16 травня. Що відзначають в цей день?

16 травня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 813 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 813 RUSSIAN AGRESSION

16 травня відзначають Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, День любові до дерев, День біографа.

В Україні - День вишиванки, У Франції - Свято хліба, у Малайзії - День учителя, у США - Національний день барбекю і День піци, у Польщі - День прикордонника.

День вишиванки

Кожного третього четверга травня в Україні відзначається День вишиванки.

Українська вишивка - це один із видів національного мистецтва, пов'язаний із вишивкою вручну або за допомогою швейної машини візерунків та орнаментів на одязі (як чоловічому, так і жіночому, і дитячому), предметах домашнього вжитку (рушники, наволочки, скатертини).

Історія цього виду мистецтва дуже давня, а тому поряд із естетичною стороною, вишивка носила й характер окультний, пов'язаний із тим, що орнаменти і візерунки виконували функції оберегів. Звідси і різноманіття кольорів та видів орнаменту, де кожному з них надавався особливий сенс.

Особливе значення День вишиванки має саме сьогодні, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ.

День вишиванки - подія, покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.

Міжнародний день мирного співіснування

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка проголошує 16 травня Міжнародним днем мирного співіснування. У ній закликають країни сприяти забезпеченню міцного миру та сталого розвитку за допомогою примирливих заходів і надання підтримки та закликів до прощення у відносинах між людьми.

Міжнародний день світла

Міжнародний день світла святкують у річницю першого успішного застосування лазера 1960 року, розробленого фізиком та інженером Теодором Майманом. Заснований ЮНЕСКО в листопаді 2017 року.

Ще цього дня:

1920 - Жанна д'Арк канонізована римською католицькою церквою;

1929 - У США відбулася перша церемонія вручення "Оскарів";

1966 - У Китаї оголошено початок "культурної революції";

1975 - Японка Табеї Дзюнко стала першою жінкою, яка підкорила Еверест;

2004 - Українська співачка Руслана Лижичко здобула перемогу в пісенному конкурсі "Євробачення" 2004, отримавши переможних 280 балів на підставі телеопитування, що проводилося в 36 країнах;

2008 - Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі.

Іменини: Андрій, Тимофій.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини