15 листопада. Що відзначають в цей день

15 листопада. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 265 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 265 RUSSIAN AGRESSION

15 листопада – Міжнародний день вторинної переробки, День королівської династії у Бельгії, День проголошення Республіки Бразилія, Сіті-Го-Сан – свято дітей у Японії, День пам'яті Леопольда, Святого покровителя Австрії.

Православна церква вшановує пам'ять святих Акиндіна і Пігасія.

День вторинної переробки

Щорічно 15 листопада у низці країн відзначається Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки. Головна мета екологічного свята – привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми.

А започаткували його в 1997 році, коли жителі США вперше відзначили America Recycles Day (що можна перекласти як "День, коли Америка переробляє відходи"), що проводився екологами з метою заохочення американців, які здають відходи у вторинну переробку та купують продукцію, виготовлену з вторинної сировини.

Сіті-Го-Сан - свято дітей у Японії

15 листопада в Японії можна побачити неймовірно привабливих, одягнених у яскраві кімоно малюків, які поспішають з мамами-татами-бабусями-дідусями до найближчого храму, оскільки в ці дні відзначається улюблене усіма старовинне японське свято Сіті-Го-Сан. У перекладі: Сіті – це сім, Го – це п'ять, Сан – це три.

Дитяче свято, історія якого налічує вже понад 300 років, можна назвати спільним днем народження всіх дітей, яким цього року виповнилося 3, 5 або 7 років. Ці непарні цифри здавна вважалися в Японії магічними, а відповідний вік відбивав важливі, переломні етапи дорослішання дітей.

День королівської династії у Бельгії

З 1866 року 15 листопада в Бельгії відзначається національне свято - День королівської династії або Свято короля.

Свято заснував бельгійський король Леопольд ІІ. Урочистості відбуваються на честь святого Альберта, який вважається покровителем королівської родини.

Цей день символізує єдність бельгійської нації у всьому її політичному, культурному та мовному різноманітті.

День проголошення Республіки Бразилія

15 листопада 1889 року імператор Дон Педро II був скинутий військовими, а маршал Деодору да Фонсека проголосив республіку - Сполучені Штати Бразилії.

Перехід від монархії до республіки відбувся майже спокійно і безкровно. Імператорську родину видворили з країни.

Республіка ухвалила федеральну систему правління. Провінції були перетворені на штати. На зміну парламентській формі прийшла президентська система управління.

Ще цього дня:

1904 – Запатентована бритва зі змінними лезами;

1918 - Почалося очолюване Директорією повстання проти влади гетьмана Павла Скоропадського;

1920 – У Женеві відбулося перше засідання Асамблеї Ліги Націй, створеної у 1919 році;

1945 - В Аугсбургу групою українських вчених, які перебували в еміграції, засновано Українську вільну академію наук. Першим президентом УВАН обрали Дмитра Дорошенка;

1960 - У море вийшов перший американський підводний човен класу типу "Джордж Вашингтон" з ядерними ракетами на борту;

1971 – Фірмою Intel було випущено перший мікропроцесор Intel 4004;

1990 - Після скасування у березні 1990р. Верховною Радою СРСР 6 статті Конституції СРСР, яка утримувала для КПРС монополію на владу, Міністерством юстиції УРСР було зареєстровано першу в Україні політичну партію - Українську республіканську партію.

2001 – У Сумах закінчила роботу російсько-українська комісія з делімітації сухопутного кордону між державами;

2004 – На Першому Національному каналі Національної телекомпанії України відбулися перші відкриті дебати кандидатів на пост Президента України – В. Ющенка та В. Януковича.

Церковне свято:

Цього дня православні люди відзначають пам'ять святих Акиндіна, Пігасія та ще семи тисяч мучеників, які постраждали за християнство у 4 столітті.

Цього дня говорили: "Акиндін розпалює клуню, а Пігасій сонце гасить". Зменшувався світловий день, отже, всі роботи, які можливо, потрібно було переносити в будинок і виконувати їх при світлі скіпки або свічки.

Ще з цього часу у клунях активно сушили зерно, розводячи під ним вогонь. На цьому вогні селянські діти любили пекти картоплю і розповідати різні історії про чарівних істот, що мешкають у сільських будівлях,

Іменини: Костянтин.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВІДВІДАВ ЗВІЛЬНЕНИЙ ХЕРСОН

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини