16 травня. Що відзначають у цей день

16 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 82 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 82 RUSSIAN AGRESSION

16 травня у світі відзначають Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, День біографа та День любові до дерев. У Франції свято Хліба, а в США Національний день барбекю і День піци. У Малайзії – День учителя.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського, святкування на честь ікони Божої Матері "Успіння" Києво-Печерської.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день мирного співіснування

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка проголошує 16 травня Міжнародним днем мирного співіснування. Його мета – заохочення світу до терпимості, єднання, взаєморозуміння та солідарності.

Міжнародний день закликає країни сприяти забезпеченню міцного миру та сталого розвитку за допомогою примирливих заходів та надання підтримки і закликів до прощення та співчуття у відносинах між людьми.

Міжнародний день світла

Міжнародний день світла святкується у річницю першого успішного застосування лазера у 1960 році, розробленого фізиком та інженером Теодором Майманом.

Міжнародний день світла - глобальна ініціатива, спрямована на оцінку ролі світла, яку воно відіграє в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також у таких галузях, як медицина, комунікації та енергія.

День біографа

День біографа відзначають на честь зустрічі Сема Джонсона зі своїм біографом Джеймсом Босуелом у 1763 році.

Чоловіки зустрілися в одній із книгарень Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі стала опублікована в 1791 двотомна книга "Життя Семюела Джонсона", яка на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою.

День любові до дерев

Сьогодні у світі налічується 60 тисяч видів дерев. На кожну людину на планеті припадає близько 408 дерев. Більш ніж 300 видів дерев перебувають під загрозою зникнення. Щорічно вирубують 15 мільярдів дерев, а висаджують близько 5 мільярдів.

Найбільш високим деревом у світі вважається секвоя, (США, штат Каліфорнія). Її висота - 115 метрів та 8 метрів у діаметрі. Найтовще дерево – баобаб. Його ствол може вирости до 16 метрів у діаметрі.

Ще цього дня:

1648 - Під Жовтими Водами військо Богдана Хмельницького завдало поразки польському війську Стефана Потоцького;

1920 - Жанна д'Арк канонізована римською католицькою церквою;

1929 - У США відбулася перша церемонія вручення "Оскарів";

1966 – У Китаї оголошено початок "культурної революції";

1975 - Мешканка Японії Табе Дзюнко стала першою жінкою, яка підкорила Еверест;

2004 - Українська співачка Руслана Лижичко здобула перемогу у пісенному конкурсі "Євробачення" 2004, отримала переможних 280 балів на підставі телеопитування, яке проводилось у 36 країнах;

2008 – Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі.

Церковне свято

16 травня - преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.

Преподобний Феодосій Печерський – засновник монастирського статуту та родоначальник чернецтва.

За життя Феодосій особливо дбав про бідних: побудував для них у монастирі особливий двір, де кожен, хто потребує, міг отримати їжу та дах.

Преподобний Феодосій мирно відійшов до Господа у 1074 році і був похований у викопаній ним печері, в якій усамітнювався під час посту. Мощі подвижника були знайдені нетлінними в 1091, а в 1108 його зарахували до лику святих. З творів преподобного Феодосія до нашого часу дійшли 6 повчань, 2 послання до великого князя Ізяслава та молитва за всіх християн.

Іменини: Петро, Тимофій, Андрій, В'ячеслав, Симеон.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

УКРАЇНА ЗДОБУЛА ПЕРЕМОГУ НА ЄВРОБАЧЕННІ. КАЛУШ ЗАКЛИКАВ СВІТ ВРЯТУВАТИ МАРІУПОЛЬ ТА "АЗОВСТАЛЬ"

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини