18 квітня. Що відзначають в цей день?

18 квітня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 419 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 419 RUSSIAN AGRESSION

18 квітня - Міжнародний день пам'яток та історичних місць, Всесвітній день радіоаматора, День газетного оглядача, День Катастрофи і героїзму європейського єврейства, Йом га-Шоа.

В Україні - День пам'яток історії та культури, День заснування Товариства Червоного Хреста.

У 1995 році Київська міська рада ухвалила рішення про повернення стародавнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників - Агафопода диякона та Феодула читця.

Ще цього дня:

1902 - Уперше у світі для впізнання злочинця було застосовано дактилоскопію;

1909 - Ватикан канонізував Жанну д’Арк;

1921 - Перша пошукова нафтова свердловина фірми "Gazolina" на Дашавському газовому родовищі дала газ із глибини 395 м. Цей день вважається днем народження газової промисловості України;

1946 - У зв'язку зі створенням ООН у Женеві оголошено про розпуск Ліги Націй;

1949 - Ірландія вийшла з Британської Співдружності. Проголошено Республіку Ірландія;

1961 - У Києві відбулася демонстрація проти закриття Андріївської церкви;

1968 - Старий Лондонський міст продають американській компанії, яка переправить його, камінь за каменем, із Британії до Аризони, де його буде знову побудовано;

2001 - Горбачов Михайло Сергійович отримав премію від США "За глобальне взаєморозуміння" в розмірі $10 тисяч.

Міжнародний день пам'ятників та історичних місць

Цей День, також відомий як День всесвітньої спадщини, встановлений 1982 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'яток і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО.

Свято відзначається з 1984 року з метою привернути увагу громадськості до питань захисту та збереження всесвітньої культурної спадщини. Також воно дає можливість більше дізнатися про різноманіття світової спадщини та про сили, які докладаються для її захисту і збереження.

Всесвітній день радіоаматора

18 квітня 1925 року в Парижі було засновано Міжнародний союз радіоаматорів. А членами цієї організації сьогодні є радіоаматори з понад 160 країн світу.

В Україні засновано Товариство Червоного Хреста

18 квітня 1918 року під час Першої світової війни за ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя Червоного Хреста, яка з 1878 року надавала благодійну медичну допомогу киянам, було проведено І з'їзд Товариства Червоного Хреста України.

Першими завданнями товариства була допомога біженцям та військовополоненим, турбота про інвалідів і дітей-сиріт, боротьба з голодом та епідеміями, організація лазаретів, шпиталів і харчувальних пунктів. Червоний Хрест мав у своєму розпорядженні два хірургічних і п'ять протиепідемічних шпиталів у Києві, польові шпиталі у Бердичеві, Сарнах, Рівному, Радзивилові, Проскурові, Волочиську, Черкасах, Коростені, Жмеринці, Козятині, Ярмолинцях, два протиепідемічні шпиталі в Конотопі й Одеський евакуаційний шпиталь.

У міжвоєнний період за ініціативи активістів товариства були збудовані громадські пральні та лазні, засновані та обладнані фельдшерсько-акушерські пункти, аптеки та магазини санітарної гігієни. Незабаром при ньому створено 18 рухомих санітарних загонів, 60 пунктів харчування.

Для боротьби з епідемією висипного тифу товариство створило лікувальні пункти на тисячі місць. Під час Голодомору 1921-23 років товариство організувало сотні безкоштовних їдалень, наддало селянам мільйони продовольчих пайків.

День Катастрофи і героїзму європейського єврейства

День Катастрофи і героїзму європейського єврейства, Йом га-Шоа, встановлений у пам'ять про шість мільйонів євреїв, знищених нацистами в період Другої світової війни.

Цього дня по всьому Ізраїлю лунає жалобна сирена. На дві хвилини припиняється всяка діяльність, зупиняється транспорт. Люди завмирають у шанобливому і скорботному мовчанні. У багатьох будинках запалюють поминальні свічки. У меморіальному музеї "Яд ва-Шем" в Єрусалимі проходить офіційна церемонія поминання жертв катастрофи. Мільйони євреїв, які живуть в Ізраїлі та за його межами, читають цього дня заупокійну молитву "Кадиш".

Іменини: Олексій, Георгій, Марк, Микола, Платон, Семен, Феодул.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ВІННИЧЧИНІ ПРАЦІВНИК ЛІКАРНІ ЗАДУШИВ 42-РІЧНУ ПАЦІЄНТКУ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини