17 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

17 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

У всьому світі сьогодні відзначають День боротьби з бідністю, в Україні - День працівників харчової промисловості, в Німеччині - свято врожаю. У цей день, у 1113 році, було закінчено будівництво Києво-Михайлівського золотоверхого собору, а в 1676 році між Річчю Посполитою і Османською імперією в Журавно (сучасна Львівська область) був підписаний мирний договір. Ця подія стала завершальним етапом польсько-турецької війни 1672-1676 рр.

Кожний сьомий житель сучасного світу голодує, і щодня на планеті Земля від голоду вмирає близько 20 тис. дітей. 17 жовтня 1987 року сто тисяч людей вийшли на площу Трокадеро в Парижі, щоб згадати жертв злиднів, насильства і голоду. Відтоді у всьому світі ця дата вважається Міжнародним днем боротьби за ліквідацію злиднів. Відзначити цей день дуже легко: просто нагодуйте голодного і поділіться з нужденним.

День працівників харчової промисловості відзначають в Україні щороку у третю неділю жовтня відповідно до Указу Президента України від 8 серпня 1995 року.

Кірмес у Німеччині - свято врожаю, який сьогодні відзначають ярмарками і народними гуляннями. Переважно святкують у селах і невеликих німецьких містечках. Свято починається з відкопування Кірмеса, солом'яного опудала з пляшкою шнапсу, якого закопують у землю за два тижні до цього дня.

Жителі США сьогодні абсолютно непередбачувані, оскільки відзначають День крайнощів. Наприклад, можна стрибнути з мосту. Саме так чинять банджі-джампери, які сьогодні відзначають День мосту. Свято європейське, а ось найвищий 321-метровий міст, звідки здійснюють такі стрибки - Роял-Гордж - знаходиться якраз в Америці, в штаті Колорадо.

118 років тому в Детройті винахідник Генрі Мартін Ліланд придумав перший автомобіль на базі одноциліндрових двигунів і назвав його Cadillac, на честь засновника міста Антуана де Ламот-Кадільяка. Серед відомих сьогодні американських автомобільних марок старше за Cadillac лише Buick. До речі, заводити автомобіль за допомогою електричного пускового пристрою, а заодно оснастити його ходовими вогнями теж вперше придумали на заводі Cadillac у 1912 році.

Православна церква 17 жовтня вшановує пам'ять мученика Єрофея (Ієрофея), який жив в Афінах у I столітті. Одночасно з Діонісієм звернений до християнства і був учнем апостола Павла. Ним був посвячений і в сан єпископа, на той час Єрофей вже був членом афінського Ареопагу. Переказ свідчить, що Єрофей і Діонісій своїми очима бачили поховання Богоматері. Що стосується подальшої долі Єрофея, він був убитий язичниками після того, як намагався проповідувати серед них християнство.

Прикмети:

З Єрофея і зима шубу вдягає.

З Єрофея холоди сильніші.

Вечірня зоря червоного кольору - до вітряної погоди.

Якщо птахи наїжачилися, до негоди.

Іменини: Степан, Петро, Павло, Володимир, Микола, Василь.

За інформацією interax.com.ua

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЛЕГКОАТЛЕТИ З ХМІЛЬНИКА ПРИВЕЗЛИ ДОДОМУ ПЕРЕМОГУ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини