17 вересня. Що відзначають у цей день та хто святкує іменини

17 вересня. Що відзначають у цей день та хто святкує іменини

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

17 вересня в Україні святкують День працівників цивільного захисту України (День рятівника), у світі - День безпеки пацієнтів, у США - День Конституції та Громадянства, в іспанському Сан-Себастьяні відбудеться відкриття міжнародного кінофестивалю, а в італійському місті Бра - міжнародного фестивалю сиру. Православна церква вшановує пам'ять Іоасафа Білгородського і ікони Божої Матері "Неопалима Купина".

Ікона "Неопалима Купина" (1680), шанується як заступниця при пожежах. 12 вересня 2008 року президент України підписав указ, який встановив нове професійне свято - День рятівника України, що відзначається в день святкування ікони Божої Матері "Неопалима Купина".

День рятівника - свято всіх співробітників Міністерства надзвичайних ситуацій, встановлене Указом президента: "враховуючи значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони та інших спеціальних формувань, а також громадян у справі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров'я людей".

17 вересня - Всесвітній день безпеки пацієнтів, проголошений у травні 2019 року на Всесвітній Асамблеї охорони здоров'я, яка опікується основними заходами, приуроченими до цього дня. В умовах пандемії COVID-19 проблема безпеки пацієнтів доповнилася і серйозними ризиками для медпрацівників, чия безпека при наданні медичних послуг опинилася під загрозою.

Статистика свідчить, що лише в стаціонарах ризик нанесення шкоди здоров'ю при наданні медичної допомоги можливий для кожного десятого пацієнта. При цьому близько половини чинників, що призводять до ризиків для здоров'я пацієнта, належать до тих, яких можна уникнути або усунути. ВООЗ, яка провела порівняння ризиків, що призводять до смерті людини, наголошує, що ризик загибелі в результаті авіакатастрофи майже в 10000 разів менше, ніж ризик загибелі в результаті запобіжного нещасного випадку під час надання медичної допомоги.

День Конституції та Громадянства відзначається у США щорічно 17 вересня, починаючи з 2001 року, за рішенням президента Джорджа Буша. А період з 17 по 23 вересня визначено з 1955 року як Тиждень Конституції.

Історично цей день знаменний тим, що у 1787 році, в США була ухвалена перша в світі Конституція, яка чітко визначає права і свободи людини, як громадянина своєї країни, підписана делегатами Конгресу з 12 штатів.

У цей день:

1394 - Іудеїв виганяють з Франції за наказом короля Карла VI.

1598 - Справа з обвинувачення Джордано Бруно в єресі передана з Венеції до Риму;

1665 - Велика епідемія чуми в Лондоні.

1793 - У Франції ухвалено "закон про підозрілих", що оголошував ворогами народу всіх, хто не отримав свідоцтва про благонадійність.

1910 - У Лондоні лікарі висловили припущення, що якщо кількість сновид збільшуватиметься такими самими темпами, як і раніше, то через 40 років божевільних людей стане більше, ніж розумних.

1922 - У Берліні відбувся перший у світі публічний показ звукового фільму;

1959 - 131 священик висланий з Куби.

1984 - Вийшов перший мультсеріал про трансформерів.

Іменини: Олександр, Василь, Григорій, Олена, Іван, Митрофан, Михайло, Мойсей, Микола, Павло, Петро, Степан, Федір, Юліан.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В КУМАНІВЦЯХ НА ВІННИЧЧИНІ ГОРІВ БУДИНОК

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини