14 жовтня. Що відзначають в цей день?

14 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 964 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 964 RUSSIAN AGRESSION

14 жовтня в Україні та світі відзначають Міжнародний день стандартизації.

У Канаді - День подяки, у Польщі - День національної освіти, в Японії - День фізкультури.

Цього дня, в 1843 році вперше пролунав "Весільний марш" Мендельсона, 1851 року в Лондоні засновано англійське інформаційне агентство "Рейтер", а в 1926 році в лондонському видавництві вийшла книжка Алана Мілна "Вінні-Пух".

Православна церква вшановує пам'ять святої преподобної Параскеви Тарнавської; святих мучеників Назарія та інших.

Міжнародний день стандартизації

Саме цього дня 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації.

День створення Української повстанської армії

Встановлено Постановою Української Головної Визвольної Ради від 30 травня 1947 року. Відтоді офіційною датою створення УПА вважають 14 жовтня 1942 року.

Ще цього дня:

1942 - Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року з розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН;

1950 - У Нью-Йорку відбувся об'єднавчий Собор Американсько-Української Православної Церкви США та Української Православної Церкви в Америці в одну Українську Православну Церкву в США;

1970 - У Гаазі ухвалено Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набрала чинності рівно через рік;

2006 - Керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято цього дня відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.

Цього дня народилися:

140 років від дня народження Андрія Юхимовича Ратмирова (справж. - Тимківський) (1884-1967), українського актора, режисера.

Церковне свято:

Цього дня відзначається пам'ять святої Параскеви Сербської, яка жила в 11 столітті.

Параскева народилася в місті Епіват на березі Мармурового моря у тій же родині, що й святитель Єфимій, єпископ Мадітоса. Після смерті батьків дівчина роздала отриманий спадок бідним і вирушила до Константинополя, де прийняла чернечий постриг. Пізніше, здійснивши паломництво до Святої землі, вона оселилася в Йорданській долині, а за два роки до смерті повернулася додому, де і померла. Згідно з житієм, чудесно знайдені мощі Параскеви прославилися численними чудесами, які відбувалися поруч із ними.

Також, 14 жовтня – день пам’яті мучеників Назарія, Гервасія, Протасія і Келсія.

Усі вони сильно вірили в Христа та за жодних гонінь пекельних мук та випробувань не відмовилися від свої віри. За сповідання Христа язичники запроторили їх у в'язницю. Святий Назарій оберігав від знущань близнюків Гервасія, Протасія, як міг, полегшував їхні страждання. За це язичники обезголовили його та Келсія – ученика та сподвижника Назарія. Незабаром після цього стратили і святих братів.

Іменини: Гнат, Михайло, Назар, Петро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини