17 липня. Що відзначають в цей день?

17 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 875 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 875 RUSSIAN AGRESSION

17 липня відзначають Всесвітній день міжнародного кримінального правосуддя, Всесвітній день емоджі.

В Україні - День етнографа, у Південній Кореї - День Конституції, у США - Національний день хот-дога, День народження Діснейленду, у Словаччині - День незалежності.

10 років тому, в 2014 році, російським зенітним ракетним комплексом "Бук" біля Тореза Донецької області з території так званої Донецької народної республіки збито рейсовий пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).

Православна церква вшановує пам'ять святої великомучениці Марини.

Всесвітній день міжнародного кримінального правосуддя.

17 липня відзначається Всесвітній день міжнародного кримінального правосуддя, або День міжнародного правосуддя. Встановлено на честь ухвалення цього дня 1998 року Римського статуту - договору, який ліг в основу створення Міжнародного кримінального суду, МКС.

Робота над цим основоположним документом МКС розпочалася ще в грудні 1948 року, коли Генеральна Асамблея ООН затвердила Конвенцію про запобігання злочинам, пов'язаним із геноцидом, і покарання за них і запропонувала Комісії міжнародного права "розглянути питання про бажаність і можливість створення міжнародного юридичного органу, на який покладається розгляд справ осіб, обвинувачених у скоєнні злочину геноциду".

Але офіційне ухвалення Римського статуту відбулося лише за пів століття. Так, 15-17 липня 1998 року в Римі відбулася Дипломатична конференція повноважних представників під егідою ООН, на якій і було ухвалено конвенцію про заснування МКС - першого міжнародного постійного органу кримінального правосуддя, уповноваженого переслідувати осіб, винних у найбільш нелюдських злочинах. 17 липня учасники конференції підписали Римський статут. Цей договір набув чинності 1 липня 2002 року, після того, як 60 держав стали учасниками Статуту за допомогою ратифікації або приєднання.

День Хот-дога

Щороку в третю липневу середу США відзначають національне свято - День хот-дога.

Подія започаткована Торговою Палатою Сполучених Штатів 1957 року.

Всесвітній День емоджі

Коли нам не вистачає міміки, жестів та інтонації, щоб передати свої відчуття, на допомогу готові прийти емоджі. Найчастіше їх можна зустріти в постах соціальних мереж, яким вони додають потрібного емоційного забарвлення.

Популярність емоджі у спілкуванні онлайн надзвичайна, тому не дивно, що було створено особливе свято - Всесвітній день емоджі.

Ще цього дня:

1915 - Німецька імперія та Австро-Угорська підписали секретний договір про співпрацю з Болгарським царством;

1917 - Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України;

1933 - Після закінчення будівництва Дніпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав;

1941 - Наказом Гітлера Східна Галичина перейшла в підпорядкування до Генерального Губернаторства як окремий дистрикт "Галичина";

1945 - Розпочалася Потсдамська конференція глав держав-союзників-переможниць у Другій світовій війні;

1958 - Рада Міністрів УРСР ухвалила рішення про скорочення 8 із 40 чинних монастирів;

1973 - В Афганістані повалено монархію і проголошено республіку;

1997 - Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини;

2013 - Інцидент із рибалками та російськими прикордонниками в Азовському морі;

2020 - Верховна Рада України затвердила скорочення кількості адміністративних районів України від 490 до 138.

Церковне свято

Цього дня вшановують двох святих - Маргариту Антіохійську (вона ж - православна свята Марина) і Лазаря Галісійського. Чи жила свята Маргарита насправді, досі невідомо. За переказами, вона народилася в Антіохії і була донькою язичницького жерця Едессія. Коли дівчина прийняла християнство, батько вигнав її з дому. Маргарита стала пастушкою. Одного разу її побачив римський префект Олімврій і, зачарований її красою, запропонував їй шлюб - але лише за умови, що вона зречеться Христа. Дівчина відмовилася, і розгніваний префект наказав її катувати, а пізніше - і зовсім стратити.

У католицькій церкві Маргарита належить до числа 14 святих помічників (так називали 14 стародавніх святих, які за різних обставин допомагали людям); говорили, що вона являлася Жанні д`Арк. Православна церква вшановує Маргариту Антіохійську під ім'ям святої Марини. Особливою любов'ю вона користується в Греції, де на її честь побудовано велику кількість храмів.

Інший святий, якого вшановують нарівні зі святою Мариною, - преподобний Лазар Галісійський. Він народився в місті Магнезія, дорослим прийняв постриг у монастирі Святого Сави. Пізніше Лазар оселився на горі Галісія неподалік від Ефеса. Навколо подвижника незабаром виникла чернеча громада й утворився монастир.

Іменини: Леонід, Вероніка, Маргарита, Марина.

За інформацією interfax.

 

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини