15 жовтня. Що відзначають в цей день?

15 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 965 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 965 RUSSIAN AGRESSION

15 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з раком грудей, Міжнародний день сільських жінок, День втраченої дитини, Міжнародний день білої тростини, Всесвітній день миття рук.

У США - День мопса.

Православна церква вшановує пам'ять Святих Отців VII Вселенського Собору; святого преподобномученика Лукіана, святого Євфимія.

Всесвітній день боротьби з раком грудей

У 1993 р. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила жовтень місяцем боротьби проти раку молочної залози.

Міжнародний день сільських жінок

Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/136.

День загубленої дитини

День загубленої дитини відзначають 15 жовтня з 1988 року. Дату обрали з розрахунку приблизної тривалості вагітності від 1 січня.

Міжнародний день білої тростини

Міжнародний день білої тростини відзначають щорічно 15 жовтня. Заснований 1970 року за поданням Міжнародної федерації сліпих.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі вражені сліпотою або живуть із тією чи іншою формою порушення зору приблизно 2,2 мільярда людей. Водночас близько 80% всіх людей, які страждають від порушень зору, - люди у віці 50 років і старше. А оскільки останніми роками кількість літніх людей збільшується в багатьох країнах, то і більше людей буде схильне до ризику вікових порушень зору.

Історія білої тростини, як символу сліпоти, бере початок у 1921 році. У британському місті Брістолі жив молодий професійний фотограф Джеймс Біггс, який після нещасного випадку втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити містом за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітною. Це нововведення поступово підхопили всі незрячі не тільки Англії, а й усієї Європи, а потім і багатьох інших країн.

Всесвітній день миття рук

Щорічно 15 жовтня населення різних країн світу святкує незвичайну подію - Міжнародний день миття рук.

Традицію Global Handwashing Day започаткувала Генеральна Асамблея ООН разом зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Дитячим фондом ЮНІСЕФ 2008 року.

Ще цього дня:

1964 - Відбулася офіційна церемонія запуску нафтопроводу "Дружба";

1981 - Засновано американський гурт Metallica;

1995 - Саддам Хусейн отримує 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку;

2003 - Китайська Народна Республіка стала третьою державою після СРСР і США, яка успішно відправила людину в космос. Космічний корабель "Шеньчжоу-5" вивів на земну орбіту космонавта Ян Лівея;

2005 - У Києві на Хрещатику сталася масштабна бійка між націоналістами та комуністами.

Цього дня народилися:

180 років від дня народження Фрідріха Вільгельма Ніцше (1844-1900), німецького філософа, психолога, мислителя, письменника$

80 років від дня народження Юрія Анатолійовича Дрозда (1944), українського математика, алгебраїста.

Церковне свято:

Цього дня вшановують пам'ять Євфимія Солунського, який жив у 9 столітті в Палестині. Микита (таке ім'я дали майбутньому святому під час народження) з'явився на світ у християнській сім'ї, за наполяганням батьків рано одружився, але вже у 18-річному віці, залишив дружину і доньку і прийняв постриг у монастирі на горі Олімп. Через деякий час Євфимій став схимником, пішов на Афон і оселився там разом із пустельником Йосипом, з яким змагався в умертвінні плоті.

Коли чутки про його подвижництво стала поширюватися, і до святого потягнулися паломники, він сховався від людей на острові. Після смерті свого товариша Йосипа Євфимій заснував чернечу громаду поблизу Салонік, відновивши руїни стародавнього монастиря святого Андрія.

Іменини: Денис, Дмитро, Іван, Іван, Семен.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини