16 липня. Що відзначають в цей день?

16 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 874 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 874 RUSSIAN AGRESSION

16 липня відзначають Міжнародний день драг-культури, День подяки морській свинці, Всесвітній день змій.

В Україні - День прийняття Декларації про суверенітет України, День бухгалтера та аудитора.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Атеногена і десяти його учнів.

День прийняття Декларації про суверенітет України

Декларацію про державний суверенітет України було ухвалено 16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР конституційною більшістю народних депутатів. За цей документ проголосували 355 депутатів, чотири депутати були проти, а один утримався.

Декларація визначила державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Її прийняття було важливим кроком на шляху до незалежності України.

День бухгалтера та аудитора

Дата була вибрана на честь ухвалення Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" 1999 року. Це свято визнає внесок працівників бухгалтерських служб у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, а також зростання національної економіки.

Ще цього дня:

1909 - Заснували компанію "Audi";

1912 - У Києві урочисто відкрили Бессарабський критий ринок.

1923 - Беніто Муссоліні заборонив азартні ігри в Королівстві Італія.

1938 - Архієпископське послання Собору єпископів Автокефальної православної церкви в Польській республіці (майже повністю вилучене поліцією), душпастирський лист Андрея (Шептицького) щодо знищення понад 100 православних церков Підляшшя та Холмщини; біля Веймара в Третьому Рейху нацисти відкрили концтабір Бухенвальд;

1945 - США підірвали першу у світі атомну бомбу на випробуваннях "Трініті";

1951 - Опубліковано повість Дж. Селінджера "Ловець у житі".

1965 - Відкрили тунель під Монбланом, що зв'язав транспортним сполученням Францію та Італію;

1990 - Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України;

1997 - Валерій Пустовойтенко очолив Кабінет Міністрів України;

2010 - в Одесі відкрили новий кінофестиваль - Перший Одеський міжнародний кінофестиваль

2010 - Акція "Прапор - на вершину!" - присвячена 20-річчю прийняття Декларації про державний суверенітет України;

2019 - Набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Церковне свято

Священномученик Атеноген і десять його учнів постраждали за Христа під час гонінь на християн у місті Севастії. Правитель Філомарх влаштував велике свято на честь язичницьких богів і наказав севастійським громадянам принести жертву ідолам. Але жителі Севастії, здебільшого християни, відмовилися це робити.

Правителю стало відомо, що християнство широко розповсюдилося завдяки проповіді єпископа Атеногена. Було наказано розшукати старця і привести на суд. Святий Атеноген і десять його учнів жили неподалік від міста в невеликому монастирі. Не заставши єпископа, схопили учнів, закували їх у ланцюги й кинули до в'язниці. Святитель Атеноген прийшов до Севастії і став докоряти судді за те, що до в'язниці кинуто невинних. Його схопили. У в'язниці святий Атеноген зміцнював своїх духовних дітей на подвиг. Приведені на суд, усі святі мученики сповідували себе християнами і відмовилися принести жертву ідолам. Перенісши жорстокі тортури, учні святого єпископа були обезголовлені. Після страти учнів було наказано катувати старця. Святитель Атеноген з гідністю переніс муки. Єдиним його проханням було - стратити в монастирі.

Приведений у свою обитель святий у молитві дякував Богові, радів стражданням, перенесеним за Нього. Святий Афіноген молився Господу про прощення гріхів тих людей, які поминатимуть його й учнів. Господь сподобив святого почути перед смертю Його голос, який сповістив обітницю, дану розсудливому розбійникові: "Днями зі Мною будеш у раю". Священномученик сам схилив свою голову під меч.

Іменини: Іван, Павло, Петро, Федір, Яків, Валентина, Юлія.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини