17 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

17 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

За релігійним календарем сьогодні 17 червня віряни вшановують пам'ять святителя Митрофана.

17 червня день в історії

У 1462 році волоський господар Влад III Дракул здійснив невдалу спробу вбити османського султана Мехмеда II, після чого мусив відступати з Волощини.

У 1579 році англійський мореплавець Френсіс Дрейк під час навколосвітнього плавання висадився в районі Сан-Франциско й оголосив цей берег англійським володінням - «Новим Альбіоном».

У 1621 році на нараді у Сухій Діброві під Білою Церквою Петро Сагайдачний запропонував гетьману Якову Бородавці об'єднати їхні козацькі війська й виступити на допомогу річпосполитському війську проти османського під Хотин.

У 1709 році Поблизу села Нижні Млини, неподалік від Полтавської фортеці, в битві з московським загоном, був поранений в ногу шведський король Карл ХІІ.

У 1876 року Міністерство внутрішніх справ Російської імперії заборонило друкувати навчальні та науково-популярні книги українською мовою. 

У 1885 році в Нью-Йорк на борту французького пароплава «Isere» прибув дар французького народу Сполученим Штатам Америки - статуя Свободи.

У 1917 році у Києві відкрився II Всеукраїнський військовий з'їзд (тривав до 23 червня), під час якого було проголошено автономію України (4 червня за Юліанським календарем)

У 1925 році в Женеві був підписаний Протокол про заборону застосування на війні отруйних, задушливих та інших подібних газів і біозасобів – так звана Женевська конвенція.

У 1939 році у Франції востаннє відбулася публічна страта на гільйотині – тоді її застосували до серійного вбивці Ежена Вейдмана.

У 1950 році чиказький хірург Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу в світі операцію з пересадки нирки людині.

У 1953 році в Східній Німеччині почалось повстання проти сталінського режиму, яке було жорстоко придушене із застосуванням танків

У 1980 році рок-гурт «Led Zeppelin» почав тритижневе європейське турне. Як виявилося, це була прощальна його гастроль, адже після смерті Джона Бонема у вересні того ж року колектив припинив своє існування.

У 1982 році у виступі на Генеральній Асамблеї ООН президент США Рональд Рейган назвав СРСР імперією зла, наполягаючи на принциповій аморальності радянського режиму та з цієї причини на неможливості зрівнювання СРСР зі США. Це відбулося в розпал «Холодної війни». Деякі джерела стверджують, що автором виразу був спічрайтер президента Ентоні Р.Долан. До речі, відвідавши Москву в 1988 році, на хвилі поліпшення радянсько-американських відносин, Рейган заявив, що більше не розглядає Радянський Союз як «імперію зла». 

17 червня вважається «Днем народження полароїда». Історія така: у 1937 році в Кембриджі американський учений-оптик Едвін Ленд заснував компанію «Polaroid Corporation», яка стала виробляти оптичну техніку. Під час Другої світової війни винаходи Ленда мали великий попит - прилади нічного бачення, перископи, біноклі. Ленд також отримав урядове замовлення на розробку системи управління снарядів, самонавідних на інфрачервоне випромінювання. У 1946 році Ленд зайнявся розробкою фотоапарата, в якому були б об'єднані процеси фотозйомки та обробки знімків. Уже в 1947 році винахідник продемонстрував його - весь процес створення фотографії займав 60 секунд. У листопаді 1948 року в Бостонському універмазі з'явилася у продажу перша комерційна модель «Polaroid Land-95». Партія за ціною близько 90 доларів за штуку була розкуплена за один день. У 1963 році «Полароїд» випустив «миттєвий» фотоапарат для кольорової зйомки. 17 червня 1970 року Едвін Ленд запатентував першу повністю автоматизовану кишенькову камеру «Polaroid SX 70». Через два роки вона з'явилася у продажу. В результаті високого попиту ціна акцій компанії «Полароїд» піднялася в 90 разів, а сама вона потрапила до списку 50 найуспішніших компаній США.

Яке свято відзначають 17 червня

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день сміттяра, Всесвітній день крокодила, День приманювання муз, День перерви в роботі, Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою, Всесвітній день тесселяції, Всесвітній день тапаса.  

У США - День професійних медсестер-асистентів, День битви при Банкер-Хіллі, День рутбіра «Стюарт», День «Скинь насос», День яблучного штруделя, День поїдання овочів, у Гватемалі, Сальвадорі - День батька, в Азербайджані - День медичного працівника, у Латвії - День окупації, в Ісландії - День Незалежності, в Аргентині - День пам'яті Мартіна Мігеля де Гуемеса, у Румунії - День національної авіації.

Що сьогодні не можна робити

  • Не варто у цей день надто багато працювати, адже є шанси емоційного вигорання;
  • Не слід нині сваритися з рідними та близькими, адже помиритися буде не так уже й просто;
  • Не гоже цього дня давати у борг гроші, а також витрачатися на дурниці;
  • Не варто сьогодні зловживати алкоголем, а також їсти надто багато.

Прикмети на 17 червня

  • Якщо вітер дме з півночі — буде погана погода
  • Західний або південно-західний вітер – до дощів
  • Якщо на Митрофана йде дощ, то така погода простоїть ще два-три дні
  • Духота під час сходу сонця передвіщає негоду
  • Вітер на Митрофана подме з гнилого кута (північного заходу) — чекай негоди
  • Митрофан — червоний сарафан: яскраві барвисті зорі.

17 червня іменини

Назар, Іван, Митрофан, Петро, Марфа, Софія, Марія.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЦЬКІ МОЛОДІ ПИСЬМЕННИКИ ТА МИТЦІ ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ ПРЕЗИДЕНТСЬКУ СТИПЕНДІЮ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 
 

 

 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини