16 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

16 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 52 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 52 RUSSIAN AGRESSION

16 квітня відзначають Всесвітній день цирку, Всесвітній день голосу та Міжнародний день боротьби з дитячим рабством, в американських штатах Мен та Массачусетс – День патріота. У Данії – День народження королеви Маргрет, у Болівії – День юриста, а в Китаї – фестиваль повітряних зміїв. У православних християн Лазарєва субота та День пам'яті святого Микити Сповідника, у євреїв – Песах.

Всесвітній день цирку

Щорічно у третю суботу квітня вся світова циркова спільнота та шанувальники цього дивовижного мистецтва відзначають День цирку. Ініціаторами свята виступили у 2009 році Європейська циркова асоціація та Всесвітня федерація цирку, котра діє під патронажем принцеси Монако Стефанії. Тоді Президент Європейської циркової асоціації, до якої входить понад 80 цирків, Урс Пілс та принцеса Стефанія запропонували всім циркам підтримати ініціативу щорічного святкування Всесвітнього дня цирку, який уперше відзначався у 2010 році і відтоді став щорічним для багатьох країн.

Всесвітній день голосу

16 квітня відзначається Всесвітній день голосу. Ідея свята з'явилася наприкінці 1990-х років та присвячена феномену голосу людини та його ролі у житті людей. Дару, що дозволяє людям спілкуватися, висловлювати власні емоції та почуття, радувати красою звучання тощо.

Традиційно 16 квітня у всіх країнах, що приєдналися до святкування Дня, відбуваються заходи за участю лікарів-фахівців, чия спеціалізація безпосередньо чи опосередковано пов'язана з підтриманням здоров'я голосу людини, профілактикою та лікуванням захворювань голосового апарату. Семінари, лекції та симпозіуми збирають лікарів як на рівні регіонів, так і на міжнародному рівні, задля обміну досвідом.

Міжнародний день боротьби з дитячим рабством

Поняття дитячого рабства сприймається як примусова експлуатація дитини задля чужої вигоди. Рабство було першою з проблем у галузі прав людини, що викликало серйозне міжнародне занепокоєння. Торгівля людьми, рабство та примусова експлуатація дітей завжди були поза площиною прав та основних свобод людини.

Незважаючи на те, що багато хто вважають, що рабства більше не існує, близько дев'яти мільйонів дітей у світі перебувають у рабстві. Саме тому дата 16 квітня була обрана як всесвітній день боротьби з цим явищем на згадку про вбивство 12-річного пакистанця Ікбала Масіха за те, що він повстав проти життя в рабстві.

Першу Конвенцію про мінімальний вік прийому дітей на роботу в промисловості (Вашингтон) ухвалила в 1919 році Міжнародна організація праці, яка встановила мінімальний вік роботи на промислових підприємствах – 14 років. Далі ухвалені Конвенції: про мінімальний вік допущення дітей на роботу в морі (Генуя – 1920 рік); про мінімальний вік допущення дітей до роботи у сільському господарстві (Женева – 1921 рік); про мінімальний вік допущення дітей до роботи на непромислових роботах (Женева – 1921 рік). Здебільшого йшлося про допущення до роботи дітей віком від 12 років. Дитяча праця існує у всіх країнах – будь-то розвинених, чи в країнах із перехідною економікою.

Невідкладна необхідність захисту дітей від експлуатації призвела до розробки Програми дій щодо ліквідації експлуатації дитячої праці, ухваленої Комісією з прав людини у 1993 році.

Відповідно до цієї програми торгівля дітьми, дитяча порнографія, торгівля нею, міжнародна торгівля дітьми з аморальною метою та утримання в рабстві малолітньої прислуги – все це кваліфікується як міжнародний злочин.

Лазарева субота

Лазарева субота у православних християн - це субота перед Вербною неділею, субота шостого тижня Великого посту. Цього дня православна Церква згадує чудо воскресіння Христом праведного Лазаря.

Лазар помер за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про смерть Лазаря, "Ісус розплакався", - йдеться в Євангелії. Але Христос наказав відсунути камінь від печери, в якій поховали праведника, і покликав його: "Лазаре! Йди геть". Померлий воскрес і вийшов із печери.

Звістка про диво швидко розлетілася по Юдеї. І коли наступного дня Христос в'їхав до Єрусалиму на молодому віслюкові, безліч людей зустрічало Його як царя. Вони встелили Його шлях своїм одягом і пальмовими гілками, символом яких у нас є верби. А святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років – він був єпископом на Кіпрі та проповідував християнство.

Преподобний Микита Сповідник

Ще православна церква цього дня вшановує святого Микиту Сповідника, настоятеля Мідикійського монастиря.

Святий Микита живу VIII-IX століттях. Він народився у Віфінійському місті Кесарії у християнській родині. На восьмий день після народження лишився сиротою. Мати померла, а батько став ченцем. Хлопчика виховувала бабуся. Вона прищепила йому любов до православної віри. З юних років Микиту призначили послушником до самітника Стефана і віддали на службу до храму. На вимогу свого вчителя хлопчик вирушив до Мідикійського монастиря.

Через сім років служби в тій обителі Микиту висвятили на священика. Ігумен Никифор побачив святість молодого ченця і передав йому керування монастирем. Своє рішення настоятель схвалив через важку і тривалу хворобу, яка не дозволяла йому повною мірою виконувати власні обов'язки. Після смерті преподобного Никифора ченці одностайно обрали новим настоятелем Микиту.

Господь наділив його даром чудотворення. Микита повернув можливість говорити глухонімому юнакові, вигнав бісів із двох жінок, повернув розум божевільному, здійснив багато інших чудес.

Песах

Назву "Песах" одні дослідники трактують як "перехід", вихід із єгипетської землі, інші пов'язують з історією свята. Фараон не хотів відпускати євреїв, і Бог наслав на Єгипет десять страт: перетворення нільської води в кров, нашестя жаб, непереборних полчищ вошей, диких звірів, мор худоби, виразки, загибель врожаю від граду і сарани, суцільний триденний морок, і зрештою, смерть первістків. Бог убив первістків єгиптян, але пропустив ("песах" на івриті) будинки євреїв.

Ще "Пе-сах" тлумачиться як "уста, що говорять", і це, звичайно, відповідає тому, що головна заповідь Свята Песах - говорити про історію Виходу.

Песах – свято весни – символізує пробудження природи, оновлення миру та визволення людини. Це свято набуття свободи та гідності.

Свято триває сім днів з 15 до 21 числа весняного місяця нісана за єврейським календарем. Песах, як Суккот і Шавуот, — це свято паломництва до Єрусалима для жертвоприношень. Святкування починається 14 нісана ввечері, коли вся сім'я та гості, що прийшли в будинок, збираються за святковим столом та читають Великодню Агаду – історію Виходу євреїв із Єгипту. Ця трапеза називається "седер" ("порядок" на івриті) і є найважливішою частиною свята. Великодній седер проводиться у певному, суворо встановленому порядку, де кожній дії відведене своє місце та свій час.

"У кожному поколінні єврей повинен дивитися на себе так, ніби він сам особисто вийшов з Єгипту". Святкова трапеза в мільйонах єврейських родин у всіх країнах світу протягом століть, з дотриманням тих самих звичаїв — це дивовижне явище, що допомагає зрозуміти, як вдалося євреям залишитися єдиним народом в умовах багатовікового розсіювання.

Іменини: Микита.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

РОСІЯ ЛЮТУЄ НА ТЛІ ПРОВАЛУ. УКРАЇНЦІВ ПРОСЯТЬ НЕ ІГНОРУВАТИ ПОВІТРЯНІ ТРИВОГИ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини