спустошить Єгипетську землю і знищить юдеїв, що оселилися в ній, Єремію вбили. Цього ж року пророцтво святого збулося.

Народний календар

14 травня – третій та останній день зустрічі весни. У цей час прилітають стрижі – вісники теплих днів. Любителі пернатих готують для них ласощі: хлібні крихти та конопляне насіння. 14 травня не можна рибалити і їсти рибу, вірячи в те, що так можна позбутися дару мови. У сучасному світі заборону на лов можна пояснити тим, що риба саме зараз йде на нерест.

Іменини: Акакій, Єремій, Юхим, Ігнат, Макар, Ніна, Тамара.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

"АЗОВЦІ" В МАРІУПОЛІ ЗНИЩИЛИ БІЛЬШЕ 5 ТИСЯЧ ОКУПАНТІВ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини