16 вересня. Що відзначають в цей день?

16 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 936 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 936 RUSSIAN AGRESSION

16 вересня відзначають Міжнародний день охорони озонового шару, Всесвітній день барбера.

В Італії - День народження Джульєтти, у Мексиці - День незалежності, в Японії - День ушанування літніх людей, у США - День Мейфлавер, у Великій Британії – День Овайна Гліндура.

Православна церква вшановує пам’ять святої великомучениці Євфимії.

Міжнародний день охорони озонового шару

У 1994 році Генасамблея ООН своєю резолюцією проголосила 16 вересня Міжнародним днем охорони озонового шару.

Дата встановлена в пам'ять про підписання Монреальського протоколу (1987) щодо речовин, які руйнують озоновий шар, і відзначається з 1995 року.

16 вересня 1987 року 36 країн підписали документ, згідно з яким країни-учасниці повинні обмежити і припинити виробництво речовин, які руйнують озоновий шар.

Озон являє собою дуже малу частину нашої атмосфери, але його присутність має велике значення для добробуту людини.

Озоновий шар, цей тонкий газовий щит, захищає Землю від згубного впливу певної частки сонячної радіації, сприяє збереженню життя на планеті.

Більша частина озону розташована високо в атмосфері, на висоті між 10 і 40 км над поверхнею Землі. Ця область називається стратосферою і тут міститься близько 90% атмосферного озону.

Озоновий шар простягається над землею величезним покривалом, що йде в космос. Якщо цей шар коли-небудь виснажиться, це буде небезпечно для всієї біосфери, для всього живого. Від потрапляння ультрафіолетових променів на людину може виникнути рак шкіри, сліпота та інші захворювання.

У 80-ті роки 20 століття вчені зробили відкриття: поблизу Антарктиди загальний вміст озону зменшився вдвічі. Саме тоді з'явилася назва "озонова діра".

На виснаження озону впливає окис хлору, який є продуктом заводів, підприємств промисловості. Ми не в змозі запобігти появі озонових дір. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні людині під силу.

День народження Джульєтти

16 вересня в італійському місті Верона відзначають свято - День народження Джульєтти, знаменитої шекспірівської героїні найсумнішої повісті на світі.

Хоча на момент подій, описаних у трагедії "Ромео і Джульєтта", головній героїні ще не виповнилося 14-ти років, у Верону й досі надходять листи від усіх закоханих, адресовані Джульєтті з проханнями дати пораду або напуття в нелегкій любовній ситуації.

Відповідають на листи дівчата з клубу Джульєтти, заснованого в 1972 році Джуліо Тамассіа. Щороку до клубу надходить близько 5000 листів, зокрема й електронною поштою. Жодне послання не залишається без відповіді.

День вшанування літніх людей в Японії

Щорічно в третій понеділок вересня в Японії відзначають День шанування літніх людей.

Поки що незаперечний факт, що на планеті Земля японці входять до групи довгожителів. За даними ВООЗ на 2023 рік, середня тривалість життя японців становить 81,69 року, а японок - 87,74 років.

Говорячи про літніх людей, у Японії використовують вираз "срібний вік" (англ. silver age).

Безсумнівно, що японське прислів'я - "Пізнавати нове, звертаючись до старого" - дуже добре відображає зв'язок поколінь у Японії та дає змогу зрозуміти, що культ старшого покоління, у хорошому сенсі цього слова, тут вельми відчутний. Тому День вшанування літніх людей - це світле і всіма улюблене свято.

Відзначати "День людей похилого віку" запропонував 1947 року Масао Кадовакі, староста невеликого села в префектурі Хего. Днем для святкування обрали 15 вересня - збирання врожаю завершено, і погода встановилася. Зібрали раду старійшин і девізом свята затвердили: "Поліпшимо життя в селі, через мудрість людей похилого віку, поважатимемо їх і перейматимемо їх досвід".

День Мейфлавер у США

1620 року корабель Мейфлавер відплив з Англії до Америки - Нового Світу. На ньому було 102 пасажири - чоловіки, жінки та діти. Це був корабель, який привіз до Америки перших переселенців-пуритан із Великої Британії.

День Овайна Гліндура

Гліндур став символічним лідером руху опору проти корони, коли не отримав справедливого правосуддя від короля Генріха IV.

Він підняв свій прапор на околиці Рутина в 1400 році і був проголошений принцом Уельським. 1409 року Гліндура взяли в облогу в замку Гарлех, і це фактично стало кінцем заколоту.

Ще цього дня:

1658 - Гетьман України Іван Виговський уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір;

1899 - У Західній Україні створено Національно-демократичну партію;

1908 - Вільям Дюрант заснував компанію General Motors;

1914 - 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України;

1930 - Польський уряд розпочав проведення так званої пацифікації (насильницького умиротворення) українців у Східній Галичині;

1963 - До нової федерації Малайзія приєднується місто-держава Сінгапур;

1975 - Папуа Нова Гвінея проголосила незалежність від Австралії;

1979 - На східному крилі шахти "Юнком" (Юнокомунарівськ, Донецька область), на об'єкті "Кліваж" здійснено підземний ядерний вибух;

1987 - Підписано Монреальський протокол про захист озонового шару Землі;

2000 - День Пам'яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе;

2000 - На спортивному літаку розбився перший заступник міністра внутрішніх справ України, координатор комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України Леонід Бородич;

2002 - Початок активної фази всеукраїнської акції громадянської непокори "Повстань, Україно!".

Цього дня народилися:

1883 - Микола Какурін, військовий діяч, полковник армії УНР та УГА;

1903 - Петро Борзяк, фізик, член-кореспондент АН УРСР;

1909 - Кейван Іван Миколайович, український графік, живописець і мистецтвознавець;

1947 - Валерій Марченко, український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач;

1981 - Сергій Білоущенко, український веслувальник, бронзовий призер Олімпійських ігор;

1981 - Людмила Павленко, українська лижниця, біатлоністка, призерка Паралімпійських ігор;

1999 - Кирило Дришлюк, український футболіст, чемпіон світу серед молоді.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святої Євфимії Всехвальної, яка жила в 3 - початку 4 століть у Халкідоні.

Згідно з житієм, вона походила з християнської родини. За часів гонінь на християн правитель міста наказав зібрати всіх жителів на свято на честь бога Марса. Місцева християнська громада в цей час здійснювала своє богослужіння, за що її членів заарештували. Усіх християн доправили на суд до імператора, а молоду Євфимію правитель залишив у місті і спробував спокусити її.

Коли дівчина відкинула пропозиції правителя, її піддали катуванням. Однак вона залишилася неушкодженою. Тоді Євфимію кинули до диких звірів. Усі вони стали ластитися до неї, лише одна ведмедиця завдала їй рану. Раптом почувся голос із неба, який закликав мученицю до себе. Євфимія одразу ж випустила дух, і в цей час у місті стався землетрус, який зруйнував язичницькі храми.

Іменини: Віктор, Григорій, Йосип, Олексій, Сергій, Людмила.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини